Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas atšķirīgās realitātes

Dzīvojot interneta laikmetā, ir iespējams ātri un vienkārši uzzināt ļoti dažādus skatpunktus. Patlaban virtuālajā vidē spilgti atklājas tas, ka Covid-19 krīze ir polarizējusi viedokļus pat vienas nozares pārstāvju vidū un sociālo tīklu diskusijās diametrāli pretējus uzskatus par situāciju Latvijā un citur pasaulē pauž gan tūrisma biznesa pārstāvji, kuri, objektīvi vērtējot, atrodas ļoti līdzīgos apstākļos, gan arī daudzu citu jomu – no veselības aprūpes līdz pedagoģijai – pārstāvji.

Sociālo tīklu pasaule ir arī visā krāšņumā atklājusi, ka mūsu sabiedrībā netrūkst agresīvu cilvēku, kuriem šķietamais dzīves mērķis ir atrast iemeslu, lai regulāri kādu nozākātu.

Agresīvo viedokļu paudējiem bieži vien atrodas tikpat agresīvi oponenti, un tad virtuālās kaujas iet vaļā, demonstrējot milzīgu naidīguma jaudu un zemu komunikācijas kultūras līmeni. 

Šīs sociālo tīklu cīņas varētu neuztvert nopietni, taču nevar ignorēt to, ka atšķirīgi situācijas vērtējumi atklājas arī respektablu organizāciju sniegtajā informācijā. Piemēram, 17. aprīlī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) vēstīja, ka uzņēmumu – LTRK biedru – aptauja par Covid-19 krīzes ietekmi rāda: 77% uzņēmumu izjūt preču vai pakalpojumu pieprasījuma kritumu. Savukārt to, ka šai krīzei vispār nav ietekmes uz biznesu, atzīst tikai 13% uzņēmumu. LTRK arī informē, ka uzņēmumu biežāk izmantotie risinājumi krīzes pārvarēšanai ir nodokļu nomaksas termiņa atlikšana, dīkstāves sākšana un finanšu instrumentu piesaiste. ''Ļoti svarīgi ir, lai uzņēmumi var turpināt strādāt, lai cilvēkiem saglabātos ieņēmumi un darbvietas,'' uzskata LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Kopumā LTRK akcentē to, ka situācija ir ne jau bezcerīga, bet sarežģīta gan.

Savukārt Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija LANĪDA tajā pašā datumā – 17. aprīlī – nākusi klajā ar optimistisku vēstījumu, ka situācija mājokļu tirgū ir ''labvēlīga turpmākai attīstībai''. LANĪDA citē bankas Luminor ekonomistu Pēteri Strautiņu, kurš paudis: ''Ja vien pasaulē neattīstīsies kāds no vispesimistiskākajiem pandēmijas scenārijiem, ekonomikas atlabšana būs strauja. Nav pamata gaidīt, ka šī krīze Latvijā radīs paliekošu ienākumu samazināšanos.''  

Ja vēl salīdzina uzņēmēju sūdzēšanos par to, ka ir atteikta dīkstāves pabalstu vai kādu citu atbalsta risinājumu piešķiršana, ar ministriju pašslavinošajām preses relīzēm, jo vairāk rodas iespaids, ka dzīve Latvijā norit pilnīgi dažādās realitātēs. Un te jāuzdod jautājums politologiem: kurp var aizvest šāda sabiedrības sašķelšanās?

Top komentāri

Krējums Saldais
K
"Un te jāuzdod jautājums politologiem: kurp var aizvest šāda sabiedrības sašķelšanās?". . . . Tas nav politologiem. Tas ir jsutājums žurnālistiem. Tieši Jūs ar savu agresīvoli pataloģisko vienu vienīgo pareizo viedokli esat veicinājuši šo agresiju un naidu Latvijā katram pret katru. Un galu galā šī vienīgā pareizā propagandas patiesība ir izrādījusies kaila - ne valsts, ne ES nevar aizstāvēt savus iedzīvotājus samērā prastas epidēmijas laikā. Tad kāpēc vajadzīgas visādas Viņķeles un Kariņi, ja pat prastas maskas nav? Ja viņi nepilda savus tiešos pienākumus? A jūs Žurnālisti viņus aizstāvat - neviena kritiska raksta vai raidījuma. Vispār nekā. Cilvēki vairāk uzzina komentos, nekā rakstos vai raidījumos.
Irlielāmērāticams
I
ka šā rīta tekstiņu Magdas vietā varēja uzrakstīt kompjūters. Izlasīju divas reizes, bet jēgu nesapratu.
va vellos
v
Nu visādus jokus pēdējās nedēļās esmu lasījis, bet tas, ka Latvijā kaut kur iespējama ''komunikācijas kultūra'' ir apgalvojums, kas pārspēj plakano zemi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē