Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Kad notiek šķelšanās, gribas vaicāt – kuri ir tie, kas pēc būtības reprezentē savu vēlētāju gribu?

Divdabis, ne politiskā organizācija. Pagaidām

Viena no 13. Saeimā ievēlētajām partijām jau uz šo brīdi ir pelnījusi būt iekļauta politikas studiju mācību grāmatās. Tā ir KPV LV. Gan ne lielo panākumu dēļ, bet kā savdabīgs piemērs, runājot par daudziem un dažādiem politikas procesa aspektiem.

Vispirms jau, vērojot šī politiskā spēka pārstāvju pašreizējās aktivitātes, gribas vaicāt – vai tas ir tas pats KPV LV, kas ļaužu masas uzrunāja pirms vēlēšanām un par ko tomēr liela daļa Latvijas vēlētāju nobalsoja? Manuprāt, atšķirība ir kā dienai pret nakti. Tajā skaitā partijas līdera Kaimiņa uzvedībā un retorikā – viņš nu pieņēmis cienīga valstsvīra lomu, nav vairs tas politiskais huligāns ar slēpti vai atklāti lietotu videokameru, kurš iepriekš ilgstoši provocēja skandālu pēc skandāla. Arī politiskās ambīcijas izplēnējušas – šodienas KPV LV šķiet kā dzīves pagurušu pensionāru klubiņš, nevis revolucionāri noskaņoti pusaudži. Tādi nu ies un izcīnīs kaut naga galu no tām pārmaiņām, ko solīja pirms vēlēšanām? Neticas, itin nemaz neticas. Un ne man vienam – arī vēlētāji, šķiet, jau vīlušies, turklāt ne tikai tie, kuri internetā tiecas kļūt uz mirkli slaveni, dedzinot krekliņus ar šeit pieminētās partijas nosaukumu, – organizācijas popularitātes strauju kritumu uzrāda arī socioloģiskās aptaujas.

Kāds teiks, ka pie vainas ir šķelšanās šīs organizācijas vadībā un Saeimas frakcijā? Varbūt arī tā. Taču, kad notiek šķelšanās politiskā kursa vai politiskās taktikas maiņas laikā, protams, uzreiz gribas vaicāt – kuri ir tie, kas pēc būtības reprezentē savu vēlētāju gribu – partijā pie teikšanas esošie vai patriektie un atstumtie? Proti, varbūt pašreiz nevis Kaimiņš, bet gan no KPV LV izdzītais Gobzems ir tas, kurš reprezentē to partijas identitāti, par ko tās vēlētāji nobalsoja? Pārbaudīt to varētu vienīgi tad, ja caurkritušais pretendents uz premjera amatu tiešām izveidotu to varas iegūšanas "veidojumu", ko pats nule piesolīja, un tas līdz ar KPV LV parādītos socioloģisko aptauju lapās. Un tas pat būtu noderīgi, jo tad būtu redzams pilns šo KPV LV politisko pārvērtību cikls, kas noslēdzas vai nu ar pārtapšanu jaunā kvalitātē, vai arī pilnīgu fiasko.

Vēl, protams, īpašas uzmanības vērta ir šīs partijas Saeimas frakcijas duālā attieksme pret valdību – pie viena galda tur sēž gan valdības veidotāji, gan opozicionāri. Divdabis, ne politiskā organizācija. Divgalvainais (vai nu jau viengalvainais pēc Gobzema izmešanas) Grūdmūsvelcjūs kā Hjū Loftinga stāstos par doktoru Dūlitlu. Cik daudz un ko no iepriekš solītā viņi, šādā formātā darbojoties, vispār spēj un grib panākt? Mērķis ir vien būt tuvāk varai, baudīt tās dotos labumus? Īstermiņā tāds varbūt kādam der, bet ne vairāk.

Skaidrs, ka vienmēr atradīsies tie, kas iebilst šādiem vērtējumiem, sakot, ka katram, arī partijai, tās vēlētājiem ir tiesības mainīties uz augšu. Labi, lai nu ko, bet pozitīvu izaugsmi tiešām es novēlētu ikvienam. Taču tad līdz ar politiskās stājas, manieru un runas veida nomaiņu būtu jāparādās arī jaunam piedāvājumam, jauniem problēmu risinājumiem, gatavībai tos īstenot, kas tad pārliecinātu esošos vēlētājus saglabāt jau doto uzticēšanās kredītu un varbūt raisītu simpātijas arī tajos, kuri līdz šim, jau sadzirdot KPV LV vārdu, rauca degunu.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Politiskā partija ir, bet politikas - nav!
Jurists
J
Lai vai kā, KPV LV ir iekļuvuši valdībā un izmetuši ZZS, Brigmani un Lembergu no teikšanas. Un tas jau ir daudz. Šī brīža opozīcijā - Saskaņa un ZZS ,- varēs pa īstam sadraudzēties. Savukārt Duklavs vairāk nevarēs nopirkt balsis ar kompensāciju izmaksām. Un Dana Reizniece- Ozola kopā ar Rimševicu vairāk nevarēs apturēt kārtējās bankas darbību, atņemot kārtējo miljardu nodokļu maksātājiem. Un tas viss arī daļēji pateicoties KPV uzstādījumam valdības veidošanas laikā.
Smējējs
S
Šorīt apskatīju Latvijas uzņēmumu reģistrā sadaļu "POLITISKO PARTIJU UN TO APVIENĪBU SARAKSTS". Pārsteidza, ka Latvijā pašlaik darbojas 51 (piecdesmit viena!) politiskā partija un 18 politiskās partijas atrodas likvidācijas procesā. Vēl Latvijā darbojas 10 (desmit!) politisko partiju apvienības un 2 politisko partiju apvienības ir likvidācijas procesā. Kopsummā 81 (!!!) politiskā struktūra. Šajā skaitā NEietilpst sen izgaisušas, bet vēl atmiņā palikušas "partijas" - tādas, kā Zīgerista partija, partija Jaunais laiks, Šķēles Tautas partija, Muļķu partija un citi populāri vēsturiski veidojumi. Vai tiešām man vienīgajam tas izskatās smieklīgi un nožēlojami? POLITOLOGI, ŽURNĀLISTI, domājošie vēlētāji nejūtas muļķīgi, pieņemot šādu politisko piedāvājumu? Uz šāda fona drudžaini rosās politiķi un aizrautīgi stāsta jaunumus žurnālisti, atspoguļojot jaunākos partijtaisīšanas panākumus. Cik "latvisko partiju" uztaisīts šonedēļ? Jau ceturtdiena, bet šīsnedēļas partija vēl nav nodibināta!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē