Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Cik darboties spējīga būs valdība, kuras vadītājs nevar rēķināties ar vērā ņemamu politisko aizmuguri?

Kompromisu Kariņš

Divu Saeimā pirmo reizi ievēlēto partiju mēģinājumi veidot valdību bijuši neveiksmīgi, trešā no jaunpienācējām pati nolēkusi no šīs distances, nu visu skatieni vērsti glābšanas salmiņa – parlamentā par mata tiesu iekļuvušās partijas Jaunā Vienotība – virzienā. Tās līderis Krišjānis Kariņš nu šķietami esot tas, kuram pat savstarpēji viskašķīgākās partijas varētu uzticēt valdības stūri. Apstiprinot vismaz kaut kādu kompromisa valdību, partijas cer izbēgt no ārkārtas vēlēšanām. Vai tas izdosies, redzēsim, bet pagaidām uzmanības vērti ir vairāki aspekti.

Jaunā Vienotība Saeimā pārstāvēta ar vismazāko deputātu skaitu. Saprotams, ka vecākie brāļi bez īpašas greizsirdības var izvirzīt jaunāko sev par priekšnieku, taču tad jautājums:

vai viņš vēlāk, ikdienas jautājumus skatot, tiks respektēts kā līderis?

Cik darboties spējīga būs valdība, kuras vadītājs nevar rēķināties ar vērā ņemamu politisko aizmuguri? Vai valdība spēs ieturēt kaut kādu vienotu kursu, vai tomēr jārēķinās, ka peles skraidīs pa galdu, kamēr runcis tās vien samiernieciski kušinās?

Un no tā savukārt izriet ne mazāk nozīmīgs jautājums – kurš būs atbildīgs par šādas valdības lemto un neizlemto? Partijas, kuras būs bloķējušas vai "izsitušas" kādus sev interesējošus lēmumus, vai tomēr premjers? Latvijas līdzšinējā tradīcija bijusi tāda, ka valdības, to veiksmes un neveiksmes vienmēr asociējas ar premjera personību. Mēs atceramies Godmaņa, Šķēles, Repšes, Kalvīša, Dombrovska u. c. valdības, bet vairs neatceramies, kuras partijas bijušas katrā no tām. Arī konkrētus šo valdību pieņemtos lēmumus īsti vairs neatceramies, vien tādu kā attieksmes nospiedumu – vienu laikā bija "labi", citu – "slikti".

Kurš politiskais spēks no darbības šādā valdībā būs ieguvējs, kurš zaudētājs? Jaunā Vienotība, domājams, būtu lielākā ieguvēja – pēc iepriekšējā kritiena un knapas pārvēlēšanas īsti vairs nav, ko zaudēt, var tikai vinnēt, ja paši spēs sevi parādīt kā saprātīgākus uz citu fona, kas šajā gadījumā, šķiet, īpašas problēmas nevarētu sagādāt.

Lielāki reitinga krituma riski varētu būt politikas jaunpienācējiem, jo tie, vēlētājiem sasolījuši ļoti lielas pārmaiņas, paši ne tikai varas grožus grasās atdot faktiski vecās partijas pārstāvja rokās, bet arī no daudziem solījumiem būs spiesti atkāpties, nespējot (vai vairs negribot) nodrošināt tiem vairākuma atbalstu.

Spilgts piemērs ir šajās dienās interneta vidē daudz diskutētā tēma par teju vai visu partiju solīto, bet tagad ignorēto apņemšanos novērst veselības jomas finansēšanas likumā pieļautās kļūdas, kas attiecas uz pakalpojumu pieejamības ierobežojumiem mikrouzņēmumos strādājošajiem. Tā turpinās? 

Top komentāri

Apčidrinskis
A
Tas nav kompromiss. Tas saucas "esam atbraukuši"... Kas nu ir tik vecs, tas atcerēsies bēdīgi slaveno "Grīnberga lietu", kurā trulums un augstprātība valstij maksāja krietnu summu. Un kur tad vēl kariņa "ministrēšana"! Vienvirziena domāšana, tukšas runas... Atkal uz tā paša grābekļa!
Kariņa domugraudi Eiroparlamentā
K
Eiropā mūsu galvenais klimata mērķis ir samazināt CO2 izmešus. Mums ir dažādi resursi, kas var palīdzēt: saule, vējš, ūdens un arī meži. Ja Eiropas dienvidos ir daudz saules, Eiropas ziemeļos ir maz saules, bet ļoti daudz mežu. No mežiem mēs iegūstam visdažādākos produktus: protams, papīru, dēļus, bet arī mūzikas instrumentus, rotaļlietas, mēbeles. Ļoti bagātīgi. Un tieši no atkritumiem, tātad no zāģskaidām un no šķeldas, mēs arī iegūstam kurināmo, no kā mēs ražojam siltumu un elektrību. Tātad atjaunojamie energoresursi visam pa virsu. Kolēģi, mums nevajag izpostīt Eiropas mežu industriju, mums vajag tā vietā veicināt, lai tā attīstās ilgtspējīgi, kas nozīmē — katrreiz, kad nocērt koku, ir obligāti un nekavējoties jāstāda jauns. Nocirsts koks nenozīmē noteikti izpostītu mežu.
Krējums Saldais
K
:) . Nebrīnīšos, ja mazākais ļaunums pašlaik ir ārkārtas vēlēšanas - skaidrs, ka jaunie tirliņi neko nevar, bet ja būs valdība, tad iekodīs rokā kad nevajag...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē