Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Jaunradītie "svētki" pārklājas, noēno, apēd tos, kuru vārdā tie radīti

Ko svinējām?

Nosvinējām. Katrs kaut ko savu. Vieniem tie bija Baltā galdauta svētki, kad kopā ar kaimiņiem vai pilnīgi svešiem cilvēkiem piesēst pie viena galda, uzēst, aprunāties gan par laikapstākļiem, gan hokeju, gan politiku. Papriecāties, cik labi, ka brīva valsts un beidzot to varam darīt. Sajusties, kā paveikušiem ko nebijušu, sev netipisku. Citiem tās vienkārši bija maija sākuma brīvdienas dažādiem (varbūt pat precīzi nezināms – kādiem) svētkiem par godu.

Turklāt paveicās ar laikapstākļiem – varēja gan parušināties mazdārziņu dobēs, gan aizvējā pazvilnēt pavasara saulītē utt. Vēl kāds bija tik ļoti aizrāvies ar dalību interneta saziņas diskusijās par jauniem un atceļamiem brīvdienu valsts svētkos datumiem, ka nemaz nemanīja, kā tie pagājuši. Jā, protams, ir arī tādi – un ne mazums –, kas zināja, ka 1. maijā svinam Latvijas Satversmes sapulces sasaukšanas dienu (un nevis Starptautisko strādnieku solidaritātes dienu kā savulaik) un 4. maijā – Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu (nevis Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienu, kā to sauca vēl nesenā pagātnē).

Bija gana daudz iespēju izjust svētku noskaņojumu, gan piedaloties dažādos pasākumos, gan to norisi vērojot televizoru ekrānos, tomēr nepamet sajūta, ka tikai neliela daļa sabiedrības tam pievērsa uzmanību.

Varbūt tāpēc, ka brīvdienās ierasts "atslēgties" no visa valstiskā, politiskā? Bet varbūt tāpēc, ka nav veidotas un nostiprinātas šo svētku svinēšanas tradīcijas, turklāt nevis kādā elitārā kopienā, bet, kā savulaik teica, – plašās masās?

Jā, var teikt, mēģinājumi to darīt ir bijuši, kaut vai ar jau pieminētajiem Baltā galdauta svētkiem, taču šajā gadījumā drīzāk ir tā, ka no efekta sanācis defekts – jaunradītie "svētki" pārklājas, noēno, apēd tos, kuru vārdā tie radīti. Ja no pasākuma nākušajiem jautātu, ko svinējuši, droši ticams, ka vairākums atsauktos uz galdauta svētkiem, nevis neatkarības atjaunošanu. Varbūt problēma tajā, ka arī pats svētku svinēšanas veids nosaukts par svētkiem, bet varbūt vaina ir formātā – ir jau jauki parūpēties par "infrastruktūru" sarunai, bet tas nekādā gadījumā nevar būt garants tam, ka saruna būs par iecerēto tēmu – valsts neatkarības atjaunošanu, stiprināšanu un mūsu katra līdzdalību tajā visā. Galvenais fokuss ir uz kopīgu pasēdēšanu, paēšanu, patērzēšanu. Ko var izrunāt, ja ik pa brīdim kāds ieminas: "Pagaršojiet arī šo – pati cepu!"...

Drīzāk šajos svētkos iederētos plašas ikgadējas publiskās debates par valsts nākotni. Kaut vai nedēļas garumā. Ar ikviena, kam ir ko teikt, aktīvas līdzdalības iespēju. 

Top komentāri

Jābūt nomodā
J
Neatkarība jāatjauno un jāuztur katru dienu no jauna - par to arī jārunā... Tāpat kā nepietika ar vairākām atmodām (pamošanos) - ir jābūt nomodā par savu dzīvi, savu ģimeni, tautu, valsti...
reptilis
r
Bet par to ,ka nav nekāda nakotnes redzējuma ,tas ir taisnība ....mūsu sabiedrība ....un ne tikai mūsu arī pārējā Rietumu sabiedrība dzīvo ,kā sliekas ...atbild vai dažreiz pat vāji reaģē uz kairinājumiem -pabaksta ar ""kociņu"" lien uz otru pusi...pabaksta ...lien uz citu pusi....,nu ne maz neatgādina saprātīgus radījumus,kuri apjēdz,ko dara ...,ko grib uzbūvēt...un nemaz nedomā par cēloņsakarībām:((((
vēstures kurss
v
1990. gadā neatkarība vēl netika atjaunota un to nebija iespējams izdarīt, tātad tomēr deklarācijas pieņemšana. Reāli neatkarība tikai atjaunota pēc 1991. gada augusta puča. autors nevar atteikties no niķīša principa pēc pastrīdēties, kaut gan strīdu ir jau iepriekš zaudējis?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē