Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Iespējams, lielākā politiskās korupcijas lieta

Pēc svētdienas vakarā LTV raidījumā De facto izskanējušajiem faktiem par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) neveiksmīgo izmeklēšanu par bijušās ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) iespējamo kukuļa saņemšanu un tikšanos ar vairākās korupcijas lietās iesaistīto uzņēmēju Māri Martinsonu šodien būtu jāsākas reakcijai un izmaiņām daudzos līmeņos. Notikušais liek uzdot vairākus jautājumus, kas paceļami visaugstākajā līmenī, nepieļaujot, ka neiestājas ne kriminālās, ne politiskās sekas, jo runa ir par lielāko korupcijas lietu kopš Ilmāra Rimšēviča un Uģa Magoņa aizturēšanas.

KNAB nesekmīgi izmeklētā korupcijas lieta bijusi saistīta ar Latvenergo augstāko vadību, tas nozīmē, ka jau šodien būtu jāseko reakcijai vismaz no ekonomikas ministra puses. Pēc Rīdzenes sarunām, par kurām daži to dalībnieki vai pieminētie atrunājās, ka tā ir tikai papļāpāšana un blefs, tika izveidota parlamentārās izmeklēšanas komisija.

KNAB un Ģenerālprokuratūra bezzobaini noplātīja rokas, ka nav izdevies pierādīt runātā piepildīšanu dzīvē.

Šajā gadījumā katrs var arhīvos apskatīties precīzus datumus, kad notikušas izmaiņas Latvenergo valdē, pētīt šī miljonus apgrozošā uzņēmuma un tā meitasuzņēmumu iepirkumu uzvarētājus un atrast precīzas sakritības. Ir jāveic Latvenergo un tā meitasuzņēmumu iepirkumu audits vismaz par pēdējiem pieciem gadiem. 

Jautājumi uzdodami ne tikai par KNAB vadītāja Jēkaba Straumes laikā notikušās izmeklēšanas kvalitāti, bet vēl vairāk – par Jaunās konservatīvās partijas politiķa Jura Juraša darbību, kura vadītā KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļa jau 2015. gadā Taureņu pirtīs ierakstīja, bet atstāja bez izmeklēšanas Reiznieci-Ozolu kompromitējošās sarunas. Ja nepieciešami likumu grozījumi, kas novērstu traucēkļus KNAB izmeklēt augstākā līmeņa korupcijas lietas, par kurām operatīvā informācija nav savlaicīgi realizēta, Straumem par to atklāti jārunā Saeimā un ar jauno ģenerālprokuroru Juri Stukānu.

Visbiezākais jautājums, protams, attiecināms uz Satversmes aizsardzības biroju, jo Reizniece-Ozola saglabāja amatam nepieciešamo augstāko pielaidi valsts noslēpumam gan 2015. gadā, kad kompromitējošā informācija tika iegūta, gan 2018. gadā, kad tā tika novēloti ''izmeklēta''.

Ja nepieciešami grozījumi, kas ļautu noņemt no trases valstij bīstamus politiķus, kamēr pret tiem ir aizdomas augstākā līmeņa korupcijā, SAB vadībai tas ir jāsaka.

Bet tagad par realitāti. Vai arī šoreiz varētu tikt izveidota parlamentārās izmeklēšanas komisija, ņemot vērā, cik lielu ietekmi Saeimā ieguvusi Attīstībai/Par? Apstākļos, kad biedrība Latvijas attīstībai, uz kuras bāzes tika nodibināta partija Latvijas attīstībai, 2013. gadā caur divām tobrīd vēl ar Martinsonu saistītām būvfirmām Moduls Rīga un Velve saņēma kopumā 100 000 eiro ziedojumu? Kā rīkosies Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kuras spice, jau Reizniecei-Ozolai amatos esot, sačukstējās par viņas darbošanos kāda konkrēta jaunoligarha interesēs? Uz kādu politisko karjeru turpinās cerēt Reizniece-Ozola? Vai tiešām – pārņemt Latvijas Zemnieku savienības grožus, kā tiek runāts ZZS?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē