Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
OECD secinājumi un priekšlikumi nav nekāda ''kosmiskā zinātne''

Jau atkal? Tiešām?

Lasot Ekonomikas ministrijas (EM) mājaslapā ziņu ar pompozu virsrakstu Mūsdienu prasībām atbilstoša mājokļa pieejamība ir šī brīža valsts prioritāte, rodas skaudra atziņa, ka jau atkal politiķi un ierēdņi izgudro, bet viņu padomnieki drukā uzsaukumus un ''gadsimta plānus'', kas nekad dzīvē netiks realizēti.

Nianse, ka kopš pagājušā gada maija EM sadarbības projekta ar OECD ietvaros šīs organizācijas eksperti ir pētījuši un analizējuši situāciju Latvijas mājokļu tirgū un izstrādājuši priekšlikumus uzlabojumiem, liek aizdomāties, vai tiešām Latvijas labi apmaksātie politiķi un ierēdņi paši – bez ārvalstu ekspertu piesaistīšanas – joprojām nespēj pētīt, analizēt un izstrādāt risinājumus.

Turklāt OECD secinājumi un priekšlikumi nav nekāda ''kosmiskā zinātne'' – domājams, teju katram Latvijā ir zināmas problēmas mājokļu īres un pārdošanas tirgos, tajā skaitā kvalitatīvu un par saprātīgu cenu pieejamu mājokļu trūkums gan īres, gan pārdošanas tirgos.

Mājokļu tirgus attīstība Latvijā 30 gadu laikā tā īsti loģiski un reālajai sociāli ekonomiskajai situācijai atbilstoši nav attīstījusies jau kopš masveida mājokļu privatizācijas kampaņas deviņdesmitajos gados.

Tāpat daudziem vēl ilgi atmiņā noteikti saglabāsies savulaik banku aktīvi veicinātais nekustamā īpašuma burbulis un tā dramatiskā plīšana iepriekšējās krīzes laikā, sev līdzi nesot tūkstošiem izputinātu ģimeņu.

Savukārt atgriežoties pie OECD ekspertu secinājumiem – vai tiešām EM speciālistiem tagad būs nepieciešams vēl pusotra gada (kā to savā ziņā norāda EM – līdz 2021. gada beigām), lai izstrādātu kaut kādu mistisku ''visaptverošu mājokļu politikas stratēģiju''? Ja jau ministrs Vitenbergs paziņo, ka šī tēma ir šī (!) brīža valsts prioritāte, kā tas iespējams, ka pusotra gada ierēdņi tagad drukās droši vien jau atkal daudzos desmitos lapu mērāmu dokumentu, kas (kā jau ierasts) būs pilns ar vispārīgām frāzēm, sen zināmiem secinājumiem un risinājumu scenārijiem.

EM darbinieku kapacitāti tomēr varētu izmantot daudz lietderīgāk. Taču būsim pavisam godīgi – šāda tipa darbības un dokumentu drukāšanas notiek pilnīgi visās ministrijās.

Patiešām nesaprotama ir joprojām eksistējošā ierēdņu un politiķu negribēšana domāt pašiem. Protams, ir jomas, kurās vērts analizēt citu valstu pieredzi, ieklausīties starptautiskajos ekspertos, taču kādēļ jāpataisa sevi teju par muļķi, prasot padomu par pilnīgi jebkuru lietu – pat tādu, kuru paši zinām neskaitāmas reizes labāk par jebkuru pasaules ekspertu. Jo mēs dzīvojam šeit un objektīvi pārzinām nianses daudz labāk.

Top komentāri

Inese
I
"EM darbinieku kapacitāti tomēr varētu izmantot daudz lietderīgāk. Taču būsim pavisam godīgi – šāda tipa darbības un dokumentu drukāšanas notiek pilnīgi visās ministrijās." ======== īsi, kodolīgi un precīzi! Paldies žurnālistam.
Dostojevskis
D
"Patiešām nesaprotama ir joprojām eksistējošā ierēdņu ... negribēšana domāt pašiem". Guntar, vai Tev patiešām tas ir nesaprotami? Vai Tu esi redzējis bosu, kurš ir laimīgs, ja viņa padotie sāk "domāt paši" ? (Izņemot, protams, gadījumus, ja padotais ir izdomājis oriģinālu glaimošanas veidu... .)
dace
d
Meginu salikt kopaa 2 jedzienus ..."masveida mājokļu privatizācijas kampaņas deviņdesmitajos gados. Minimala pensija 84 eiro................
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē