Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Liegumu sacensības, nevis rūpes par cilvēku veselību

Pirms pusotra gada Diena rakstīja par Saeimas deputāta Vitālija Orlova (Saskaņa) virzīto priekšlikumu grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, nosakot, ka šo minēto preču un to preču zīmju izvietošana mazumtirdzniecības vietās ir aizliegta. Toreiz priekšlikums izsauca diezgan asu pretreakciju no mazumtirgotāju puses, kuri priekšlikumā saskatīja būtiskus apgrūtinājumus biznesam, kas turklāt nekādi neveicināšot smēķēšanas netikuma mazināšanos sabiedrībā. Orlovs arī pats tad īsti nemācēja izskaidrot, kā pareizi jāsaprot frāze "izvietošana mazumtirdzniecības vietās ir aizliegta" – vai runa ir par tirdzniecības zāli vai visām veikala telpām. Deputāts solījās šo niansi precizēt. Toreiz gan viss tā arī apklusa.

Taču patlaban, kad Saeimā atkal skata grozījumus šajā likumā, Orlovs uz grozījumu skatīšanu otrajā lasījumā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā iesniedzis teju identisku priekšlikumu. Ja likumu skatām pēc burta (un, kā mēs zinām, valsts pārvaldes darbiniekiem konkrētās situācijās tas ļoti patīk), tad atgriežamies pie tā paša jautājuma – kur mazumtirgotājs drīkstēs «slepeni» uzglabāt šīs preces, ar kuru sarakstu netikuma piekopējs varēs iepazīties kaut kur veikala telpās. Trauksme nav par pīpmaņu ērtībām, bet gan par godīgas konkurences principiem, proti, vislielākās problēmas šī ideja var radīt tieši vietējiem mazajiem tirgotājiem, kuri nevar atļauties investēt viņiem diezgan paprāvus līdzekļus vai nu atsevišķas speciālas tabakas tirdzniecības telpas izveidošanai (uz kuru šis ierobežojums neattieksies), vai teju atsevišķas piebūves celšanai. Varbūt mazākas problēmas tas radīs lielajiem tirdzniecības centriem un lielveikalu tīkliem.

Precīzāku priekšlikumu par to pašu tēmu iesniedzis Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, kurš rosina, ka šīs preces atļauts izvietot mazumtirdzniecībā tikai slēgtos plauktos tā, lai tie nebūtu redzami pircējam. Viņš gan nepiedāvā iespēju izvietot sarakstiņu. Var pieļaut, ka pircējam būs skaļi jāvēršas pie pārdevēja un jāprasa, vai šāda prece vispār ir pieejama. Tomēr Apiņa kungs nolēmis «iet uz visu banku» un papildus rosina vēl arī traģikomisku priekšlikumu – pēc būtības pilnībā aizliegt smēķēt jebkurā vietā teju jebkuram valsts pārvaldē strādājošajam – sākot no Valsts prezidenta un beidzot ar skolotājiem, policistiem, veselības aprūpes jomā strādājošajiem. Ideja jau nav slikta, bet ar interesi vērošu, kā šis liegums tiks nodrošināts dzīvē, ja to tiešām likumā iekļaus. Un beigu beigās – kā tas sasauksies ar dažādās citās sakarībās piesauktajām cilvēktiesībām, jo runa nav par darbavietu, bet jebkuru vietu.
Tas, ka smēķēšana neko labu veselībai nedod, pamatā ir skaidrs katram indivīdam, arī tiem, kuri šo netikumu piekopj.

Taču minētie priekšlikumi nerada pārliecību par it kā nopietni iecerētu efektu – smēķēšanas mazināšanu. Tāpēc nevilšus rodas pārdomas – vai grozījumi tiek rosināti kādu konkrētu interesentu labā, tie ir tāds kā savdabīgs joks likumdošanas procesā vai arī tā ir pavirša attieksme pret likumdošanas procesu kopumā, jo jau šobrīd ir skaidrs – ja grozījumus tiešām pieņems šādās versijās, sagaidāmas karstas diskusijas par to interpretāciju. Protams, toties būs darbs juristiem. 

Top komentāri

Mans vārds
M
''Tāpēc nevilšus rodas pārdomas – vai grozījumi tiek rosināti kādu konkrētu interesentu labā, tie ir tāds kā savdabīgs joks likumdošanas procesā vai arī tā ir pavirša attieksme pret likumdošanas procesu kopumā'' Tas ir ''ķipa'' darbs - strādāšanas efekta radīšana . Vispateicīgākais šādiem strādātājiem ir gan smēķēšana un alkohols , gan satiksmes noteikumi . It kā kaut ko dara , un visu laiku it kā aizņemts - nav laika pildīt pirms vēlēšanām dotos solījumus .... Bet satiksmes noteikumus un kā tirgot cigaretes var grozīt tūkstošiem reižu un grozīs arī nākošie deputāti uz priekšu un atpakaļ ... It kā strādā , bet reāli sistēmu negrauj , tātad - prēmija būs noteikti ...
likumdošana kā idiotšovs
l
Piedāvāju likumu, ka Saeimas deputāti pa darba telpām drīkst pārvietoties tikai atmuguriski lecot uz vienas kājas, pāra datumos uz kreisās, nepāra datumos uz labās. Par likuma pārkāpšanu kriminālatbildība.
likumdošana kā idiotšovs
l
Ja preci ir atļauts tirgot, tad nav pamata to aizliegt turēt veikalā. Tas pirmkārt. Otrkārt, šis aizliegums nekā netraucē iegādāties preci, tikai apgrūtina darbu pārdevējiem, kuriem būs jātērē laiks atbildot pircējam, ka prece veikalā ir un tieši kāda, un izņemot to no ''slepenās'' vietas. Treškārt, paslēpes ir bērnu spēlīte, bet pieaugušie taču zina, ka viņiem vajadzīgā prece veikalā ir. Likumus nedrīkst pārvērst par idiotšovu un cilvēku dresēšanu, jo tādā gadījumā likums kļust par izsmieklu. Salīdzinājums ar fašismu būtu apvainojums fašistiem - tie savā laikā daudz ko darīja, bet TIK idiotiskus likumus tomēr nepieņēma!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē