Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ir divas valdības un divi prezidenti, abas puses apsūdz viena otru visos pasaules grēkos

Moldovas kompromiss

Pagājušās nedēļas nogalē Moldovā izcēlās kārtējā politiskā krīze, kura gan lielā mērā atšķiras no visām iepriekšējām konfrontācijām šajā pretrunu nomocītajā bijušās PSRS valstī.

Ja iepriekšējie konflikti tradicionāli risinājās starp prokrieviskajiem un prorietumnieciskajiem spēkiem, tad šoreiz krīzi izraisījušas pretrunas starp valsts galvenā oligarha Vladimira Plahotņuka atbalstītājiem un viņa pretiniekiem. Cīņai pret oligarha kontrolē esošo Demokrātisko partiju ir apvienojuši spēkus iepriekš nesamierināmi pretinieki, prokrieviskie sociālisti un proeiropeiskais bloks ACUM.

Jāatgādina, ka vēl februārī notikušajās valsts parlamenta vēlēšanās visas trīs šīs partijas ieguva apmēram līdzīgu deputātu vietu skaitu, un jaunas valdības izveide ir iespējama, tikai vienojoties divām no tām. Moldovas konstitūcijā noteikts, ka jauna valdība jāizveido 90 dienu laikā pēc jaunā sasaukuma parlamenta kopā sanākšanas. Ja tas neizdodas, valsts prezidentam jāizsludina jaunas vēlēšanas.

Valdība 90 dienu laikā izveidota netika, tomēr Moldovas prezidents, sociālists Igors Dodons atteicās atlaist parlamentu, paziņojot, ka tas atrodas tikai soli no vienošanās panākšanas, un dažas stundas vēlāk arī tika paziņots par sociālistu un ACUM koalīciju. Moldovas Konstitucionālā tiesa (kas, kā tiek uzskatīts, atrodas Plahotņuka kontrolē) tikmēr paziņoja, ka likums ir pārkāpts, kamdēļ parlaments tiek atlaists, prezidents uz laiku atstādināts, bet valsts vadība pāriet premjera, Demokrātiskās partijas pārstāvja Pāvela Filipa rokās.

Rezultātā Moldovā ir divas valdības un divi prezidenti, abas puses apsūdz viena otru visos pasaules grēkos un pastāv bažas, ka tās varētu ķerties arī pie vardarbības. Attiecīgi svarīga ir lielo ģeopolitisko spēlētāju nostāja, bet tā, daudziem par pārsteigumu, ir izrādījusies vienota – gan ASV un Krievija, gan Eiropas Savienība (ES) atbalsta jauno, parlamenta sastādīto valdību.

Šāda situācija ir atņēmusi trumpjus par gospodaru (pēc līdzības ar viduslaiku valdnieku tituliem) iedēvētajam Plahotņukam, kuram līdz šim bija izdevies noturēties pie varas, meistarīgi lavierējot starp lielvaru interesēm. Rezultātā viņa krišana tiek uzskatīta tikai par laika jautājumu.

Tomēr vēl svarīgāks ir fakts, ka savā starpā konfliktējošās lielvaras ir tā nogurušas no nebeidzamā haosa Moldovā, ka spējušas vienoties par oligarha atstādināšanu un ģeopolitiski neitrālas kompromisa valdības izveidi. Cik ilgs būs šīs valdības mūžs, nav zināms, taču var gadīties, ka šāds modelis tiek izmantots arī citās konfliktu teritorijās, tajā skaitā Ukrainā.

Top komentāri

Gudrinieks
G
Tādas Moldovas, Ukrainas un arī lielākā daļā Austrumeiropas, ieskaitot Baltiju, bagātajiem onkuļiem rietumos rada tikai problēmas. Tiek tērēts milzums naudas, kas vispār jau ir vajadzīgs pašiem, bet jēgas nav faktiski vispār nekādas, visu tāpat izzog un tikai prasa vēl. Tādēļ arī nav brīnums, ka vismaz Eiropas entuziasms šajā ziņa ir stipri noplacis un netiek slēpta vēlēšanās sadalīt kontroli pār šīm valstīm ar Krieviju. Tas vienkārši ir lētāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē