Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dramatiskās vēlēšanas

Pakistānā vakar tika aizvadītas valsts Nacionālās sapulces (parlamenta apakšpalātas), kā arī virknes provinču, tostarp Pendžābas un Beludžistānas, vietējo parlamentu vēlēšanas.

Balsojumu rezultātu apkopošana Pakistānā tradicionāli aizņem ilgāku laiku, taču jau tagad ir skaidrs, ka vēlēšanas, lai kāds arī būtu to iznākums, nenovedīs pie kādiem uzlabojumiem nebeidzamu pretrunu nomocītajā valstī.

Viens no galvenajiem (taču nepavisam ne vienīgais) iemesliem šādam pesimismam ir tas, ka vēlēšanu galvenajiem favorītiem, ekspremjera un bijušās kriketa zvaigznes Imrāna Hāna vadītajai partijai Pakistānas kustība par taisnību (Pakistan Tehreek-eInsaf) dalība vēlēšanās ir liegta, bet pats Hāns par dažādiem, gana strīdīgiem pārkāpumiem notiesāts uz gandrīz 30 gadiem cietumā. Hāns par savu mērķi, jāatgādina, pasludināja cīņu pret ar ārvalstīm (pirmkārt jau bijušo metropoli Lielbritāniju un ASV) saistītajiem politiskajiem klaniem, kuri kontrolē abas ilggadēji galvenās valsts partijas – Pakistānas Musulmaņu līgu un Pakistānas Tautas partiju – un kuru pirmsākumi meklējami vēl britu koloniālās administrācijas laikā.

Nākot pie varas pēc iepriekšējām vēlēšanām, Hāns centās īstenot savus solījumus, taču iekšpolitisko intrigu (un arī valstī ietekmīgo bruņoto spēku vadības nostāšanās viņa oponentu pusē) dēļ zaudēja premjera amatu, bet pēc tam tika apcietināts un notiesāts. Viņa partija (par kuru pagājušā gada jūnijā bija gatavi balsot 42% vēlētāju) ir beigusi pastāvēt kā vienots spēks. Uz tās bāzes ir izveidojušās mazākas partijas (tajā skaitā gatavas arī sadarboties ar bijušajiem pretiniekiem), bet vēl daļa biedru vēlēšanās piedalās kā neatkarīgie kandidāti.

Vienlaikus pieprasījums pēc reformām un "veco" politisko klanu atstumšanas no varas mazāks nav kļuvis, kamdēļ pastāv nopietnas bažas, ka pēc vēlēšanām sekos kārtējais nemieru vilnis. Kopējo haosu tāpat izmanto dažādi separātisti, pirmkārt jau Beludžistānas neatkarības piekritēji, kā arī radikālie islāmisti, kas par sevi atgādina, rīkojot regulārus un asiņainus terora aktus. Visbeidzot arī valsts ekonomisko situāciju noteikti nevar dēvēt par tādu, kas ļautu ar optimismu lūkoties nākotnē.

Šo un vēl virknes citu iemeslu dēļ cerības, ka kopējā situācija Pakistānā pārskatāmā nākotnē varētu normalizēties, ir atklāti niecīgas. Viss, uz ko var cerēt, ir – stāvoklis nekļūs vēl sliktāks, jo Pakistāna ir kodolvalsts gandrīz ar ceturtdaļu miljarda iedzīvotāju, bet vispārējs haoss tajā atsauksies tālu aiz valsts robežām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē