Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Eiropeiska minimālā alga

Nepieciešams mazināt Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzību! Šāds apgalvojums nesen izskanējis Briselē, jo finansiālās nevienlīdzības tēmai uzmanību pievērsuši gan Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, gan Eiropas Komisija.

Ko darīt, lai mazinātu ES iemītnieku turības līmeņa atšķirības? Gan no mūsu valsts ievēlētie EP deputāti, gan arī eirokomisārs, kādreizējais Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (JV) apliecināja, ka Briseles atbilde ir šāda: ieviest vienotu minimālās algas aprēķināšanas formulu visās ES dalībvalstīs. 

2019. gadam minimālā alga ir noteikta 22 dalībvalstīs (tā nav noteikta Dānijā, Somijā, Zviedrijā, Itālijā, Kiprā un Austrijā). Minimālās algas lielums šā gada sākumā krasi atšķīrās – no 286 eiro Bulgārijā līdz 2071 eiro Luksemburgā, rāda Eurostat dati, kas arī atklāj, ka Latvijā noteiktā minimālā alga – 430 eiro – ierindojas viszemāko algu grupā, jo par 500 eiro mazāka minimālā alga ir vēl tikai Bulgārijā, Rumānijā un Ungārijā. Jāuzsver, ka Lietuvā un Igaunijā minimālā alga pārsniedz 500 eiro. 

Par to, kāda varētu būt visās ES dalībvalstīs obligāti piemērojamā formula minimālās algas aprēķināšanai, gan nav vienprātības. Visticamāk, visās ES dalībvalstīs netiks ieviesta vienāda minimālā alga, piemēram, 1178,5 eiro, tas ir, vidējais lielums starp visaugstāko un viszemāko minimālo algu ES, jo gan ekonomiskā situācija, gan arī cenu līmenis dalībvalstīs visai pamatīgi atšķiras. Ticamāks scenārijs ir tāds, ka ES dalībvalstīs varētu ieviest minimālās algas sasaisti ar vidējo algu vai ar atalgojuma mediānu, normatīvajā regulējumā nosakot to, cik procentiem no vidējās algas vai no atalgojuma mediānas jābūt minimālajai algai. 

Galu galā mūsu valstī var sanākt tā, ka politiķus izpildīt viņu solījumu par 500 eiro lielu minimālo algu piespiedīs nevis Latvijas vēlētāji, bet gan ES institūcijas.

Iebildumi pret minimālās algas paaugstināšanu gan izskan no dažu uzņēmēju puses, turklāt visai histēriskā formā: ja paaugstināšot minimālo algu, biznesam gals klāt. Tiešām var saprast, ka zemas algas ir mazā, nomaļā lauku veikalā, taču, ja niecīgas algas (un daudz vakanču) ir tādos uzņēmumos, kas ierindojas Baltijas biznesa gigantu vidū un lepojas ar milzīgu apgrozījumu un lielu peļņu, jādomā, ka tur ar menedžmentu kaut kas nav kārtībā.

Kā ES institūciju iecere īstenosies, rādīs laiks, bet jau tagad redzams, ka Brisele ne vien vēlas popularizēt sociālo atbildību, bet arī diplomātiski norādīt, ka biznesa modelis – konkurēt tikai ar zemām cenām – ir novecojis, jo XXI gadsimtā jākonkurē, piedāvājot kvalitāti.

Top komentāri

Diferenvētais neapliekamais
D
Latvijas darba tirgū šobrīd lielākā nelaime ir diferencētais neapliekamais minimums, kas veicina lētā darbaspēka un aplokšņu algu ekonomiku. Uzņēmējiem par pirmajiem 352 euro "uz rokas" nodokļļos ir jāsamaksā 185 euro, bet par par nākamajiem 352 euro "uz rokas" nodokļļos ir jāsamaksā jau 341 euro. Tas ļoti apgrūtina legāli normālu algas maksājošo uzņēmumu konkurētswpēju un bremzē ieguldījumus augstākas pievienotās vērtības un augstu algu darba vietās.
kam tā alga tiek tērēta?
k
No nevienlīdzības skatpunkta pats svarīgākais nav minimālās algas lielums, bet gan tas, kam šī nauda tiek tērēta. Piemēram, viena situācija ir, ja students piepelnās. Otra situācija ir, ja strādā pensionārs, kuram alga ir papildus ienākums. Trešā situācija ir persona ar pilnu darbspēju bez bērniem. Un ceturtā - māte ar diviem bērniem. Viņu no nabadzības neglābs arī alga, kas par 100 euro pārsniedz minimālo. Aprobežoti politiķi to nekādi nesaprot.
Šveicē nav minimālās algas
Š
Interesanti, ka visaugstākā vidējā alga ir Šveicē, kur vispār nav valsts noteiktas minimālās algas
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē