Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izplatās populisma vīruss?

Minimālā alga Latvijā janvārī bija viena no zemākajām Eiropas Savienībā (ES), vēsta statistikas birojs Eurostat, kas apkopojis datus par 21 ES dalībvalsti (vairākās ES dalībvalstīs, to vidū turīgajās Ziemeļvalstīs, minimālā alga nav precīzi definēta normatīvajā regulējumā). Par Latvijas minimālo algu – 430 eiro bruto – zemāka minimālā alga bija vien Bulgārijā – 312 eiro.

Protams, var piekrist viedoklim, ko nesen Rīga TV24 raidījumā Preses klubs pauda uzņēmējs Normunds Bergs un kādreizējais Latvijas premjerministrs Māris Gailis, ka minimālā alga ir tikai viens cipars, kas absolūti neraksturo mūsu sabiedrības finansiālo situāciju un Latvijas tautsaimniecības jaudu. Tāpat arī var piekrist ekonomikas ekspertiem, kuri norāda, ka jāņem vērā tas, kāds nodokļu slogs katrā valstī ir noteikts minimālajai algai. Taču arī raugoties uz Eurostat datiem par pirktspējas paritāti 21 ES dalībvalstī, Latvija izskatās visai bēdīgi, un šis rādītājs neapšaubāmi ir vēl būtiskāks par minimālās algas lielumu.

Tā nu ir sanācis, ka nabadzības izskaušana mūsu valstī nav notikusi tik veiksmīgi, kā cerēts, un tas rada tādus procesus, ar kuriem vienkārši jārēķinās – pirmkārt, cilvēku aizbraukšanu no Latvijas uz valstīm, kurās iespējams nodrošināt augstāku labklājības līmeni, un, otrkārt, to, ka veidojas augsne dažādu populistisko politisko spēku uzplaukumam.

Populistu princips ir vienkāršs – kultivēt cilvēkos aizvainojumu, stiprināt viņos upuru izjūtu, iedvest pārliecību, ka laimīgi dzīvot traucē ļaunie spēki, lai nu kas tie būtu, un sevi piedāvāt glābēju lomā.

Turklāt pēdējo gadu notikumi rāda, ka populistiskās idejas guva atbalstu pat tādā turīgā un ar demokrātijas tradīcijām bagātā valstī kā Lielbritānija un rezultējās Brexit procesā. Kas attiecas uz mūsu valsti, ir maz ticams, ka 13. Saeimas vēlēšanās veiksmīgi startējušās partijas KPV LV ātrais sairums būs licis aizdomāties tai vēlētāju daļai, kas saprot tikai histēriskas klaigāšanas un emocionāli sakāpinātu saukļu valodu. Eļļu ugunij pielej arī tas, ka netrūkst mediju, kuri aizraujas ar vienpusīgu cilvēkstāstu, ''kā dzīvē ciest un savās problēmās vainot visu pasauli'', tiražēšanu.

Turklāt tieši pēdējā laikā vērojamā politisko spēku tendence orientēties uz to elektorātu, kam pietiek ar emocionālu, vienpusīgu vēstījumu un kuri tic politiķiem glābējiem, un centieni zvejot šī elektorāta balsis, nevis ko reāli darīt, lai Latvijā veicinātu sabiedrības labklājību, jau iegūst neveselīgus mērogus. To apliecina gan savdabīgā retorika KPV LV kongresā, gan JKP komunikācijas stils, gan Attīstībai/Par izpausmes, gan arī citi politiķi

Top komentāri

viesis
v
P.S. Runājot par Brexit, autore ir iekritusi "populisma" lamatās. "Nopietnajiem" politiķiem un komentētājiem jau ļoti gribas ticēt, ka Brexita cēlonis ir populistu un Krievijas propaganda. Taču īstenībā tam ir ļoti reāli un taustāmi cēloņi. Pirmkārt, nekontrolētā imigrācija, otrkārt, fakts, ka Lielbritānija ir ES donorvalsts, treškārt, pieaugošā birokrātija un dažādu jautājumu regulēšana no ES puses. Tādai valstij kā Lielbritānija ar viņas vēsturisko pieredzi un pašapziņu, šie faktori acīmredzot bija pietiekoši, lai izlemtu par labu Brexit. Komentētāji, kuri piesauc populistus un Putinu kā Brexit iemeslu, nav īsti nobrieduši savā domāšanā un skata lietas pārāk virspusīgi.
21.gadsimta luterānisms
2
Populisms ir 21.gadsimta Protestantisms. Viduslaikos katoļu baznīca bija tiktāl degradējusi, ka vienam necilam mācītājam Luteram izdevās teju pusi Eiropas padarīt par protestantiem. Tagad Rietumu pasaules elite ir degradējusi tiktāl, ka briti balso par Brexitu, amerikāņi balso par Trampu, itāļi balso par Salvīni, franči balso par Lepēnu, īri balso par Šin-Feinu, vācieši balso par AfD. Ja to saukt par populismu, tad Luters bija Eiropas lielākais populists. Var jau saukt par populismu... Bet lai labāk saprastu notiekošo, lietderīgāk to saukt par jauno Protestantismu.
Dostojevskis
D
"Populistu princips ir vienkāršs – kultivēt cilvēkos aizvainojumu, stiprināt viņos upuru izjūtu, iedvest pārliecību, ka laimīgi dzīvot traucē ļaunie spēki, lai nu kas tie būtu, un sevi piedāvāt glābēju lomā." Sakiet, vai šie nav paši precīzākie vārdi, kas raksturo mūsu "Trešās Atmodas" ideoloģiju? Vai mūsu t.s. "politiskās partijas" pirms katrām vēlēšanām nekļūst "populistiskas"???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē