Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iespējas Mateo Salvīni

Pēc vairāk nekā gadu ilga nosacīta klusuma Itālijā atkal sākušas virmot šai valstij ierastās politiskās kaislības, kuras daudzi analītiķi jau dēvē par krīzi. Galvenais faktiski jau sākušās iekšpolitiskās krīzes cēlonis ir valsts iekšlietu ministra un viena no diviem vicepremjeriem Mateo Salvīni vēlme izsludināt parlamenta ārkārtas vēlēšanas.

Jāatgādina, ka Itālijas valdošo koalīciju šobrīd veido Salvīni vadītā nacionāli konservatīvā Līga un bieži par populistiem dēvētie kreisie eiroskeptiķi – Piecu zvaigžņu kustība. Koalīcija bieži tiek dēvēta par aprēķina laulībām piespiedu kārtā, jo abām partijām ir ļoti atšķirīgi priekšstati par daudziem jautājumiem, bet koalīcijā tās pērn apvienojās, tikai lai izvairītos no parlamenta ārkārtas vēlēšanām.

Šādas koalīcijas izveides rezultāts ir nebeidzamas domstarpības starp abām partijām, kas apgrūtina premjera – tehnokrāta Džuzepes Kontes darbu. Lai arī pie nebeidzamajiem konfliktiem vienlīdz vainojamas ir abas partijas, Līgai veiksmīgi izdodas uzvelt atbildību Piecu zvaigžņu kustībai, kā rezultātā daudzi tās vēlētāji pārgājuši Salvīni nometnē. Atbalsts Līgai, kā liecina aptaujas, atrodas ap 40% robežās, ar ko, uzvarot vēlēšanās un noteiktas apstākļu sakritības gadījumā, var izrādīties pietiekami vienas partijas valdības izveidei.
Kopumā, ja Salvīni izdosies panākt, ka tuvāko mēnešu laikā tiek sarīkotas ārkārtas vēlēšanas, viņam ir labas cerības nostāties tādas valdības priekšgalā, kuru atsevišķi oponenti jau steidzas dēvēt par pirmo atklāti nacionālistisko valdību Eiropā kopš Otrā pasaules kara laikiem. Apzīmējums, protams, ir ļoti strīdīgs un paredzēts galvenokārt vēlētāju biedēšanai, taču vienlaikus liecina arī par šādas iespējas augsto ticamību.
Turklāt jāņem vērā, ka vienīgais veids, kā izvairīties no ārkārtas vēlēšanām, ir jaunas, no Piecu zvaigžņu kustības un kreisajiem centristiem sastāvošas koalīcijas izveide. Teorētiski tas nav izslēgts, taču praktiski  šādai koalīcijai būs vēl īsāks mūžs nekā patlabanējai. Ja starp Salvīni un Piecu zvaigžņu kustību vēl var atrast vismaz kaut ko kopīgu, tad potenciālās jaunās alianses gadījumā kopīgā tikpat kā nav, un attiecīgi netrūks arī skandālu.

Līga no atrašanās opozīcijā, pie varas esot pretrunu plosītai koalīcijai, tikai iegūs (lai gan pastāv viedoklis, ka vēl vairāk palielināt savu atbalstītāju skaitu partija īpaši nespēj) un pamatoti var cerēt uz uzvaru nākamajās (visticamāk, ka ārkārtas) vēlēšanās. Rezultāts jebkurā gadījumā būs Līgas nākšana pie varas (vai vismaz šāda nākšana pie varas ir ļoti ticama), un pārējai Eiropai nāksies pieņemt šo faktu.

Top komentāri

Itamars Toledano
Itālijai jau izsenis ar elli sakars vairāk kā citiem, jo kur spoža gaisma, tur arī melna tumsa, un Mikelandželo, Leonardo un Verdi pretīm Nerons, Kaligula un Duče stāv.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē