Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Maskavai ir izteikts priekšlikums, no kura tai būs grūti atteikties

Ķīna izvirza arktiskas ambīcijas

Janvāra beigās Ķīnas Tautas Padome publiskoja Balto grāmatu par valsts politiku Arktikas reģionā. Lai arī Ķīnai nav teritoriju, kas robežotos ar Arktiku, dokumentā netiek slēpta Pekinas vēlme aktīvi piedalīties reģiona apgūšanā, tostarp Ziemeļu jūra ir iekļauta Ķīnas megaprojektā Viena josla, viens ceļš un nodēvēta par Polāro jūras ceļu.

Pekinas pastiprinātā interese par Arktikas esošajiem un iespējamiem kuģniecības ceļiem, kā arī bagātīgajiem derīgo izrakteņu krājumiem gan nav nekāds jaunums un vērojama jau ilgāku laika posmu. Ķīna izvērš vērienīgas ekonomiskās aktivitātes Grenlandē, cerot pēc salas iespējamās neatkarības pasludināšanas kļūt par galveno ārējo spēlētāju tajā, Ķīnas vēstniecība Islandē ir viena no daudzskaitlīgākajām šīs valsts diplomātiskajām pārstāvniecībām pasaulē, ar Ķīnas valsti saistītas kompānijas aktīvi piedalās derīgo izrakteņu ieguves projektos Krievijas Arktikā utt. Kopumā Ķīnas aktivitātes Arktikā īpaši neatšķiras no politikas vai drīzāk – ekonomiskās ekspansijas, kādu Pekina īsteno daudzos pasaules reģionos. Tomēr, tā kā reģiona valstu skaits ir neliels, notiekošais ir labi redzams visiem.

Tajā pašā laikā Arktikas valstis pret Ķīnas centieniem palielināt klātbūtni reģionā izturas ļoti piesardzīgi, tostarp pat Maskava, neraugoties uz politisko draudzību ar Pekinu un ieinteresētību Ķīnas finansējumā, konsekventi pieturas pie Krievijai nu jau tradicionālā principa neatdot ārvalstu kompānijām kontroli pār projektiem, kurus tā uzskata par stratēģiski svarīgiem.

Tomēr tagad Maskavai ir izteikts priekšlikums, no kura tai būs grūti atteikties

Krievijā Arktikas attīstīšana ir pasludināta par vienu no galvenajām valsts prioritātēm, un šajā ziņā Maskava arī apsteidz visas pārējās reģiona valstis, kopā ņemtas. Vienlaikus arktisko projektu īstenošanai ir nepieciešami gluži vai astronomiski līdzekļi, par kuriem nav skaidrs, vai tie vispār jebkad atmaksāsies. Rezultātā Krievija spēj finansēt vienlaikus tikai dažus arktiskos projektus, kas ir daudz mazāk, nekā nepieciešams Ziemeļu jūras ceļa pilnvērtīgai izveidei, nemaz nerunājot par pārējām nozarēm.

Ķīnai savukārt ir ļoti nosacīta arktiskā pieredze, kā arī trūkst reģiona apguvei nepieciešamo tehnoloģiju, toties ir iespaidīgi finanšu resursi, vēlme iekļūt Arktikā un milzīga neatlaidība, īstenojot izvirzītos mērķus. Rezultāts ir būtībā piedāvājums Krievijai finansēt Ziemeļu jūras ceļa (kas šobrīd de facto ir Krievijas iekšzemes kuģniecības maģistrāle) attīstību. Par šo jautājumu, protams, vēl ir gaidāmas ilgas un smagas sarunas, tomēr domājams, ka Maskava priekšlikumu pieņems, jo tas šķiet abpusēji izdevīgs – Ķīna varēs izmantot īsāku (un arī drošāku) kuģniecības ceļu uz Eiropu, savukārt Krievija varēs paātrināt Arktikas apguvi.

Cits jautājums ir, cik tālu sniedzas Ķīnas arktiskās ambīcijas un kas notiks pēc tam, kad Pekina šajā reģionā sajutīsies pietiekami komfortabli, lai sāktu domāt par kaut ko vairāk nekā tikai par Ziemeļu jūras (vai Polāro zīda) ceļu un līdzdalību derīgo izrakteņu ieguves projektos.

Top komentāri

Muižnieks
M
Āksts!!!!!!!!
GEO
G
Saimnieks cer, ka Ķīna sakausies ar Krieviju dēļ Ziemeļu okeāna, un tad viņš varēs pakļaut abas. Tieši šī iemesla dēļ regulāri tiek iemesti raksti par to, kā ķīnieši gatavojas Krievijai atņemt Sibīriju. Pēc tāda paša principa, kā Krievija gatavojoties Rietumiem atņemt Baltiju. Ne nu atņems, nekā...Katrs pats var izrēķināt, ka šāda atņemšana neatmaksājas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē