Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ierobežojošais patriotisms

Domāju, daudzi sāks spert zemes gaisā, izlasot, ka piekrītu kolēģu no Latvijas Radio (LR) izplatītajā paziņojumā paustajām bažām, ka dzīvojam laikā, kad vārda brīvības un mediju neatkarības robežas sašaurinās.

Iemesls tam ir Krievijas iebrukums Ukrainā, kā to, starp citu, taču atzīst paši LR kolēģi.

Atšķiras tas, kādas ievirzes diskomfortu tas rada to vai citu mediju redakcijās. Vienam diskomforts, ka ikvienu Latvijas problēmu izgaismojošu rakstu nekavējoties interpretēs un savā propagandā izmantos Krievija. Citam, izrādās, diskomforts, ka spiesti būt patriotiskāki nekā iepriekš. (Šeit nu no sirds esmu pārliecināta, ka daudzi radio kolēģi savus parakstus zem paziņojuma lika konceptuāli, nepiekrītot atsevišķām detaļām, kurās, kā zināms, velns slēpjas.)

Manuprāt, lūzums, pēc kura tika sašaurināta brīvība ne tikai redakcionālajām izvēlēm, bet arī spiests uz vēlētāju izvēlēm, iestājās krietni senāk – līdz ar mantras "šajā ģeopolitiskajā situācijā" ienākšanu politiķu, tiesībsargu, drošībnieku, arī pašu mediju un sabiedrības ikdienas leksikā.

"Šīs ģeopolitiskās situācijas dēļ" vēlētājiem bija jābalso par "mazāko ļaunumu", medijiem – divreiz jāpārdomā, vai publiskot kādu valsts amatpersonas un politiķus neglaimojošu informāciju, savukārt politiķi varēja ar to atgaiņāties no jebkuras pret sevi vērstas kritikas. Nonāca līdz tam, ka mediji paši šo mantru sāka moralizējoši izmantot publiskās diskusijās, kad tās ievirzījās tābrīža redakcionālajai izvēlei nepatīkamā gultnē.

Katram savs sāpju slieksnis, ka mūsu profesionālās brīvības robežas sašaurinās, ir augstāks vai zemāks. Piemēram, radio kolēģiem rada diskomfortu, ka "no medijiem, jo īpaši sabiedriskajiem, tiek sagaidīts tikai "patriotisks" saturs, bet "pamatstraumei" pretēja viedokļa izskanēšana tiek novērtēta kā medija pretvalstiska rīcība". Pat ja nepievienojos alerģijai pret patriotismu un nacionālismu, kas paziņojuma autorus vieno ar par mediju politiku atbildīgo kultūras ministri Agnesi Loginu, šajā brīdī vēl esmu atvērta ieinteresētai profesionālai diskusijai.

Ja vien šī fakta konstatācija tūliņ nenovestu pie "cūku komiksa" kā problēmu raksturojoša piemēra piesaukšanas. Tiešām, kolēģi? Tik grūti atzīt šo sliktas gaumes, vieduma un brieduma trūkuma kļūdu? Šis tiešām būtu tas piemērs, kad kara dēļ no sabiedriskā medija tiek pieprasīts tikai patriotisks saturs, tā sašaurinot mediju brīvību?

Gribētos tomēr sabiedrisko mediju kolēģu lielāku atklātību, kas ir tās tēmas un gadījumi, kad viņi sevī sajutuši pašcenzūru, citādi sanāk, ka mēs paši līdzdarbojamies šo savu neatkarības robežu sašaurināšanā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē