Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ES naudu vēstures izpētei!

Atbalsts zinātniskajiem pētījumiem, turklāt ne tikai medicīnā un eksaktajās jomās, bet arī humanitārajās un sociālajās zinātnēs ir temats, kam nopietnu uzmanību pievērsis Eiropas Parlaments (EP). Globālais mērķis ir iegūt inovatīvus pētījumus, kas visā Eiropas Savienībā (ES) paaugstinātu ne tikai ekonomisko konkurētspēju un iedzīvotāju labklājību, bet arī izpratni par būtiskiem intelektuālajiem jautājumiem – sākot no vēstures līdz aktuāliem politiskajiem procesiem.

Jāteic, ka mūsu valstī humanitāro un sociālo jomu pētījumi nereti tiek aizbīdīti otrajā plānā, jo nav tiešā veidā komercializējami, un to vērtība parasti nav definējama konkrētos ciparos, ko var ierakstīt grāmatvedības tabulās. Taču tagad ES mērogā iecerēta attieksmes maiņa. 

Saistībā ar ES nākamo daudzgadu budžetu 2021.–2027. gadam "ir laba ziņa tieši tiem pētniekiem, kas darbojas humanitārajās un sociālajās zinātnēs, jo iepriekš ES mērogā koordinētais atbalsts bija vērsts galvenokārt uz eksaktajām lietām, bet tagad ienāk arī humanitārā joma, kā arī radošās industrijas," nesen sarunā ar Dienu un citiem medijiem apstiprināja EP deputāts Ivars Ijabs  (politiskā grupa Renew Europe/Attīstībai/Par!). Deputāts arī akcentēja, ka ir iecerēts novērst to, ka tā dēvētās vecās ES dalībvalstis iegūst iespēju zinātnē ieguldīt ievērojami vairāk līdzekļu nekā jaunās dalībvalstis, kuru vidū ierindojas arī Latvija.

Te gan jāteic, ka atšķirība starp vecajām un jaunajām dalībvalstīm jeb ES teritorijas rietumiem un austrumiem tiek uzsvērta ne tikai saistībā ar naudas sadali, bet arī ar vēstures izpratni. "Centrālās un Austrumeiropas valstis 50 gadu ir eksistējušas aiz dzelzs priekškara, kur objektīva vēstures pētniecība nevarēja notikt, un mēs joprojām sastopamies ar fenomenu, ka Eiropas vēsture tiek rakstīta no Rietumeiropas skatupunkta. Nacisma noziegumi ir ļoti plaši pētīti un par tiem visā pasaulē ir sniegta ļoti plaša informācija. Staļinisma noziegumi joprojām ir maz pētīti un maz izprasti," akcentēja EP deputāte Dace Melbārde (Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa/ NA) un, tāpat kā Ijabs, uzsvēra, ka, veidojot ES budžetu 2021.–2027. gadam, tiek domāts par iespējām piesaistīt finansējumu pētījumiem sociālajās un humanitārajās jomās, un aicināja Latvijas vēsturniekus šīs iespējas nepalaist garām. 

Vēl pagaidām Eiropas Vēstures namā, kas Briselē atrodams tieši līdzās EP, redzams, ka ES dibinātājvalstīm veltīts ievērojami vairāk uzmanības nekā jaunajām dalībvalstīm, tostarp arī Baltijas valstīm. Jācer, ka ES finansiāli atbalstītie projekti un Baltijas vēsturnieku ieinteresētība nākotnē nodrošinās vispusīgāku skatījumu.

Top komentāri

Vēsturnieks
V
Ceram, ka tiks uzcepta pareizā vēsture
rekur
r
Latvijas vēstures pēdejie 110 gadi ir izpētīti līdz pēdejam sīkumam un aprakstīti dažādos laikos un dažādās grāmatās. Bet Vēstures rakstīšana vienmēr ir bijis Valdošo Politiķu pasūtījums.Visi tie politiķi un iekārtas, kuras bija pirms mums bija nepareizas un ļaunas. Vienīgie Saulveži esam Mēs un Tagad. Un tāpēc, pēc vajadzības, vieni vēstures fakti tiek no atvilknes izvilkti, bet otri atvilknē nobāzti un viss tiek sakombinēts pēc Pasūtītāja gaumes. Tā vienmēr ir bijis un vienmēr tā būs.
Irlielāmērāticams
I
ka reālu vēsturi cilvēki grib tieši tik pat daudz, cik reālu pašanalīzi. Bet pabļaustīties var!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē