Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kučinska dilemma un Vienotības mokas

Vienotības mocības ar nespēju nomainīt savu ekonomikas ministru potenciāli ir visas pašreizējās koalīcijas problēma, jo tas, kura šīs partijas grupējuma pārstāvis pārmantos saimnieciski ietekmīgo Ašeradena amatu, var ietekmēt gan Vienotības likteni, gan citu, pēc varas vēl tikai tīkojošu spēku pieeju resursiem. Patiesi negribētu domāt, ka premjers Kučinskis, cik zināms, noraidot jau vismaz divus neoficiāli testētus Vienotības kandidātus šim amatam, bet trīs oficiāli nominēto virzīšanu "iesaldējot" vismaz līdz valsts budžeta pieņemšanai, nodarbojas ar koalīcijas partnera kacināšanu tikai "sporta pēc".

Visticamāk, galvenais iemesls, kāpēc Ašeradenam netiek ļauts pamest savu krēslu, kā iecerēts, un nodoties Vienotības Saeimas frakcijas vadīšanai, cenšoties konsolidēt jūkošo partiju, ir premjera attaisnojamā vēlme nepieļaut atbildības pārrāvumu par Ekonomikas ministriju brīdī, kad skandāls ap iespējamo krāpšanos ar "zaļās enerģijas" obligāto iepirkumu (OIK) ir ieguvis kriminālu nokrāsu (pušu vēršanās policijā, kriminālprocess, amatpersonu atstādināšanas, sabiedrības sašutums utt.).

Protams, šādā veidā Kučinska pārstāvētā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) var pavilkt garumā koalīcijas partnera iekšējās mocības, kas tik slikti izskatās uz āru un vēl vairāk grauj Vienotības izredzes sagrupēties līdz nākamajām vēlēšanām. Bet ne jau tikai politikas vērotāji saprot, ka nav ZZS ērtāka koalīcijas partnera par Vienotību, bet tās vēlētāju nišas pārdale zaļzemniekiem var nest tikai nepatikšanas.

To, protams, vajag prast. Ašeradena solim vajadzēja vismaz izskatīties pēc pārdomāta politiska gājiena, pēc cienījama mēģinājuma partijai atgūt otro elpu. Bet Vienotības grupējumi, vispirms neformāli testējot vienus kandidātus, pēc tam, nespējot vienoties par vienu no trim "oficiālajiem", šo visu pārvērta par kārtējo apliecinājumu, ka tādas Vienotības, iespējams, nemaz vairs nav, ir tikai interešu grupas un indivīdi, kas vai nu jau pieslējušies citam projektam, vai nogaida ar sev izdevīgāko taktiku. Bet nu labi, Vienotības problēmas ir vispārzināmas. 

Daudz svarīgāk un interesantāk ir tas, kuram Vienotības grupējumam neformāli piekritīgs kandidāts ekonomikas ministra amatā galu galā tiks apstiprināts. Politikas kuluāros diezgan atklāti piesauktie ekonomikas ministra amatam sākotnēji testētie kandidāti eksbaņķieris, finanšu konsultants Valdis Siksnis un bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss, kaut neformāli, tomēr diezgan nešaubīgi pieskaitāmi tam Vienotības galam, kas tuvs partijas Latvijas attīstībai (LA) grupējumam. Matīss, starp citu, nupat arī pameta Vienotību, paužot atbalstu spēku konsolidācijai ar LA.

Siksnis, kurš jau kādu laiku ir Vienotības biedrs un tika vienubrīd gatavots varas pārņemšanai partijā, savulaik kopā ar latviešu uzņēmēju trijotni centās būt partneris amerikāņu investoram, kas nopirka banku Citadele. Valdība slepenā sēdē deva zaļo gaismu sarunu turpināšanai ar investoru tikai ar nosacījumu, ja tas pirkšanas procesu turpinās bez trim latviešu bāleliņiem. Viens no viņiem – Māris Martinsons – tiek piesaukts 43 miljonu eiro vērtās koģenerācijas stacijas sakarā, kas ir OIK skandāla centrā. Var tikai iedomāties nepatikšanu līmeni, kādā atrastos premjers, ja būtu devis zaļo gaismu šādai kandidatūrai.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Ja Vienotības Siksnis neder, varbūt viņiem ir Josta, kas liekams tai amatā....Kučinskis jau ar nav pārāk tālu no tām OIK krāpšanas shēmām, pats kopā ar TP Šķēli visus tos mēslus savulaik uzcepa. Īsi sakot, strādā vairs negrib neviens, visi tik shēmo (zog), ja es ko nejaucu.
FKK
F
Jaunupa un Pūces "Latvijas attīstībai" var tuvoties tikai politiķi ar ļoti aizsvīdušām brillēm - pirms vēlēšanām par abiem biedriem pilnīgi noteikti parādīsies ļoti interesanti fakti. Piedevām politehnoloģiski viņi ir izslavēti tuvredzīgi Latvijas attīstībai jau iebrauca auzās ar tādām ievainojamām lokomotīvēm kā Repše, tad Andreju Žagaru, vēlāk ar Mārtiņu Bondaru. Jaunups tikai dedzina sponsoru naudu un izgāžas teju katrā piegājienā. Tā vairs nav viena atsevišķa sagadīšanās vai neveiksme. Tā ir sistēmiska nespēja. Tāpēc pamuļķis būs tas politiķis, kas priekšvēlēšanu gadā tuvosies Latvijas attīstībai.
VISĪSTĀKIE būtu sarkanā barona
V
sarkanais JOSTIS un sarkanā SIKSNA, kuras ir tik tāļu no jebkuras krāpšanas shēmas kā Zeme no Mēness. Lembergs GRIB strādāt, un Lembergs strādā zogot un zog strādājot. To nu Vienotībai vajadzētu lieki gaumēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē