Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Jaunām sejām pilni "Trojas zirgi"

Vienā dienā tu ar zināmu riebumu pret sevi atskārsti, ka ilggadēja sekošana politiskajam procesam, urķēšanās detaļās, izprotot, kā tas "tu man, es tev" mehānisms īsti darbojas, ir aizaudzējis priekšā skatienam diezgan cinisku, reālpolitisku miglu. Un tad tu sāc kalkulēt un vērtēt politiķu rīcību nevis pēc tā, cik ētiski vai tiesiski viņi rīkojušies, bet cik efektīgs bijis kāds manevrs.

Nu, piemēram, nožēlu rada premjera un ZZS vēlēšanu līdera Māra Kučinska it kā intensīvie, bet no skata un satura kuslie centieni izmantot administratīvos resursus. Daždien, saņemot regulāros paziņojumus par Kučinska pārvietošanos un oficiālo dienaskārtību, rodas priekšstats, ka premjers atrodas ne īpaši stratēģiski izsvērtā skrējienā cauri Latvijai, piestādams, lai nofotografētos ar vietējiem, kuri ne mazāk plati smaidīja, savulaik bildējoties ar premjeru Kalvīti, Dombrovski vai Straujumu. Tad jājautā: kāda dziļa jēga, ja laipnajiem lauku ļaudīm vara ir vara, vienalga, kāda seja konkrētajā priekšvēlēšanu periodā to reprezentē?

Bet tad atkal tu pamani, ka iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (Vienotība) kūrētā Valsts policija saspēlē ar žurnālistiem ar troksni ir paņēmusi ciet visus pamatīgi nokaitinājušu, nekaunīgu viltus ziņu izplatītāju (lai gan iepriekš Iekšlietu ministrijas pārstāvji ir atzinuši, ka diez cik gludi laikam vis neies ar likumu piemērošanu šādu bezatbildīgu neliešu aizturēšanai un, galvenais, – apsūdzēšanai). Zinot, ka paši partijas biedri par Kozlovski mūždien burkšķ, ka viņā nesēž politiķa talants un viņš ir kūtrs, lai izmantotu amata dotās iespējas, nerodas šaubas, ka šī ir spēle uz publiku dažas nedēļas pirms vēlēšanām.

Kāpēc šī atzīšanās savos vājuma brīžos? Tāpēc, ka ārkārtīgi daudzi visdažādākā vecuma, turības, izglītības un reģionālās piederības cilvēki man prasa, ja ne par ko balsot, tad vismaz – pēc kādiem kritērijiem izdarīt izvēli vēlēšanu iecirkņos pēc nieka trim nedēļām.

Mans padoms ir: nekalkulēt ne mazākos vai lielākos ļaunumus, ne iedomātās nākamās valdības koalīcijas, neņemt vērā emocijas, kuras daudziem uzspiež partiju atklāti un slēpti izvērstās "biedēšanas", bet vēlēšanu dienā rīkoties tā, kā pašam šķiet pareizi (es apzināti nelietoju vārdu "balsot", bet "rīkoties").

Pirms četriem gadiem 12. Saeimas vēlēšanu priekšvakarā SKDS aptauja parādīja, ka 5% barjeru pārvarēs piecas partijas, realitātē pārvarēja sešas. Šobrīd procentu ziņā situācija ir līdzīga, bet aiz strīpas mīņājas nu jau vēl divi ''jauno seju" komplekti.


Neuzķerieties uz solījuma par "jaunajām sejām", lai cik labi audzināts, glīti ģērbts un saulaini smaidošs balsu mednieks to censtos jums iepotēt. Te der atgādināt, ka aizkulišu leļļu meistariem un sponsoriem kāda saraksta neiekļūšana Saeimā nebūt nav katastrofa, jo paralēli "darbs" notiek ar individuāliem "Trojas zirgiem" veselā virknē partiju. Neaizmirstiet, ka aizkulišu sponsoru un Latvijas attīstībai/Par līdera Edgara Jaunupa diriģētā Klāva Olšteina sešu "jauno seju" deputātu grupa, atšķeldamās no Zatlera partijas, nospēlēja zelta kārti valdības izveidē un amatu izšantažēšanā.

Top komentāri

vecpups
v
jaunpups ir svoločs
Redziet!
R
Margēviča Vienotību vienreiz APRIJUSI, sāk gudrot, kurš varētu būt jaunais upurjērs, un nu plašajā KARNEVĀLĀ pavisam apjukusi. Kas tad kait MUĻĶU PARTIJAI, kas pilna visādiem orangutāniem, hiēnām, lapsām un citiem mošķiem? Ķeries tik klāt un rij, cilvēkēdāja! Jeb šie neder, jo pārāk līdzīgi Margēvičai pašai?
Pravietisnejaukais
P
Problēma nav uzticamu seju trūkums, problēma ir - uzticamu ideju trūkums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē