Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Visus liekos dažs lēmumu pieņēmējs gribētu salikt ragaviņās un aizvest uz mežu

"Mēs" un "viņi"

Cilvēks pirmajā vietā – šis skaistais vārdu salikums pirms padsmit gadiem bija likts ilgtermiņa konceptuālā dokumenta Latvijas izaugsmes modelis: Cilvēks pirmajā vietā nosaukumā, kā arī mērķu un uzdevumu pamatā. Saeima to apstiprināja 2005. gada 26. oktobrī, tas ir spēkā esošs, bet, izskatās, jau sen nodots aizmirstībai. Un kāds tur brīnums – valstī pieņemta virkne arī citu brīnumpareizi sacakotu programmātisku dokumentu, kurus tieši tāpat pamazām pārklāj putekļi...

Paklausieties, kāda argumentācija tiek lietota, runājot par skolu, veselības aprūpes un kultūras iestāžu skaita vai sabiedriskā transporta maršrutu samazināšanu, īpaši reģionos – tas ir dārgi, neizdevīgi, tas ir slogs budžetam, neesam tik bagāti, lai ko tādu atļautos utt. Par cilvēkiem, viņu vēlmēm, interesēm, vajadzībām, viņu nākotni kāds runā? Nē! Izņemot reizi pa četriem gadiem – priekšvēlēšanu kampaņu laikā. Vai ar attieksmi: mēs zinām labāk, kā viņiem būs labāk. Citkārt saruna ātri vien novirzās no cilvēka uz naudu.

Budžets – tas ir vārds, kas kļuvis par visa mēru un pamatkritēriju. Mūsu Svētais grāls.

Atceraties, kā krīzes sākumgados "nācijas glābēji" reaģēja uz ziņām par masveida emigrāciju? Tas esot normāls process, cilvēki brīvi savā izvēlē, līdz ar viņu aizbraukšanu samazinās bezdarbs, mazinās sociālās izmaksas, jo galvenais taču esot glābt to "svēto govi" – budžetu. No tā laika šī attieksme arī iesakņojusies.

Pierasts nevis risināt sabiedrībai aktuālas problēmas, bet "apgūt" Eiropas vai pašu budžeta līdzekļus. Pat nebūtiski, vai lietderīgi.

Bērnu namos dzīvojošos dala adoptētājiem kā lietas, kā preces veikalu plauktos. Kādu vēlaties – ar zilām acīm vai brūnām, puisīti vai meitenīti, zīdaini vai pirmsskolas vecumā...? Un kādi argumenti izskan, runājot par bērniem, cilvēkiem ar invaliditāti, pensionāriem, ilgstošiem bezdarbniekiem, tāpat arī vienkārši laukos dzīvojošajiem? Tikai par naudu, ko "tādi" "mums" izmaksā.

Sajūta, ka visus liekos dažs lēmumu pieņēmējs gribētu salikt ragaviņās un aizvest uz mežu.

Sabiedrība šausminās par katru gadījumu, kad vecāki atsakās no bērniem, bet faktiski ik uz soļa sastopamies ar kaut ko līdzīgu valsts attieksmē pret tās iedzīvotājiem.

Protams, valstij jārēķina savi līdzekļi. Saprātīgi izlietot savas finanses mācām arī bērniem. Bet, kad ierēdņu acis aiz ikviena cilvēka un vajadzības saskata vairs tikai ciparus, kļūstam par "mēs" un "viņi". Paradoksāli, ka bieži tajā otrajā pusē ir nevis tie, ko varētu dēvēt par dzīves pabērniem, bet gan uzņēmēji, no kuru nomaksātajiem nodokļiem tie pirmie un valsts kopumā tiek uzturēti. 

Top komentāri

Trollis JT
T
Čukča : Biedri , partijas kongresā jauns lozungs - viss priekš cilvēka... biedri, un es - redzēju to Cilvēku!!!
viesis
v
Anekdote. "Un vispār, senos laikos vecus cilvēkus sēdināja ragavās, veda uz mežu un tur atstāja"- ministra kungs, vai citi ierosinājumi pensiju sistēmai nebūs?....... Ļoti precīzi izsaka Latvijas valsts attieksmi pret iedzīvotājiem.
Edge
E
Atcerieties, kāda argumentācija tika pielietota pirms 30 gadiem, kad auseklīšu revoļūcijas laikā "viņi" vēl bija mūsu pārstāvji:"... Mēs redzam nākotnes Latviju kā demokrātisku valsti, kurā visiem pilsoņiem neatkarīgi no to nacionālās un sociālās piederības, politiskās un reliģiskās pārliecības, ir nodrošinātas vienādas tiesības. Latvijai ir jābūt humānisma valstij, kurā valda likums, ekonomiska augšupeja un plašas garīgās kultūras attīstības iespējas jebkurai etniskai grupai...." LTF Domes valdes 1989.g. 31. maija aicinājums
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē