Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jāstiprina kritiskā domāšana

Dezinformācija interneta laikmetā izplatās visai viltīgi, un, lai neapmaldītos dezinformācijas radītajos labirintos, ļoti svarīga ir kritiskā domāšana, taču tās daļai mūsu sabiedrības pietrūkst.

Nesen sociologs, pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš sociālajos tīklos vēstīja par to, ka uz jautājumu, vai pastāv "pasaules valdība", t. i., kāda slepena organizāciju vai cilvēku grupa, kurai ir ietekme uz visiem pasaules procesiem un kura kontrolē daudzu pasaules valstu valdību darbu, septembrī apstiprinoši atbildējuši 53% Latvijas iedzīvotāju, bet tikai 27% respondentu norādījuši, ka šādas "pasaules valdības" nav. Šie SKDS pētījuma rezultāti ir viens no apliecinājumiem, ka daudziem cilvēkiem ar kritisko domāšanu nav īpaši spoži. To pašu apliecina arī, piemēram, laiku pa laikam pavīdošie galējo kovidnoliedzēju un radikālo vakcinācijas pretinieku viedokļi. Par neprasmi apjēgt realitāti liecina arī Latvijas valstij nelojālo iedzīvotāju simpātijas pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu, absolūti ignorējot to, ka Krievijas militārajos uzbrukumos cieš arī Ukrainā dzīvojošie krievi. Te jāatgādina, ka, piemēram, Harkiva, ko Krievijas okupācijas spēki postīja jau pašā kara sākumā, vēsturiski ir visai krieviska pilsēta. 

To, ka mūsdienu straujajā informācijas apritē ikvienam cilvēkam ir ļoti nepieciešama kritiskā domāšana, nesen uzņēmuma SK ID Solutions rīkotajā starptautiskajā konferencē, kas notika Tallinā, uzsvēra arī Lietuvas žurnāliste Goda Rabite un aicināja allaž rūpīgi izvērtēt gan informācijas avotus, gan izmantotos argumentus. Tāpat arī vērts atcerēties, ka šokējošs virsraksts biežāk mēdz būt daļēji patiesai vai pat nepatiesai ziņai, nevis maksimāli precīzai, objektīvai informācijai. G. Rabite it īpaši vērsa uzmanību uz patlaban aktuālo enerģētikas tēmu, un no viņas teiktā izrietēja secinājums, ka savas intereses ir ikkatram enerģētikas industrijas dalībniekam – gan elektroauto ražotājam, gan degvielas tirgotājam, gan jebkuram citam –, un to ir vērts apzināties, uzklausot vēstījumus, kas nāk no šīs industrijas. Savukārt saistībā ar aktuālo diskusiju par ietekmi uz vidi jāpatur prātā, ka "mazāk piesārņojošais variants" ne vienmēr ir "videi draudzīgs variants".

Rezumējot jāteic, ka kritiskā domāšana ir nepieciešama, analizējot informāciju par ikvienu tēmu – gan ģeopolitisko situāciju, gan veselības aprūpi, gan enerģētiku, gan jebkuru citu. Turklāt kritiskā domāšana ir nepieciešama arī tāpēc, lai atbildību allaž nenoveltu uz kādu slepenu "pasaules valdību", bet apjaustu notikumu un procesu reālos cēloņus un sekas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē