Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Nāksies domāt kā panākt straujāku kopējā algu līmeņa celšanu

Draud vēl lielāki zaudējumi

Esam jau pieraduši, ka Latvijas ziemeļu daļas darbaspēku zināmā mērā ir jau "aplasījuši" Igaunijas darba devēji. Tagad līdzīga situācija var izvērsties arī pie Latvijas dienvidu robežas saistībā ar to, ka Lietuva pēdējā laikā visai cītīgi piestrādā pie strādājošo minimālās darba algas celšanas.

Šogad mēneša minimālās algas līmenis kaimiņvalstī pacelts līdz 555 eiro salīdzinājumā ar 400 eiro iepriekš, savukārt no nākamā gada paredzēts pieaugums līdz 607 eiro. Latvijā minimālā darba samaksa pagaidām ir 430 eiro un nav ziņu par to, ka tā tuvākajā laikā varētu mainīties. Tāpēc uz kaut kādu ieguvumu strādājošais var pretendēt vienīgi saistībā nodokļu reformā paredzēto algu "neapliekamā minimuma" pieaugumu. Tiesa mūsu atpalicību no Lietuvas nedrīkst vērtēt pārāk dramatiski, jo ir jāņem vērā  atsevišķas nodokļu maksāšanas nianses. Sākot ar šo gadu, darbaspēka nodokļi Lietuvā faktiski pilnībā ir pārgājuši uz darbinieku pleciem. Saistībā ar to tika noteikts, ka no šā gada sākuma darba devējiem, aprēķinot darbinieka algu, ir jāpiemēro koeficients 1,289. Tādējādi faktiskais lietuviešu minimālās algas saņēmēju ieguvums nav tik liels, cik varētu šķist, taču vienlaikus ir pietiekams, lai Latvijas darba ņēmējs varētu raudzīties kaimiņvalsts virzienā. Algas kalkulators rāda, ka minimālā darba samaksa "uz rokas" Lietuvā šobrīd ir 388 eiro, bet pie šādiem pašiem nosacījumiem no nākamā gada - 418 eiro. Latvijas minimālās darba algas saņēmējs bez nodokļu atvieglojumiem pie 230 eiro neapliekamā minimuma pretendē vien uz 352 eiro. Turklāt vērts piebilst, ka Lietuvā līdz šim kopējais sociālo apdrošināšanas iemaksu apmērs bija ap 40% salīdzinot ar Latvijas 35%, turklāt ar lielāku darba devēja daļu kopējā iemaksu pozīcijā, kas arī nenāk par labu mūsu darba devēju konkurētspējai.

Tas nozīmē vien to, ka, ja gribam saglabāt mūsu valsts ekonomisko izaugsmi, nāksies domāt, kā panākt straujāku kopējā algu līmeņa celšanu. Daudzi darba devēji tam iebildīs, taču algu līmeņa celšana būs tā, kas veicinās efektivitāti un darba ražīgumu, jo saspringtajā darba tirgū izdzīvos efektīvākie. Tas attiecas arī uz publisko sektoru. Budžeta ietvaros, rodoties nepieciešamībai izvērtēt, kas ir nepieciešams un kas nav, ministrijas varbūt izstrādās mazāku normatīvo aktu skaitu, taču tie būs kvalitatīvāki un ar lielāku aktualitāti. Efektīvāk būs spiestas strādāt arī pašvaldības, ko tagad tiek mēģināts panākt ar to skaita mākslīgu samazināšanu. Šobrīd gan pašvaldību reforma vairāk izskatās pēc primitīvi maskēta mēģinājuma veikt varas un finanšu resursu pārdali par labu lielajiem spēlētājiem uz mazo rēķina, kas pēc būtības nerisina sasāpējušās ekonomiskās problēmas.

Top komentāri

auditors
a
Raksts atbilstošs , piekrītu pilnībā , kad strādāju pie uzņēmēja par vadītāju , man tā bilde bija ļoti skaidra , cenšanās nemaksāt sociālo , bet ieborēt cilvēkam , ka viņam izdevīgāk saņemt konvertā , citādi lūk no tā ,ko tagad saņemsi , novilkšu nodokli , protams , ka jaunekļi tūlīt tam ari piekrīt. Rezultātā penzija nekāda , bet žēloties ka sūdīga valsts un balsot par idiotiem pilnīgi pietiekami . To ir panākuši alkatīgie uzņēmēji , noturot valstī melno ekonomiku līdz šai dienai nebijušos augstumos. Tāpēc jau nevar savākt budžetu , to darot paceļ tik nodokļus . Kāda tur ekonomikas attīstība , ja ministri kā āži darznieki. Konkretizējot , partijas pieder saimniekiem un tie piepilda kabatas ar valdības palīdzību , piemēru tik daudz , ka tie te nav jāuzskaita.
Irlielāmērāticams
I
ka tā ir liela nelietība - atļaut valstī ātro kredītu plēsonīgo biznesu. Un tā ir liela liekulība - brīnīties par sekām.
Atkārtosimlīdzapvemsimies!
A
Alkatīgie uzņēmēji! Alkatīgie uzņēmēji!Alkatīgie uzņēmēji! Alkatīgie uzņēmēji!Alkatīgie uzņēmēji! Alkatīgie uzņēmēji!Alkatīgie uzņēmēji! Alkatīgie uzņēmēji!Alkatīgie uzņēmēji! Alkatīgie uzņēmēji!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē