Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kalnmeiers: KNAB būs jālemj arī par kukuļa devēja atbildību Magoņa lietā

Procesa virzītājs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) drīzumā lems arī par kukuļdevēja atbildību bijušā Latvijas dzelzceļa šefa Uģa Magoņa lietā, kuras ietvaros viņš aizturēts par 200 000 eiro kukuļa pieņemšanu.

To intervijā žurnālistam Romānam Meļņikam stāsta ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Fragments no intervijas:

Samērā svaigs notikums - Latvijas dzelzceļa bijušā prezidenta apcietināšana. Kukuļa saņemšanas gadījumā parasti ir arī devējs. Bet apcietināta tikai viena puse. Kā tā?

Procesa virzītājs KNAB kādā no procesa stadijām lems arī jautājumu par devēja atbildību. Var, protams, būt situācija, ka devējs nav zināms (te gan nav runa par konkrēto lietu), - kad nauda nodota anonīma sūtījuma veidā vai arī pie kādas amatpersonas tiek atrasta liela naudas summa, un zināms, par ko tā saņemta, bet nav identificēts. Šajā gadījumā tā nav - iesaistītās personas ir zināmas, un tas ir laika jautājums, kad būs tālākā rīcība. Bet būs noteikti - nevar nebūt.

Daudzos gadījumos tiek runāts par politiskām ietekmēm, īpaši saistībā ar KNAB.

Es domāju, ka tagad nav pamata šādām runām. Ja skatāmies vismaz pēdējā laikā, es ne par vienu kriminālprocesu nevaru teikt, ka tas ir politiski motivēts.

Varbūt līdz kriminālprocesam nemaz nav jānonāk - kādam pabojāt dzīvi var arī tāpat? Varbūt tas nav korekts salīdzinājums, bet arī jūs vēl pavasara pusē paudāt, ka bijāt nonācis izmeklētāju uzmanības lokā.

To nevar noliegt, ka vienbrīd KNAB darbība bija... stipri interesanta. Varēju uzskatīt, ka KNAB darbība nemaz nebija politiski neitrāla. Nenoliedzami - tad, kad KNAB veidoja, toreizējā premjera Repšes uzstādījums bija, ka KNAB zināmā mērā ir politiskā policija, ka galvenais ir rezultāts - ķert visus pēc kārtas. Un mazāka uzmanība tika pievērsta darbības metožu likumībai. Tagad no KNAB tiek prasīts gan rezultāts, gan arī tas, ka šī rezultāta sasniegšana pieļaujama vienīgi ar likumīgām metodēm. Jo leģitīmu mērķi nevar sasniegt ar nelikumīgām metodēm - tiklīdz kaut kas tāds notiek, tā paši kļūst par noziedzniekiem.

Pēc Magoņa apcietināšanas parādījās publikācija žurnālā Ir par partizānu metožu izmantošanu KNAB…

Jā, es vērsu KNAB vadības uzmanību uz to, ka nav pieļaujams, ka personām, kuras nav tieši piesaistītas operatīvajai darbībai un kuru amata pienākumos neietilpst operatīvās darbības veikšana, tiek izsniegta kāda operatīvā informācija. Pat ja cilvēkam ir pielaide valsts noslēpumam, tas nenozīmē, ka viņam ir tiesības iepazīties ar visu. Viņam ir tiesības iepazīties tikai ar to informāciju, kas nepieciešama tiešo amata pienākumu pildīšanai. Man arī ir pielaide valsts noslēpumam, bet tas nenozīmē, ka es varu aiziet uz Aizsardzības ministriju un teikt: tagad rādiet man visu, jo man ir pielaide. Mani tur labākajā gadījumā izmetīs pa durvīm ārā.

Bet KNAB pats vērtēs, kā tas varēja būt, un var jau būt, ka tā bija tikai vēlme padižoties, ka tur nemaz nebija pārkāpumu.

Visu interviju lasiet pirmdienas, 21.septembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē