Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kāpēc Saeima nedrīkst neizdot Jurašu?

Jāatzīst, līdz ļoti nesenam laikam biju kritiski skeptiska par Valsts drošības dienesta (bijusī Drošības policija) un Ģenerālprokuratūras sadiegto kriminālprocesu pret nu jau deputātu Juri Jurašu (Jaunā konservatīvā partija). Bija iespaids, ka, nespējot vai nevēloties pēc būtības izmeklēt patiesos "miljona eiro kukuļa" stāsta apstākļus un varbūt vēloties pasargāt vēl citas iesaistītās figūras, bijušie kolēģi tiesībsargi Jurašam vēlas inkriminēt valsts noslēpuma formālu izpaušanu tā vietā, lai izmeklētu un pierādītu korupcijas piesegšanu vai varbūt pat korupciju kā tādu.

Tagad galvenokārt pateicoties tieši paša Juraša sarunātajam, kā arī Ģenerālprokuratūras netipiski detalizētajam skaidrojumam, kāpēc tad tā īsti Saeimai lūdz Jurašu izdot kriminālvajāšanai, uzskatu, ka deputāts ir jāizdod. Kriminālizmeklēšanai par notikušo vai nenotikušo kukuļošanu ir jāiet plašumā un sabiedrībai jāatbild uz visiem jautājumiem, kurus gribot negribot publiskajā telpā ir izmetis gan pats Jurašs, gan Ģenerālprokuratūra.

Ģenerālprokuratūra 25. janvāra paziņojumā Jurašam inkriminē, ka viņš apzināti noslēpis, kura vēl persona kā trešā piedalījusies viņa 2015. gada 30. septembra sarunā ar toreizējo finanšu ministra Jāņa Reira (Jaunā Vienotība) ārštata padomnieku Jāni Dambīti, kuras laikā Jurašam it kā piedāvāts miljonu eiro kukulis par Uģa Magoņa iespējamā kukuļdevēja Oļega Osinovska lietas "sakārtošanu". "Šādas informācijas noklusēšana ievērojami apgrūtināja iespējamās kukuļošanas pārbaudes iespējas," apgalvo prokurors Māris Urbāns, un tas jau no Juraša puses izskatās pēc iespējamās kukuļošanas patieso apstākļu slēpšanas.

13. janvārī LTV raidījums De Facto atreferēja fragmentu no Juraša 2016. gada marta sarunas ar Osinovski. Ja rūpīgi un bezkaislīgi izlasa šīs sarunas atreferējumu, Jurašs no Osinovska cenšas noskaidrot: a) vai tikusi prasīta nauda, b) vai iespējamais starpnieks Osinovskim teicis, ka kukulis ir pieprasīts, vai tas bijis tikai starpnieka viedoklis, ka nauda jāmaksā, lai lietu atrisinātu, c) vai nauda prasīta priekš Juraša vai KNAB. Jautājumi ir aizdomīgi vismaz trīs apsvērumu dēļ: tos uzdod KNAB tobrīd vēl Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks, kurš vēl pirms pusgada paša noslepenotā ziņojumā KNAB vadībai apgalvoja, ka kukulis viņam ticis piedāvāts, turklāt Juraša jautājumus Osinovskim caurvij tāda kā sāpe par to, ka kukulis tiešām varētu būt prasīts un pat kādam nests, bet... ne viņam. Visbeidzot, Jurašs JKP preses konferencē 22. janvārī apgalvoja, ka publisko informāciju saistībā ar miljona kukuli neesot ieguvis operatīvās darbības pasākumu gaitā un "tā netika pārbaudīta operatīvās izstrādes ietvaros". Tad kādos ietvaros KNAB augsta amatpersona krata sirdi kukuļdošanā apsūdzētajam Osinovskim? Baidos, ka šie jautājumi ir tikai sudraba maliņa no tiem, kurus JKP daudz piesauktās korupcijas apkarošanas un tiesiskuma vārdā būtu jānoskaidro izmeklēšanā. Protams, ja Saeima to pieļaus, izdodot Jurašu kriminālvajāšanai.

Top komentāri

GuGu
G
Visa šī jezga ar valsts noslēpumu, slepenību, klusēšanu izmeklēšanas interesēs, u.t.t. jau kļūst smieklīga. Latvijā tas jau sen kļuvis par aizsegu daudzām netīrām lietām. Atbrauc poļi un, kā uz paplātes pasniedz Ušakova satiksmes mahinācijas, atbrauc amerikāņi un atklāj kokaīna kravu... Strādā visi, izņemot mūsējos! Mūsējie tikai mutes plāta un nespēj sakarīgi atbildēt uz elementāriem jautājumiem. Tik vien dzirdam vāvuļošanu par tēmu "mēs visu par visiem zinām, tikai nedrīkstam teikt..."
Vecsčekists
V
Sekojot mums zināmajai KNAB darbības stila loģikai... nav saprotams, kāpēc šajā ideālajā korumpēšanas mēģinājuma gadījumā Jurašs nepiekrita ņemt miljonu un estrādiski - spoži nenoorganizēja publisku kukuļdevēja arestu.
Kaspars
K
Ja ir vainīgs,jāsoda.un loti. LAI GAN JŪTAMS,KA MŪSU VALSTĪ LIELOS BLĒŽUS CEĻ GODĀ , BET SIKOS SODA UN LIEK CIETUMĀ.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē