Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kauja par Latvenergo rauj maskas

Ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) lēmums atlaist valsts energomilža Latvenergo padomi bija slikti sagatavots, slikti izskaidrots un pamatots. Nemiro skaidri un drosmīgi vajadzēja pateikt to, par ko vāras viss Rīgas politisko un ekonomisko interešu katls: viņam ir aizdomas par šajā valsts uzņēmumā gadiem ilgi notikušiem aizdomīgiem daudzmiljonu iepirkumiem un nesaimnieciskiem lēmumiem, kuru netraucētu norisi pieskatījusi iepriekšējā padome, tādēļ jaunā padome iesūtīta to visu vētīt. Ja tuvākos mēnešos atklātos, ka aizdomas nespēj pierādīt, jādemisionē pašam Nemiro, uzņemoties politisko atbildību. Tādēļ šobrīd atkāpties un atcelt jauno pagaidu padomi, kas, kā baumo, varētu notikt pirmdien, būtu tikai vēl viena Nemiro politiskā kļūda.

"Jāizbeidz prakse valsts uzņēmumu padomēs sabāzt politiskajām partijām pietuvinātas personas," pēc Nemiro lēmuma bargi sauca premjers Krišjānis Kariņš. Jāizbeidz gan, jāizbeidz gan, viņam līdzi piekrītoši purpināja atlaistās Latvenergo padomes locekle, vienlaikus partijas Latvijas attīstībai politiķe Baiba Rubesa.

Tā pati Rubesa, kura kopā ar vienu no galvenajiem Latvenergo padomes atlaišanas publiskajiem kritizētājiem Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidentu Andri Grafu 2014. gadā pieskatīja absolūti nekompetento un korupcijas pazīmju apvīto bankas Citadele valsts daļu pārdošanu.

Rubesa uztraucās par to, lai sabiedrība neuzzina par daudz, un Grafs protokolēja, to var nolasīt no valstiska pienesuma ziņā absolūti tukšajiem, toties ar labas pārvaldības lozungiem pilnajiem vēl aizvien nepamatoti noslepenotajiem investoru piesaistes uzraudzības komitejas protokoliem. Varbūt Grafu uztrauc, vai jaunā padome nepagūs izvērtēt desmitiem tūkstošu vērto Latvenergo konsultāciju līgumu pamatotību?

Šī institūta vārdā pat tika nopublicēta atklāta vēstule premjeram un Saeimas priekšsēdētājai, kritizējot Latvenergo pagaidu padomes iecelšanu. Vairāki to parakstījušo uzvārdi izcili atmasko gan pārmaiņu nepieciešamību Latvenergo uzraudzībā, gan labas pārvaldības saukļu liekulību. Kā otrais aiz Grafa šo vēstuli parakstījis Andris Lauciņš, kura kontrolētais uzņēmums tikai pēdējos piecos ar pusi gados no Latvenergo ieguvis pasūtījumus vismaz par 34 miljoniem eiro. Runa ir par SIA Energoremonts Rīga, kura patiesā labuma guvējs caur Kiprā reģistrēto Lornford Limited ir Lauciņš. Lūk, jums viens neatkarīgs, absolūti neieinteresēts eksperta viedoklis.

Personāla atlases kompānijas Amrop līdzīpašnieces, valdes priekšsēdētājas Aigas Avotiņas paraksts zem vēstules paceļ jaunos augstumos jēdzienu "pretrunīgs". Tieši viņas firma par 44 tūkstošiem eiro valsts naudas 2015.–2016. gadu mijā piecus mēnešus meklēja jaunu Latvijas dzelzceļa valdes priekšsēdētāju un atrada nevienu citu kā Edvīnu Bērziņu, kuru satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) nu dažādiem paņēmieniem, izmantodams skaļus apvainojumus, cenšas atlaist.

Starp citu, tas, kāpēc mēģinājumi atlaist konkursa kārtībā atlasīto Latvijas dzelzceļa valdi, neizraisa valdībā politisko krīzi, ir vēl viens jautājums premjeram Kariņam. Varbūt tas atšķirībā no Latvenergo gadījuma apmierina koalīcijas vairākuma sponsorus?

Top komentāri

deja vu
d
Kur Rubesa, tur "konsultāciju" līgums par pasakainām summām. Tieši par šādiem jokiem viņu izlidināja no RailBaltic un Rubesai jābūt pateicīgai, ka RailBaltic akcionāri nevēlējās publisku skandālu un nevērsās prokuratūrā. Latvijā viņa turpina vecās shēmas, jo APAr un JV ar Kariņu piededz šīs zādzības.
FKK
F
Kad Vienotības politiķis sauc - "Jāizbeidz prakse valsts uzņēmumu padomēs sabāzt politiskajām partijām pietuvinātas personas," tad tas izskatās pēc vislētākā cirka un visbaisākās liekulības pasaulē.
interesanti
i
Andris Lauciņš, Aurēlijas Anužītes vīrs?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē