Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Iespēja balsot jāizmanto

Saeimas vēlēšanu datums – 1. oktobris – ir jau pēc dažām dienām. Ja 1. oktobrī nav iespējams doties balsot, tad jau iepriekš – 29. un 30. septembrī – var ieiet vēlēšanu iecirknī un nodot balsi glabāšanā. (Plašāka informācija par to atrodama Centrālās vēlēšanu komisijas interneta vietnē.)

Tāpat jāatgādina, ka šajās vēlēšanās nav piesaistes dzīvesvietai, respektīvi, rīdzinieks var balsot Latgalē, kurzemnieks – Vidzemē un tamlīdzīgi. Turklāt šoreiz vēlēšanu laikā nav arī nekādu epidemioloģisko ierobežojumu.

Tā ka, vērtējot situāciju kopumā, vēlētājiem, t. i., Latvijas pilsoņiem, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, nav nekādu šķēršļu dalībai vēlēšanās. Protams, atsevišķām personām var būt individuāla rakstura grūtības, bet tās ir specifiskas situācijas, kurās var meklēt risinājumus.

Arī ja vērtē izvēles iespējas, tad šajās vēlēšanās tās ir visai plašas – ir 19 politisko spēku izveidoti deputātu kandidātu saraksti, no kuriem kopumā uz Saeimu pretendē 1829 personas. Turklāt saturiskais piedāvājums ir atbilstošs dažādām politiskajām gaumēm. Ir pašreizējo valdību veidojošās partijas un jauni politiskie spēki. Ir liberāļi un konservatīvie. Ir centristi un radikāļi. Atliek vien izvēlēties sev pieņemamāko sarakstu un, ja šķiet nepieciešams, pievilkt krustiņu simpatizējošiem kandidātiem un izsvītrot nesimpātiskos. Respektīvi, svarīgākais, kas jāizdara vēlētājiem, – vienkārši jānobalso. Protams, pat vispieredzējušākie politologi un sociologi nevar precīzi prognozēt vēlēšanu iznākumu, it īpaši ņemot vērā to, ka partiju reitingos vairāki politiskie spēki balansē uz 5% jeb ievēlēšanas/ neievēlēšanas robežas. Un, protams, kā allaž būs cilvēki, kuri par vēlēšanu iznākumu priecāsies, un būs arī tādi, kuri jutīsies vīlušies. Taču pats svarīgākais ir vispār nobalsot.

Tiem pilngadīgajiem Latvijas pilsoņiem, kuri savu iespēju balsot kūtruma pēc neizmantos, nebūs nekādu morālu tiesību klaigāt, ka Saeimā ievēlēti nepareizie deputāti un ka pie varas mūsu valstī ir "divu līderu režīms", "hunta", "kliķe", vai arī izmantot vēl kādus citus spilgtus, bet no Latvijas politiskās realitātes tālu esošus jēdzienus.

Izvēle, par ko balsot, ir katra vēlētāja paša rokās. Taču, apzinoties to, ka gaidāmajā ziemā ekonomisku spriedzi radīs augstās energoresursu cenas un ja arī ne militāru, tad psiholoģisku spriedzi uzturēs Maskavas agresīvā politika, ir svarīgi, lai mūsu valstī pie varas būtu cilvēki ar izpratni par ekonomiku, ar racionālu domāšanu un ar tik stingru raksturu, ka spētu turēties pretī Krievijas gan slēpti, gan atklāti paustajiem impēriskajiem centieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē