Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Lazdiņš: Pirms atņemt pielaidi, pierādiet!

Par uzvaru Satversmes tiesā, kas mainīs procedūru, kādā pārskata pielaižu valsts noslēpumam atteikšanu, bijušo Starptautiskās lidostas Rīga Drošības departamenta vadītāju Raimondu Lazdiņu izvaicā Agnese Margēviča.

Fragments no intervijas:

Tas tā paradoksāli, ka jūs – Raimonds Lazdiņš, kurš saukts par skandalozo drošībnieku, skandalozo drošības likumu grozījumu tēvu un nu nekādi neierakstās "labo puišu" kategorijā, – ar savu konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā (ST) esat panācis, ka likumi kļūs tiesiskāki – Saeimai būs jāgroza kārtība, kādā var pārsūdzēt pielaides valsts noslēpumam atņemšanu vai nepiešķiršanu.

Jebkuram pilsonim, vai viņš ir gaišs tēls vai melns tēls, vai jebkāds tēls, ir tiesības vērsties tiesā ar pieteikumiem to normu apstrīdējumiem, kuras viņam liekas neobjektīvas, un saņemt godprātīgu spriedumu.

Ir spriedums Eiropas Cilvēktiesību tiesā [ECT] lietā Ternovskis pret Latviju [tajā, starp citu, vērtēts, ka pielaižu pārsūdzēšanas kārtība Latvijā neatbilst taisnīgas tiesas kritērijiem – red.], kas spēkā stājās 2014. gada 29. jūlijā ar valdības lēmumu, kad tā piekrita kompensācijas izmaksai. Būtu šausmīgi svarīgi saprast tagad to 29. jūlija valdības lēmumu, ieskaitot ar visiem atzinumiem, kas ir bijuši tajā sniegti, vai tās normas jau tad nevajadzēja strauji mainīt. Ja kāds jau tajā laikā būtu sniedzis atzinumu, ka tie likumi ir jāpārstrādā, balstoties uz to, ka tie neatbilst, mēs ļoti precīzi juridiski varam atsperties no šīs Ternovska lietas. Tas ir pierādāms fakts, ka kārtība bija jāgroza no 2014. gada 29. jūlija, līdz ar to manā uzskatā...

Bet ST skaidri pasaka, ka lēmums nav ar atpakaļejošu spēku.

Jā, jā, jā, es ļoti cienu ST, tāpēc man nebija prasība, lai būtu ar atpakaļejošu spēku, bet ir pierādāma situācija, ka no 2014. gada jūlija netiek ievērotas tās prasības, kuras precīzi min ST savā spriedumā, atsaucoties uz ECT spriedumu Ternovskis pret Latviju un citiem saistošiem spriedumiem. Līdz ar to, lai izslēgtu diskusiju, kurš tur ko var sniegt vēlreiz, kuram būtu jāpārvērtē un kuram būtu tiesības kaut ko darīt, ir visi tie cilvēki, kuriem pielaides atteiktas vai anulētas pēc 2014. gada 29. jūlija.

Jūs velkat uz to, ka visas pēc ECT sprieduma Ternovskis pret Latviju atteiktās pielaides...

...vai izskatītās neatbilstoši – būtu vai nu jāpārskata, ja cilvēki vērsīsies, un būtu jādod argumenti, lai cilvēki varētu apstrīdēt, jo neviens nevar apstrīdēt iemeslus, kurus nezina. 

Nav skaidrs, kā jūs juridiski pamatojat tādu traktējumu. Ja Lazdiņš, Broka, Dreimane, Naudiņš, Elksniņš, kurš nu tur vēl rīt ies klauvēt pie Maizīša vai Kalnmeiera durvīm, tas netiks pārskatīts.

ST spriedums skaidri pasaka, ka valsts kopš šī ECT sprieduma neko nav darījusi, lai izlabotu situāciju, un šis bezdarbības periods tieši skar mani – Raimondu Lazdiņu. ST tiešām dod pārejas laiku līdz 2018. gada jūlijam, bet tiesības saprast, par ko atņem vai atsaka pielaidi, un tiesības būt uzklausītam ir jau no šodienas.

Tagad Satversmes tiesa ir devusi gadu un četrus mēnešus, lai sakārtotu, nu tad parēķinām, kad tai likumdošanai bija jābūt spēkā, ja kaut vai no tā 2014. gada 29. jūlija būtu gads un četri mēneši, – 2016. gadā jau tam likumam bija jābūt izdiskutētam, tam jau bija jābūt spēkā. Tā ka te ir tāda interesanta juridiska kolīzija, būtu interesanti saprast, ko mēs tagad ar visu šo spriedumu darīsim.

Kāpēc jums atņēma pielaidi?

Pirmkārt, es nezinu, par ko man to atņēma, par ko arī bija prasība Satversmes tiesā, otrkārt, es vēl aizvien par sevi esmu pārliecināts.

Visu interviju lasiet pirmdienas, 20. februāra, avīzē Diena!

Top komentāri

Lazdiņš - tas ir tarakāns.
L
Gan pēc uzbūves un satura, gan pēc aicinājuma un izcelsmes.
TrollisJT
T
Lielajā troksnī, kā parasti, pazūd galvenais - vai Latvijas valstij vispār ir reāli noslēpumi. Es sliecos domāt, ka nav.
fakts
f
Nekā paradoksāla- noziedznieki visos laikos ir bijuši tie, kas cīnās par savām "tiesībām" un uz sabiedrības rēķina panāk sev privilēģijas kuras tiem nekad iepriekš nav pastāvējušas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē