Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Covid-19 sašķels sabiedrību?

Nenoliedzami šis Covid-19 krīzes laiks ir unikāls, un patlaban jau ir izkristalizējies jautājums – vai Covid-19 sašķels sabiedrību? Uzņēmējdarbības vidē tiek runāts par to, ka Covid-19 izplatības riski un to ierobežošanai ieviestie pasākumi sadala nozares tādās, kas ir ieguvējas (piemēram, e-komercija), tādās, kas ir zaudētājas (tūrisma industrija u. c.), un tādās, kuru darbība tiek ietekmēta tikai minimāli, kā tas ir būvniecībā.

Tiek arī uzsvērts, ka ieguvēji un zaudētāji ir pat vienas jomas ietvaros, piemēram, ēdināšanas biznesā, jo ir gan tādi uzņēmumi, kuri veiksmīgi pielāgojušies apstākļiem, gan arī tādi, kuri pielāgoties nespēj. 

Tomēr jautājums par to, vai Covid-19 šķeļ sabiedrību, ir plašāks par procesiem tautsaimniecībā. Te ir runa par visai atšķirīgajiem viedokļiem, kādi saistībā ar Covid-19 pastāv sabiedrībā. Ikviens zina, ka ir tādi temati, kas saistīti, piemēram, ar politiku, reliģiju, cilvēktiesībām vai kultūru un kuru aktualizēšana konkrētā paziņu, draugu, radinieku vai kolēģu lokā momentā rada konfliktu, jo pastāv galēji pretēji viedokļi. Arī dažādu jomu profesionālajās diskusijās un konferencēs ir dzirdēts par tematiem, kas, konkrētām personām klātesot, izraisa emocionālu eksploziju. 

Šogad par tādu jūtīgu tematu ir kļuvis Covid-19 un viss, kas ar to ir saistīts. Politiķiem, mediķiem, ekonomistiem un žurnālistiem tiek veltīti diametrāli pretēji pārmetumi – gan par panikas celšanu, gan par to, ka Covid-19 riskiem netiekot pievērsta pietiekama uzmanība.

Turklāt Latvijas (un citu valstu) iedzīvotāji diskusijās gan klātienē, gan sociālajos tīklos ar milzīgu entuziasmu cits citu visai vulgāri un primitīvi apsaukā, izvēršot vārdu kaujas par to, vai ne īpaši gudri cilvēki ir tie, kuri uzskata Covid-19 par globālu draudu cilvēces veselībai, vai arī tie, kuri Covid-19 dēvē par safabricētu sazvērestību. Protams, pa vidu abu galējību radikāļiem ir arī cilvēki, kuri cenšas saglabāt līdzsvarotu skatījumu un savu redzējumu veidot, pamatojoties uz faktiem un ekspertu atziņām, taču, ņemot vērā, ka tieši šādas krīzes pieredzes nav nevienam, arī ekspertu izteikumi ir visai pretrunīgi.  

Viedokļu polarizēšanās par tēmu Kā tu uztver Covid-19? pastiprinās, un būs interesanti vērot, kā situācija attīstīsies. Tiek ironizēts, ka Covid-19 izplatības riskus respektējoša vai noliedzoša attieksme var kļūt par pamatu politisku partiju dibināšanai. Turklāt jau šobrīd daudzviet pasaulē pie varas neesošie politiskie spēki izmanto Covid-19 krīzi, lai kritizētu valdību – vai nu par pārāk stingriem, vai arī par nepietiekamiem šīs slimības izplatību ierobežojošiem pasākumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē