Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Ja nav naudas mediķu algām, tad risinājums ir solījumu pārrakstīšana?

Nāk ar formālu risinājumu

Dienā, kad medicīnas darbinieki atkal kuplā pulkā (aptuveni 500 cilvēku) protestēja pie Saeimas saistībā ar solītos apmēros nesaņemto algu pielikumu, Valsts prezidents Egils Levits spējis vien nosūtīt Saeimas priekšsēdei un premjeram vēstuli ar ieteikumu... grozīt iepriekš dotos solījumus, lai tādējādi nebūtu pretruna starp saistībām un to izpildi.

Prezidents atsaucas uz Satversmes tiesas atzinumu par to, ka likumdevējam, pieņemot jaunu likumu, vienlaikus pašam no tiesību sistēmas ir jāizslēdz tādas citu likumu normas, kas nav saskaņotas vai ir pretrunā ar jauno likumu. Tāpat vēstulē pausts, ka, negrozot paša pieņemto Veselības aprūpes finansēšanas likuma pārejas noteikumu 11. punktā solīto, bet vienlaikus arī neizpildot šo solījumu valsts budžetā 2020. gadam, likumdevējs nav vairojis iedzīvotāju uzticēšanos likuma spēkam un paša likumdevēja lemtajam.

Jā, var jau teikt, ka arī politiķiem ir jāspēj atzīt savas kļūdas, jāspēj tās labot. Tāpat var piekrist tēzei, ka formāli no solījumu izpildes var izsprukt, atsaucot solījumus. Bet! Pirmkārt, diez vai šo gadījumu var vērtēt kā vien kļūdaini pieņemta lēmuma sekas. Drīzāk var teikt, ka tas bija bezatbildīgs lēmums situācijā, kad vēl nebija skaidrs, kuram pēc tam, kā saka, tā putra būs jāizstrebj. Visi gribēja būt labi mediķu priekšā, neviens nedomāja, ka pašiem būs jāatbild. Un arī tagad vairākums par to nedomā – vaina par solījuma nepildīšanu tiek ''draudzīgi'' novelta vien uz veselības un finanšu ministru, viņu partijām, bet pārējie klusu stāv maliņā.

Otrkārt, vai situāciju var glābt likuma izmaiņas, ierakstot kā solītus tos skaitļus, kas budžetā iedalīti? Diez vai. Tas medicīnas darbiniekus un vispār sabiedrību kopumā nokaitinātu vēl vairāk. Jo mēdz taču teikt, ka izlietu ūdeni nesasmelsi, izteiktu vārdu neatsauksi. Formāli ''papīri'' būtu kārtībā, tomēr aizvainojums tad būtu radīts dubulti.

Protams, var piekrist Valsts prezidentam, ka nākotnē būtu jāizvairās no situācijām, kad likumā ierakstītās saistības netiek pildītas, tomēr arī tas nekādā veidā nerisina pašreizējo situāciju.

Kā vajadzētu rīkoties? Gan jau nav labais stils pamācīt Valsts prezidentu, tomēr gan jau varam atļauties paust vismaz to, ko visdrīzāk sagaidītu sabiedrība, vai vismaz tā sabiedrības daļa, kas neapmierināta ar esošo lietu ''kārtību''. Prezidentam šī solījumu un to izpildes pretruna bija jāaktualizē jau budžeta pieņemšanas gaitā, teiksim, tiekoties ar valdību, Saeimas deputātiem. Ja tas nelīdz, budžetu varēja neizsludināt (juristi apliecinājuši, kas tas bijis iespējams), lai tā autori vismaz mēģina ko labot. Ja tā nav, var nākt vilšanās arī prezidentā...

Top komentāri

Otrais termiņš svarīgāks
O
Par tiesiskumu un par valsts veselības aprūpes sistēmas pastāvēšanu. Tas, ka budžeta likums, kā vēlāk pieņemts, hierarhiski kļūst augstāks par Veselības aprūpes finansēšanas likumu, nepadara nebijušu to, ka budžeta veidošanas laikā valdība nepildīja spēkā esošu likuma normu - nodrošināt finansējumu mediķu algu paaugstināšanu par 20%. Nauda, kas bija jāizmanto šim mērķim, tika izpļeckāta diferencētā minimuma robežas paaugstināšanai, kas ne tikai nemazina nevienlīdzību, bet veicina lētā darbaspēka un aploksnu algu ekonomiku
senču ols
s
esmu jau vīlies
nuja
n
Te tev nu bija ūberīgākais jurists ar visu savu padomnieku varzu. Šādu risinājumu var izdomāt katra lauku tantiņa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē