Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ir laiks doties balsot!

Balsošana Rīgas domes (RD) vēlēšanās jau sākusies, un visiem, kuriem šajās vēlēšanās ir iespēja balsot, būtu ieteicams aiziet uz vēlēšanu iecirkni un nobalsot atbilstoši savai pārliecībai. Vienīgi vērts ņemt vērā trīs faktorus.

Pirmkārt, pašvaldības – arī tik ietekmīgas pašvaldības kā RD – risināmie jautājumi ir galvenokārt saimnieciska rakstura.

Balsojums RD vēlēšanās nav par vērtībām – liberālām, konservatīvām vai kādām citām. Ikvienā pašvaldībā ir vajadzīgi cilvēki, kuriem ir izpratne par saimniecisku problēmu risināšanu, un, ja šāda izpratne ir, tad nav būtiski tas, kādi ir šo cilvēku uzskati, piemēram, par reliģiju.

Otrkārt, lai arī dažādu priekšvēlēšanu aptauju rezultāti atšķiras, var diezgan droši prognozēt, ka šajās vēlēšanās nebūs viena dominējošā uzvarētāja, kas iegūst 75% vai pat vairāk no visām RD deputātu vietām. Līdz ar to RD ievēlētajiem politiskajiem spēkiem būs jāprot sadarboties un pēc vēlēšanām savstarpēji naidīgā retorika jānomaina uz vienošanās taktiku. Un, treškārt, raugoties uz Rīgu kā uz pilsētu, kas jāpilnveido, vērts apzināties, ka parasti pilsēta pozitīvā virzienā mainās tad, ja pie varas esošajiem cilvēkiem ir idejas, kā pilsētu attīstīt, un ir arī prasme atrast finansējumu, lai šīs idejas īstenotu. Tikai ar naudu vai tikai ar idejām vien ir par maz. 

Baltijā ir ne mazums piemēru tam, kā pilsēta var vizuāli izmainīties pozitīvā virzienā. Mūsu ziemeļu kaimiņzemē Igaunijā iepriecinošas pārmaiņas piedzīvo ne tikai valsts metropole Tallina un daudzu studentu mājvieta Tartu, bet arī pie Igaunijas un Krievijas robežas esošā Narva, kas ir sarežģīta pilsēta gan ekonomiskā, gan politiskā aspektā, gan arī tāpēc, ka tai vēsturiski ir izveidojusies multikulturāla identitāte. Turklāt šajā gadā Narvas dzīvi ir apgrūtinājusi Covid-19 pandēmija, kuras dēļ ierobežota robežas šķērsošana. Tomēr, ja vēl XXI gadsimta sākumā Narva bija pilsēta, kurā bija maz pievilcīga gan no iedzīvotāju, gan tūristu skatpunkta, tad tagad situācija ir būtiski uzlabojusies un pat šajā ceļošanai sarežģītajā vasarā Narvu apmeklē gan pašmāju, t. i., Igaunijas, gan ārvalstu tūristi.

Pozitīvās pārmaiņas veicinājusi Eiropas Savienības finansējuma piesaiste, taču nav arī trūcis ideju, kā šo naudu izlietot mūsdienīgas pilsētvides veidošanā, neaizmirstot ne par gājējiem, ne par šobrīd tik populāro zaļo aspektu. 

Protams, problēmas ir katrā pilsētā, un, protams, Rīgā viss nav slikti, bet tieši pilsētvides modernizēšanas mūsu galvaspilsētai līdz šim ir pietrūcis, un RD deputātiem, kurus ievēlēsim šonedēļ, šajā jomā būs daudz, ko darīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē