Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Vācijas pilsoņu vairākums vēlas valsts došanos jūtami patstāvīgākā starptautiskajā peldējumā

Mērenību vai patstāvību

Vācijas Kērbera fonds (Körber-Stiftung) ikgadējā Berlīnes Ārpolitikas foruma priekšvakarā (forums notika vakar videokonferences režīmā) publiskoja kārtējās aptaujas Berlīnes pulss rezultātus.

Šī aptauja tiek uzskatīta par vienu no pašiem autoritatīvākajiem (bet bieži vien – par pašu autoritatīvāko) pētījumiem, kas uzrāda Eiropas Savienības (ES) vadošās valsts Vācijas iedzīvotāju attieksmi kā pret aktuālajiem, tā ilgtermiņa ārpolitikas jautājumiem. Aptauja vienmēr satur arī virkni interesantu un pieminēšanas vērtu datu.

Berlīnes pulss liecina, ka par Vācijas galveno ārpolitisko problēmu 37% iedzīvotāju uzskata migrāciju, kurai seko attiecības ar Krieviju (27%, aptauja tika veikta septembrī, kad uzmanības centrā atradās Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija iespējamās indēšanas skandāls), attiecības ar ASV (25%) un koronavīrusa pandēmija (14%). Klimata jautājumus, kuri vēl pirms gada atradās saraksta pirmajā vietā, par prioritāriem uzskata vien 8% vāciešu.

Savukārt par Vācijas nozīmīgāko ārpolitisko partneri vairāk par pusi (54%) valsts iedzīvotāju uzskata Franciju, kamēr ASV šo lomu atvēl 10%, bet Ķīnai un Krievijai attiecīgi 6% un 5% vāciešu. Vienlaikus, izdarot izvēli starp attiecībām ar ASV un Ķīnu un ASV un Krieviju, abos gadījumos priekšroka tiek dota ASV. Ķīnas gadījumā šie rādītāji ir 56% pret 27%, bet Krievijas – 51% pret 25%. (Pārējie uzskata, ka saglabājama neitralitāte.)

Bez tam 82% vāciešu norādījuši, ka gadījumā, ja sāktos aukstais karš starp ASV un Ķīnu, Vācijai tajā jāpaliek neitrālai. 49% aptaujāto šāda aukstā kara sākšanās iespēju arī uzskata par ticamu vai ļoti ticamu, bet pretējās domās ir 47%.

Vēl interesants fakts, ka ir tikai viens nozīmīgs starptautiskās politikas jautājums, kurā Vācijas iedzīvotāju vairākums uzskata ASV par savas valsts partnerēm, – Eiropas drošības garantēšana (54% pret 40%). Pārējos jautājumos nostāja ir pretēja, tostarp, ka ASV nav Vācijas partneres, visā pasaulē aizstāvot demokrātiju un cilvēktiesības, uzskata 57%, bet ka nav partneres vides aizsardzības jautājumos – pat 84% vāciešu. Visbeidzot 51% aptaujāto uzskata, ka Vācijai un Eiropai jāpalielina neatkarība no ASV, kamēr pretējās domās ir 45%.

Visi kopā šie dati rada priekšstatu, ka Vācijas pilsoņu vairākums vēlas valsts došanos jūtami patstāvīgākā starptautiskajā peldējumā. Pat neraugoties uz to, ka Berlīnes pulsa tradicionāli galvenajā jautājumā – par attieksmi pret Vācijas aktīvāku dalību starptautisko krīžu risināšanā – neliels pārsvars ir mērenības piekritējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē