Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Šīs faktiski ir spilgtāko līderu, personību, nevis partiju vēlēšanas

Līderu cīņa pie finiša

Svētku un brīvdienu seriāls aiz muguras, un, šķiet, ar pārsteigumu daudziem nāk apjausma, ka tūlīt, tūlīt jau norisināsies Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Arī mediji un interneta saziņas rīki gluži kā pēc vienota mājiena «pārslēgušies» uz šo tēmu – nu vai ik dienu kāds rīko diskusijas, publicē intervijas, pauž viedokļus, vērtējumus. Parādās arī visai pretrunīgi socioloģisko aptauju dati, ko vieni tūdaļ steidz izmantot savā pašslavināšanās kampaņā, citi apšauba, jo acīmredzot uz viņiem vai viņu favorītiem attiecinātie skaitļi nav gadījušies tik labi, kā gribētos. Kā šajā situācijā neapmaldīties? Viennozīmīgas atbildes nav.

Tāpēc varbūt vispirms jāņem vērā Eiropas Parlamenta vēlēšanu specifika. Latvijai atvēlētas tikai astoņas vietas.

Eiroparlamentārieši faktiski pārstāv sevi, ne tik daudz savas vietējās partijas – tūdaļ pēc ievēlēšanas viņi iekļaujas kādā no Viseiropas politiskajām grupām.

No tā izriet, ka šīs faktiski ir spilgtāko līderu, personību, nevis partiju vēlēšanas, lai arī, kad iesim balsot, mums katram būs jāizvēlas kāds viens partijas saraksts ar konkrētiem spilgtiem vai mazāk spilgtiem deputāta kandidātiem.

Un, ja mēs skatāmies, kāds tad ir līderu piedāvājums starp partijām, kuras visdrīzāk varētu pārvarēt vēlēšanu 5% barjeru, tad tā bilde nebūt nav tik koša, kā varbūt gribētos. Saskaņas sarakstā – Nils Ušakovs un Andris Ameriks, kas visdrīzāk saņems nepieciešamo atbalstu, lai arī abi tiek krietni kritizēti no politisko pretinieku puses. Jauno Vienotību pārstāvošais Valdis Dombrovskis (un pēc viņa kļūšanas par eirokomisāru – Sandra Kalniete) Eiroparlamentā varētu iekļūt inerces pēc. Tāpat kā Roberts Zīle no Nacionālās apvienības. No Attīstībai/Par! izredzes būt vēlētāju ievērotam ir vai nu teorētiskajai politikai gan piemērotajam, taču praktiskajā politikā "ne savā ādā" esošajam Ivaram Ījabam, vai arī par atstumšanu uz otro pozīciju sarakstā sāpi noslēpt nespējīgajai Baibai Rubesai. Spilgti šoreiz sevi piesaka arī esošās elites reālākā alternatīva – Progresīvie ar Latvijas un visas Eiropas līmenī sabiedrības interešu aizstāvja darbā ļoti pieredzējušo Guntu Anču.

Kas vēl? Varbūt paveiksies arī Danai Reizniecei-Ozolai, bet tad ZZS vēlētājiem būtu jāaizmirst viņas vadībā īstenotās nodokļu reformas blaknes.

Ždanoka? Mamikins? Smiltēns? Var būt, var nebūt. Taču, vismaz subjektīvi vērtējot, tik redzamas personības kā jau nosauktās citos sarakstos nav manāmas (katrs, kas nav piesaukts, protams, var apvainoties, bet arī tas diez vai līdzēs).

Protams, šeit nepiesauktie nav automātiski norakstāmi. Atlikušajās pāris nedēļās viņiem būs iespēja sevi apliecināt. Vai un kurš to spēs? Redzēsim.

Top komentāri

Psihiatrs
P
Nožēlojami, ka Attīstībai/Par savu priekšvēlēšanu reklāmu būvē uz vienas personas- atstādinātā Rīgas mēra gānīšanu. Jūtams Pabrika rokraksts. Ir taču vismaz Saeimas frakcijā inteliģenti cilvēki, kam vajadzētu saprast, ka nedrīkst būvēt savu reklāmu vienīgi uz konkurenta noliegumu, nepiedāvājot neko savu. Pats Ušakovs par to var būt pateicīgs- viņu noteikti ievēlēs kaut vai aiz līdzjūtības. Cita runa ir par viņa siles biedru Andri A. Neesmu vēl saticis cilvēku, kurš par viņu atsauktos pozitīvi. Ar skaitli 20 saistītā iesauka izsaka visu. Tomēr visu brīvvalsts laiku viņš atrodas pie siles- gan bijis Saeimā, gan tagad domē un ostā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē