Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Iespējams, daudz prātīgāk ir saukt lietas īstajos vārdos, nevis meklēt kādus aizdomīgus attaisnojumus

Kārtējais mērķis, kas attaisno līdzekļus?

Pēdējās dienās plašu starptautisku rezonansi izraisījis kārtējais paziņojums par Sīrijas valdības spēku ķīmisko uzbrukumu, šoreiz Dūmas pilsētai, un ASV prezidenta Donalda Trampa solījumi dot atbildes triecienu, pat neraugoties uz atklātas konfrontācijas riskiem ar Krieviju.

Galvenā problēma šajā gadījumā gan ir fakts, ka visas ziņas par ķīmisko uzbrukumu ir no Baltajām ķiverēm, kas sevi pozicionē kā palīdzības organizācija. Realitātē Baltās ķiveres gan ir cieši saistītas ar radikālajiem islāmistiem un savas darbības laikā ir izplatījušas arī iespaidīgu apjomu viltus ziņu un fiktīvu videomateriālu, kamdēļ paziņojums par ķīmisko vielu izmantošanu Dūmā bez rūpīgas pārbaudes nevieš īpašu uzticību. Atšķirībā no citiem gadījumiem, kad tika vēstīts par ķīmisko ieroču izmantošanu, šoreiz arī nav nekādu šķēršļu šādas pārbaudes ceļā, jo kaujas darbība Austrumgutā ir beigusies, bet Dūma kā pēdējā no šī rajona pilsētām pārgājusi pilnīgā Sīrijas bruņoto spēku un Krievijas militārās policijas kontrolē, un kā Maskava, tā Damaska ir solījušas garantēt Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) ekspertu drošību.

Ja tiešām ir izmantotas ķīmiskas vielas un uzbrukuma rezultātā gājuši bojā ap 50, bet cietuši ap 500 cilvēku, kā tiek apgalvots, tad Dūmā nešaubīgi ir atrodams liels skaits šīs traģēdijas aculiecinieku, slimnīcās joprojām ir jāatrodas cietušajiem, bet uzbrukuma vietai jābūt vārda tiešā nozīmē piesūcinātai ar ķīmiskām vielām. Tāpat ir jābūt iespējai ekshumēt bojā gājušo mirstīgās atliekas, lai pārliecinātos, ka viņi tiešām miruši ķīmiskā uzbrukuma rezultātā.

Pēc visa spriežot, kā Damaska, kā Maskava ir pilnībā pārliecinātas, ka nekas no visa iepriekš minētā Dūmā nav atrodams, jo pretējā gadījumā tās diezin vai ar tādu entuziasmu atbalstītu OPCW ekspertu ierašanos. Šāda uzbrukuma sekas arī nav iespējams likvidēt pāris dienu laikā, vēl jo vairāk tādēļ, ka tad nāktos nezināmā virzienā deportēt visus Dūmas iedzīvotājus. Protams, vēl ir jāsagaida OPCW secinājumi, tomēr daudz ticamāk šķiet, ka paziņojums par ķīmisko ieroču izmantošanu Dūmā ir tikai Balto ķiveru kārtējā viltus ziņa, islāmistu sava veida atvadu sveiciens Sīrijas valdības spēkiem un Krievijai.

Nav mazsvarīgi, ka gadījumā, ja nekādas ķīmiskā uzbrukuma pēdas netiks atrastas, tā nepavisam nebūs pirmā reize, kad šāda veida paziņojumi izraisa plašu rezonansi, bet pēc tam kaut kā nemanāmi izplēn. Nav nekādu šaubu, ka gan ASV (un ne tikai ASV) eksperti, gan politiķi zina un saprot, kas ir Baltās ķiveres un citi līdzīgi aktīvisti, tomēr šīs zināšanas iekšpolitisku un ģeopolitisku iemeslu dēļ tiek vienkārši un demonstratīvi aizmirstas. Šāda attieksme jeb būtībā klaji meli, vadoties pēc principa, ka mērķis attaisno līdzekļus, arī grauj ASV un to sabiedroto prestižu pārējās pasaules acīs, un rezultātā nav nekāds pārsteigums, ka aizvien vairāk pasaules valstu labāk redz amerikāņus ejam, nekā nākam. Iespējams, daudz prātīgāk ir saukt lietas īstajos vārdos, nevis meklēt kādus aizdomīgus attaisnojumus savām darbībām.

Top komentāri

Trollis JT
T
Paldies Sedleniekam par aizvien uzstājīgāku patiesības paušanu un par centieniem mazināt nacionālistisko, rusofobisko histēriju Latvijas informācijas telpā.
WTF
W
Brīnos, ka Sedleniekam NATO propagandas centrs atļauj komentēt. Viens no retajiem žurnālistiem, kas nekautrējas paust reālu viedokli par liekulīgās ASV radīto Sīrijas krīzi un ar to saistīto visu pēdējā laika farsu un komēdiju (ja vien nebūtu tik nopietni). Bet nopietni ir, jo pret krieviem amerikāņi var smagi aplauzt zobus un jādomā kā ar godu no tās iziet. Pretējā gadījumā mēs kļūsim par frontes priekšposteni ar visām no tā izrietošajām sekām. Labākajā gadījumā notiks ietekmes sfēru pārdale, kas nozīmēs ka mēs visi varēsim vērot jauku LV " politiķu' pārkrāsošanos trikolora krāsās.
stari4ok
s
1.Baltās ķiveres uzfilmēs ,ko vien vēlies.Pat citplanētiešu uzbrukumu.Tam viņiem ir speciāli sagatavoti gan bērni,gan visādi dīkdieņi.Pats filmēšanas process arī ir atrodams internetā. 2.Krievija pati pieprasa visas iespējamās izmeklēšanas un komisijas.Tikai pindosi liek šķēršļus . 3.Pat,ja tie ķīmiķi būs objektīvi un neko neatradīs-jeņķi un pustrakā Meja mierā neliksies.Anglosakši kļudas neatzīst un Londonā vēl ir ducis pārbēdzēju,ko britiem indēt un pakārt.Sūdi būs....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē