Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ļaut vai neļaut?

Svētku salūts raisa divējādas emocijas. No vienas puses, esmu pikts uz būkšķinātājiem, jo vienam no maniem suņiem no tā ārkārtīgi bail. No otras – izgāju gadumijas pusnaktī uz ielas, pirmo reizi bija tik švaka uguņošana apkārtnē, likās, ka kaut kā pietrūkst.

Apmēram šādu tekstu biju ierakstījis interneta domapmaiņā, un tas raisīja nelielu diskusiju gan par to, cik tālu (vai līdz kādiem absurdiem) var aiziet ar visādiem aizliegumiem, gan arī par mājdzīvnieku turēšanu pilsētā. Ievēroju, ka šī arī bija vispār viena no tēmām, par kuru visvairāk tika diskutēts svētku laikā. Tostarp par to, vai salūti būtu izskaužami un kā.

Jau daudzus gadus spēkā ir Pirotehnisko izstrādājumu aprites likums, kas nosaka visai striktus ierobežojumus salūta raķešu iegādē un lietošanā, tomēr, redzot, cik daudzās vietās tiek tirgota pirotehnika un cik plaši lietota, rodas šaubas, vai likuma ievērošanu vispār kāds kontrolē.

Tajā pašā laikā sabiedrības iniciatīvu platformā ManaBalss.lv rit parakstu vākšana, lai mudinātu politiķus pieņemt aizliegumus valsts un pašvaldību līdzekļu izdošanai par uguņošanu un salūtu.

Vai tas nozīmē, ka salūtus nākotnē neredzēsim? Diez vai tā būs. Pat ja tiks vairāk kontrolēta privātpersonu darbošanās ar pirotehniku un pat ja tiks noteikts aizliegums salūtiem tērēt nodokļu maksātāju naudu, tas nekādā veidā netraucēs uzņēmējiem finansēt profesionāļu nodrošinātas uguņošanas, piemēram, korporatīvajos pasākumos.

Tātad arī viens no iepriekš minētās iniciatīvas mērķiem, ka ''netiks piesārņota vide un biedēti dzīvnieki'', pilnībā netiks sasniegts. Vismaz ne ar esošajiem vai rosinātajiem aizliegumiem. Varbūt tā var vien samazināt intensitāti.

Bet tad ir jautājums – kas nāks vietā? Vai kas lētāks, videi mazāk kaitīgs? Ja alternatīva ir pilsētvides pastāvīga izrotāšana svētku laikā ar dažādiem gaismas objektiem, tad tas noteikti nav lētāk, turklāt, ja šī pastāvīgā gaisma ir mirgojoša vai pārlieku intensīva, tas varētu būt arī visai kaitīgi visa veida dzīvajām radībām, tostarp cilvēkiem.

Kāds labākais risinājums? Nezinu. No vienas puses, arī man nepatīk dažādi aizliegumi, tostarp daudzi no tiem, kas pamatoti ar cilvēku drošību, jūtu aizskārumu utt., jo tā var ātri nonākt pat līdz totāliem absurdiem. Turklāt totāla kādu liegumu ievērošanas kontrole arī diez vai būtu pieņemama. Varbūt labāk ejams būtu tas ceļš, ka parastos salūtus, skaļu uguņošanu sabiedrība aizvien vairāk uztvertu kā kaut ko arhaisku, nemodernu, savukārt pašvaldību rīkotās uguņošanas, kas, manuprāt, saglabājamas, būtu aizvien mazāk ar pirotehniku, bet vairāk ar dažādām gaismas projekcijām, mūziku.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka pirotehnika ir izraisījusi pietiekoši daudz sakropļojumu un ugunsgrēku, lai varas iestādes beidzot pievērstu tam uzmanību. Pietiktu ar to, ka uguns-verķus šķirotu pēc to bīstamības pakāpes un atļautu tirgot tikai tos nekaitīgākos. Tas būtu tikai godīgi.
Itamars Toledano
Melnajai dvēselei, kā parasti, prāts zem jostas vietas, un, ja kāda būkšķa mazāk, tukšajā dvēselē - diskompforts. Iesaku tam šajā gadā PURKŠĶI taisīt regulāri, tā - lai nekā nepietrūkst. Tiesa, ja būs lemts dzīvot, jo nezinām, kas notiks rīt, un kur nu vēl visa gada laikā?
Dauņeksterminators
D
*Dauņeksterminators Man ir cits priekšlikums - nevis izdabāt kādām neirastēniskām vecmeitām un ierobežot svētkus, bet gan ierobežot politisko spekulantu uzstieptās daudzās sēru dienas! Nelietības un traģēdijas vēstures gaitā ir notikušas visās pasaules valstīs, bet, vai ir vēl kāda valsts ar tik daudzām oficiālām sēru dienām???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē