Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Levits? Labi. Bet kāpēc ar tik histērisku kampaņu?

Kas par daudz, tas par skādi – vēsta sens latviešu sakāmvārds. To šajā brīdī gribētos attiecināt uz pārlieku sakāpinātām kaislībām ap ideju, ka tieši Egils Levits un neviens cits būtu ievēlams par nākamo Latvijas valsts prezidentu.

Neapšaubāmi, ka labāku kandidātu par viņu grūti iedomāties, bet vai tāpēc nu jārīko tik histēriski uzmācīga kampaņa? Ja kāds man tirgū, pieturot vēl pie rokas, uzmācīgi cenšas ko ietirgot, gluži neviļus sāku būt piesardzīgs, domājot, kas gan tam tirgotājam "aiz ādas" – labu mantu tāpat nopirktu, bet, ja tik ļoti uzplijas...

Tagad Levita atbalstītāji emocionāli "uzkurinājušies" tiktāl, ka, šķiet, pasaules gals pienāktu, ja viņu neievēlētu. Dažs atļaujas viņu vērtēt pat augstāk kā ilgstoši dievināto Vairu Vīķi-Freibergu. Tas normāli?

Tādā brīdī šim fanu pulkam gribas vaicāt: jums ir plāns "B" situācijai, ja Saeimas vairākums tomēr nenobalso par Levitu?

Izdomā kādus iemeslus (piemēram, nevēlēšanos pakļauties kādas interešu grupas uzkurinātam spiedienam) un nenobalso. Ko tad? Vai vispār spēsiet pieņemt kā pilnvērtīgu jebkuru citu personu Valsts prezidenta amatā? Vai vilšanās valstī, likumdevējā, partiju sistēmā, demokrātijā nebūs tādā gadījumā pārāk liela?

Tagad pirmoreiz Valsts prezidentu ievēlēs atklātā balsojumā. Tie, kas par viņu kādu, varbūt pat ļoti pamatotu iemeslu dēļ nenobalsos, emocionāli "saprogrammētā" pūļa uztverē uzreiz kļūs par tādiem kā spitālīgajiem, nolinčojamiem, "kremliniem" pat neatkarīgi no viņu argumentācijas, partijas piederības, iepriekšējiem nopelniem valsts labā? Un vai tas, kas te notiek, nav klaja politiķu ietekmēšana?

Un otra situācija. Ja ievēl. Protams, Egils Levits ļoti cienīgi prastu reprezentēt valsti, ļoti daudzi, pat tie, kuru nav tā dēvēto politiski ietekmīgo personu kategorijā, justos pelnījuši sist sev pie krūtīm, sakot: "Es taču teicu, ka tikai par viņu!" Kas tālāk? Ja pirmsievēlēšanas periodā teju vai dievu kārtā iecelts, tad arī vēlāk cilvēki no viņa sagaidītu ko vairāk kā vien bildēšanos starp pasaules varenajiem dažādu starptautisku pasākumu laikā. Augtu prasības pēc striktākas rīcības, partiju "nolikšanas pie vietas", atkal aktualizētos arī jautājums par Valsts prezidenta pilnvaru palielināšanu. Bet vai varam tās palielināt vai samazināt vien atkarībā no tā, kāda personība ir valsts priekšgalā?

Rakstniece Māra Zālīte nupat paudusi: "Mana pārliecība ir, ka viņš spētu visus putnus, kam nošļukuši knābji, ar savu lielo ticību Latvijas valstij un latviešu nācijai atkal celt spārnos." Skaisti vārdi. Varbūt tajos arī rodama atbilde uz jautājumu, kāpēc tik ļoti vajag tieši Levitu. Meklējam īpaši spēcīgu personību savas valsts priekšgalā, jo pašiem šajā brīdī visai vāji ar pašapziņu? Un ne tikai tiem, kurus dēvējam par vidējiem latviešiem, bet arī nācijas garīgajiem līderiem sāk rasties vajadzība pēc šāda "donora"? Ļoti bēdīgi, ja tā.

Viena persona kā tāds cars tētiņš taču nevar atrisināt visas mūsu problēmas.

Gan garīgās, gan materiālās. To taču saprotam. Un šāda personības kulta uzkurināšana galīgi nesader kopā ar to izpratni par demokrātisku sabiedrību, kādu valsts neatkarības gados esam raduši uztvert kā rietumniecisku, kā paraugu sev. Nu no tā atkāpsimies? Kā vārdā?

Top komentāri

Rasa
R
Cilvēki noguruši no mūždien ieshēmotajām pelēcībām, bērziņiem un vējoņiem. Jākliedz, lai kurlie Saeimā sadzirdētu!
mops
m
Atceros to žurnaļugu, kurš vienmēr tecēja pa ielu piecus metrus aiz Šķēles ...
Vakar TV debatēs
V
Ilga Gore/Grava/Kreituse(un - velns vien zina- pārējos viņas epitetus, jo kas gan ar šādu velna māti sadzīvot spētu?) raudāja krokodiļa asaras, ka, lūk, labais un pareizais Rumpītis esot prezidentos ticis, bet viņai, melna raganai ar slotas kātu kā transporta līdzekli, augstais amats gar degunu nogājis! Un bilda, ka Latvijā ir vēl daudz tirgus sievu, un cilvēku ķēgātāju un rējēju, kas ĪPAŠI atbilstu prezidentes statusam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē