Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Katra dalībvalsts veic pati savu eksperimentu

Eiropas Savienības kūtrums

Patlaban valstis eksperimentē ar Covid-19 izplatības mazināšanai noteikto ierobežojumu atcelšanu. Tā situāciju raksturo gan ekonomisti, gan politologi, gan citu jomu eksperti. Šobrīd, līdzīgi kā martā, kad ierobežojumi tika ieviesti, katra Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts lielākoties rīkojas pēc saviem ieskatiem.

No vienas puses, tas ir loģiski, jo veselības aprūpe allaž bijusi un joprojām ir katras ES dalībvalsts pašas pārziņā, tāpat arī Covid-19 izplatība dažādās valstīs un pat tādās daudzējādā ziņā radniecīgās ziemeļzemēs kā Dānija un Zviedrija ir atšķirīga. (Te jāpiebilst, ka tieši Zviedrijā fiksētie augstie Covid-19 izplatības rādītāji rada nopietnu izaicinājumu Dānijai un citām kaimiņvalstīm, lemjot par robežas ar Zviedriju atvēršanu vai neatvēršanu, un Latvijas kontekstā aktuāls jautājums ir par to, kas šovasar sagaida pasažieru pārvadājumus maršrutā Rīga–Stokholma.) Turklāt, protams, pēc būtības dalība ES nenozīmē to, ka visām dalībvalstīm, tā sakot, būtu jādejo viena un tā pati deja. 

Tomēr, no otras puses, šobrīd ir skaidri redzams – martā izskanējušie ES līmeņa politiķu solījumi, ka vairs netiks pieļauts tāds haoss, kāds marta pirmajā pusē un vidū bija vērojams saistībā ar ES dalībvalstu iekšējo robežu juceklīgo slēgšanu, un arī citi solījumi panākt, ka ES turpmāk būtu vienotāka, izrādījušies vien vārdi, jo patlaban ES dalībvalstu iekšējo robežu atvēršana, ieceļošanas nosacījumu vienkāršošana un situācija, ar kuriem jārēķinās ceļotājiem, ir tik atšķirīga un arī tik mainīga, ka jau sāk atgādināt par XX gadsimta deviņdesmito gadu principu "Ja brauc uz ārzemēm, tad rēķinies, ka saplānot neko nav iespējams, apstākļi var negaidīti mainīties un tiem vienkārši jāpielāgojas".

Jāuzsver, ka arī finansiālais atbalsts Covid-19 krīzes skartajām nozarēm, uzņēmumiem un tiem cilvēkiem, kuri palikuši bez iztikas līdzekļiem, dažādās ES dalībvalstīs tiek piešķirts pēc visai atšķirīgiem principiem. Protams, var teikt, ka to, ko saviem iedzīvotājiem var nodrošināt bagātā Vācija, trūcīgākās dalībvalstis vienkārši nevar atļauties, taču to, ka atšķirības tūrisma atbalstā pastāv pat starp Latviju, Lietuvu un Igauniju, ir atzinuši paši šīs nozares uzņēmēji.

Nenoliedzami Eiropas Parlamentā un citās ES līmeņa institūcijās strādā daudzi patiešām erudīti politiķi, bet vismaz pagaidām izskatās, ka ES līderiem ne īpaši veicas ar dalībvalstu saliedēšanu vienotai rīcībai Covid-19 krīzes pārvarēšanā. Katra dalībvalsts veic pati savu eksperimentu, par kuru atbildīga bija, ir un būs konkrētās valsts valdība.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
"Eiropas Savienības kūtrums..." - tas nav kūtrums. Mans viedoklis - Tas ir haoss, nekompetence, trulums, marasmātisms un klīniska idiotisma pazīmes.
snikers
s
domājams ka tūrismā mūs gaida globāli bankroti tūrisma firmu ziņā un mazo pasažieru pārvadātāju ziņā, jo grupu tūrisms ir apstājies un vienkārši nenotiek. Tajā brīdī, kad tūrisma firmas latvijā sapratīs, ka ir kirdik, tas notiks. Igaunijā jau 2 lieli tūroperatori ir bankrotējuši, sāk bankrotēt mazie šoferētāji. Viņiem kā parasti agrāk pielec, ka šogad nekāda grupu tūrisma nebūs. Gaidam pirmo latvijā, kas beidzot sapratīs, ka no tās 4,5 miljardu lielās summas viņam nekas nav paredzēts.
ha-ha-ha
h
Koronavīruss ir pārāks par Eiropas vērtībām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē