Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Meļņiks: Nebūs stagnācijas? Cerēsim

Mēdz teikt, ka jauna slota tīri slauka. Šoreiz gan ticība tam mazāka nekā citkārt, kad nomainās valdība. Jo koalīcija tā pati, vairākums ministru – līdzšinējie. Arī valdības deklarācija, kuras sākotnējā versija priecēja ar kompaktumu un lakoniskumu, beigu beigās sanākusi visai izplūdusi gan apjomā, gan saturā. 

Vienīgā cerība, ka jaunais premjerministrs ir daudz enerģiskāk noskaņots par priekšgājēju un tam ir arī lielāks savas partijas atbalsts. Un, ka ZZS, nu pārņemot visvaldošākās partijas statusu no iekšējo pretrunu plosītās Vienotības, būs īpaši tendēta apliecināt sevi kā daudz efektīvāku, produktīvāku, neliekot vilties arī saviem vēlētājiem. 

To zināmā mērā apliecina arī Kučinska teiktais pirmajā valdības sēdē: mēs nedrīkstam pieļaut, ka, raksturojot situāciju Latvijā, tiek lietoti vārdi «sastingums» vai "stagnācija". 

Pirmais rādītājs tam, vai līdzšinējie ministri ir spējīgi mainīt savu darba stilu, būs ministriju rīcības plāni deklarācijā solītā izpildei. Atšķirībā no deklarācijas, kas vairāk ir koalīcijas deputātu «lielais kompromiss», rīcības plāni top ministrijās, tajos tiek uzskaitīti konkrēti soļi konkrētos termiņos. Var vilkt līdzi ar pirkstu katrai ailei un konkrētām personām jautāt: kā veicas ar šo un šo, kad būs šī un kāpēc kavējas šī punkta izpilde. Ar to arī varēsim novērtēt, cik lielā mērā un kuru partiju pārstāvji ir gatavi strādāt uz rezultātu to pārziņā esošajos lauciņos vai tieši otrādi – jaukties partneru kompetencē, kā to pēdējās dienās redzam no pašreizējā labklājības ministra Reira retorikas par veselības jomas finansējumu. Protams, šajā gadījumā var atrunāties ar Kučinska deklarēto komplekso pieeju, taču tas ir kaut kas cits – viena lieta ir vispusēji raudzīties uz katras nozares aktualitātēm, pavisam cita – pārņemt no kolēģa iniciatīvu kādā viņa kompetencē esošā jautājumā. Tad tiešām nebūtu stagnācijas, bet kārtējo kašķu placis gan... 

Tas, kas dara uzmanīgu, ir vēlēšanu tuvošanās. Vispirms pašvaldību, tad Saeimas. Ir zaudēts vairāk nekā gads pēc vēlēšanām, kad varēja pieņemt visus akūtos, bet nepopulāros lēmumus. Nu nekas tāds vairs nav iespējams. ZZS nebūs gatava riskēt ar savu sen nebijuši augsto reitingu, tāpat dārgs ikkatrs atbalstītājs ir gan Nacionālajai apvienībai, gan Vienotībai. Bet tas nozīmē, ka būtisku reformu daudzās jomās vietā mēs varētu kļūt liecinieki katra sīkuma bezgala garai saskaņošanai ar visām ieinteresētajām pusēm, meklējot risinājumus, kas visus apmierina vismaz tādā mērā, ka tie neatļaujas lēmumu pieņēmējus publiski kritizēt. Jā, bet tādā gadījumā līdz "sastingumam" vai «stagnācijai» ir kā ar roku aizsniegt... 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē