Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lai Rīga nezaudētu cilvēkus

Jaunievēlētajai Rīgas domei (RD) darba periods var izvērsties sarežģīts tādēļ, ka tai var nākties risināt ne tikai tradicionālos politiskos konfliktus un sociālekonomiskos samezglojumus, bet arī tās problēmas, kas var rasties Covid-19 krīzes rezultātā.

Lai gan pagaidām mūsu valsts ar Covid-19 pandēmiju cīnās visumā veiksmīgi, tomēr ir virkne nozaru, kuras aptuveni pusgada laikā jau ir cietušas ļoti smagi, turklāt cietušo skaits var augt tad, ja Covid-19 krīze ieilgs. Jau tagad ir redzams, ka Covid-19 krīze skar tieši Rīgu, kur koncentrējas gan kultūras jomas iestādes un uzņēmumi, gan tūrisma kompānijas, gan viesnīcas.

Ja krīzi izdosies pārvarēt viegli un ātri un jau nākamā gada pavasarī globālā mērogā tiks runāts par to, ka pandēmija ir beigusies, tad ir ļoti iespējams, ka gan Rīgai, gan visai Latvijai sāksies ekonomiskā uzplaukuma laiks.

Taču, ja gadījumā Covid-19 krīze saasināsies, var nākties vērot daudzu uzņēmumu darbības beigas vai, labākajā gadījumā, transformāciju, kā arī bezdarbnieku skaita pieaugumu.

Jaunievēlētajai RD tas nozīmētu tādu izaicinājumu, ka varētu palielināties to cilvēku skaits, kam ir nepieciešams pašvaldības koordinēts sociālais atbalsts. Spriežot pēc vairāku RD ievēlēto politisko spēku dāsnajiem priekšvēlēšanu solījumiem, tieši par sociālo palīdzību rīdziniekiem gan nevajadzētu uztraukties. Tiesa gan, solījumi no reālās dzīves mēdz atšķirties, bet tie piemēri, ka politiskie spēki, kuri daudz sola, bet maz no solītā īsteno, piedzīvo graujošu popularitātes kritumu, varētu noderēt par vērtīgu atgādinājumu visiem, kuri solīja gādāt par rīdzinieku labklājību. 

Taču būtisks izaicinājums jaunievēlētajai RD tādā situācijā, ja Covid-19 krīze saasināsies, būs arī nepieciešamība novērst rīdzinieku aizbraukšanu un uzņēmumu pārcelšanos no mūsu galvaspilsētas uz Tallinu vai Viļņu. 

Jau šobrīd Tallina, salīdzinot ar Rīgu, ir pievilcīgāka tādu cilvēku skatījumā, kuri augstu vērtē jaunas ēkas un mūsdienīgu infrastruktūru, turklāt šovasar Igaunijas galvaspilsētā daudzviet vērojamā būvniecība apliecina, ka gan mājokļu, gan biroju telpu piedāvājums tur vēl augs. 

Savukārt Viļņa krīzes skartus, bet cerības nezaudējušus dažādu jomu speciālistus, kā arī uzņēmumus no Rīgas varētu pārvilināt ar Baltijas mērogam visai vērienīgo Lietuvas iekšējo tirgu un to, ka Viļņa tiek uzskatīta par tramplīnu uz vēl plašāko Polijas tirgu. 

Tā ka jaunievēlētās RD deputātiem jau no pirmās darba dienas būtu ieteicams domāt par to, kā Rīgu padarīt par Baltijas mērogā konkurētspējīgu uzņēmējdarbības centru, kas spētu veiksmīgi izturēt Covid-19 krīzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē