Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Tiešām paši nevarēja iedomāties, ka laiku pa laikam ir jāpārbauda tie, kuri saņem valsts atbalstu?

Kontrolēt. Regulārāk

Ekonomikas ministrija vēsta, ka pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību MK noteikumu prasībām veikusi ārkārtas pārbaudes 40 atjaunojamo energoresursu koģenerācijas elektrostacijās. Tā rezultātā atcēlusi atļaujas 27 elektrostacijām, un tas ļāvis novērst iespējamo OIK kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos 10 gados aptuveni par 391 miljonu eiro. Lieliska ziņa, vai ne? Īpaši ņemot vērā, ka visi tieši un arī netieši esam elektrības rēķinu maksātāji un tajos esošā OIK pozīcija šķiet pilnīgi lieka.

Taču tas, kas kaitina, lasot šādus valsts iestāžu vēstījumus, – tiešām paši nevarēja iedomāties, ka laiku pa laikam ir jāiet un jāpārbauda tie, kuri saņem valsts atbalstu, uzņemoties arī zināmas saistības par to? Kāpēc nav bijusi savlaicīgi ieviesta pastāvīga situācijas uzraudzība jeb, kā tagad moderni teikt, monitorings?

Kas būtu, ja žurnālisti nebūtu sacēluši traci par blēdīšanos šajā jomā? Atbilde skaidra – mēs klusā nolemtībā maksātu gan iepriekšminētos, gan daudzus citus miljonus, pat neuzzinot, ka kāds tos saņem nepelnīti.

Tas vien, ka no 40 stacijām nu 27 nācies izbrāķēt, ir spilgts apliecinājums šajā jomā valdošajai visatļautībai jeb, tautas valodā runājot, bardakam. 

Jāsaka, tas, ka pārbaudes tiek veiktas vien tad, kad tiek dotas kādas atļaujas vai rodas ārkārtas situācija, taču ne pastāvīgi, šķiet, raksturīgs ne tikai šajā jomā. Jau iepriekš uzmanību pievērsusi līdzīga drošības dienestu prakse pielaižu piešķiršanā valsts noslēpumiem – esam gan redzējuši, ka amatos ieceļamas vai ieceltas amatpersonas ilgi tiek vētītas pirms šo pielaižu piešķiršanas, dažam šajā ziņā arī nav paveicies, taču nekad nav bijis tā, ka kādam darbības laikā pielaide būtu atņemta, jo savākts pierādījumu kopums, kas liek secināt, ka attiecīgā persona vairs nedrīkst zināt valsts noslēpumus. Proti, rodas iespaids, ka pielaižu devēji nevis pastāvīgi apzina un analizē informāciju, bet gan dara to kampaņveidīgi – kad kāda amatpersona tiek pārapstiprināta amatā. Jā, protams, var teikt, ka dienestiem nav pastāvīgi jāizspiego katra amatpersona, to arī nemudinu darīt, bet gan jau ne izspiegojot tieši pielaides izvērtēšanas posmā tiek savākti argumenti, lai dotu pielaidi valsts noslēpumiem vai nedotu, – gan jau arī laicīgāk ir pieejami fakti par personu rīcību, tie nav "jāgūglē" pēdējā brīdī.

Nepārliecina? Un kas būtu, ja policija ātruma pārkāpšanu uz ceļiem kādu brīdi kontrolētu vien tad, kad notikusi lielāka avārija? Un kādas sekas būtu, ja, teiksim, zobus mēs labotu vien tad, kad neizturami sāp? Zinām, ka te svarīga ir profilakse. Kāpēc gan arī ne visur citur?

Top komentāri

TrollisJT
T
Valsts subsidēts bizness būtu pieļaujams, ja no tā biznesa sabiedrībai būtu kāds reāls labums. Bet labuma nav , ir tikai sačakarētas mazās upes, ar putām noklātā Aiviekste un strīdi ap lielajām vējdzirnavā, kuras nosit putnus.
snm
s
OIK ieviesēji un īstenotāji ir jātiesā.
Iveta
I
Te nu jāsaka,ka žurnālistiem darbiņš būtu jāpabeidz,jo izcēla gaismā veselu grupu ministru,kuri ir atbildīgi par OIK ieviešanu un kontroli,bet sodīts par bezdarbību nav neviens,gluži otrādi,turpina ieņemt atbildīgus posteņus,saņemt lielas prēmijas un kandidē pat uz premjera amatiem.Ar kontrolēm vien nepietiek,kļūdas ir jāatmaksā,zaudējumi jāsedz vainīgajiem,kā visiem pilsoņiem šajā valstī.Ceru,ka turpināsiet iesākto līdz galam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē