Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Nav strādājošo. Kas tālāk?

Par to, ka Latvijā daudzās jomās vērojams strādājošo trūkums, Diena un citi mediji pēdējā laikā vēstījuši visai bieži. Aktuāls kļuvis jautājums, kā mūsu valsts tautsaimniecību varētu ietekmēt tas, ka darbinieku ir par maz, nevis par daudz?

Pirmkārt, kā norāda ekonomikas eksperti, pieaugs algas. Tas tiek vērtēts neviennozīmīgi – no vienas puses, darba samaksas kāpums ir valsts turības apliecinājums, un tas, ka apritē parādās vairāk naudas, nāk par labu virknei nozaru – mazumtirdzniecībai, tūrismam un vēl daudzām citām. No otras puses, algu kāpums, nepieaugot produktivitātei, rada riskus konkurētspējai. Taču ekonomikas eksperti arī norāda, ka algu kāpums tieši šobrīd ir vajadzīgs, jo pretējā gadījumā nevar cerēt uz ārvalstīs dzīvojošo, no Latvijas aizbraukušo cilvēku atgriešanos mūsu valstī, turklāt, ja labklājība nepieaugs, iedzīvotāju aizbraukšana uz valstīm, kurās ir augstāks darba samaksas līmenis, turpināsies.

Otrkārt, retāk lielajās pilsētās, biežāk laukos, kur cits citu labi pazīst, tiek stāstīts, ka tādos uzņēmumos, kuros ir korekta attieksme pret darbiniekiem, valsti un sadarbības partneriem, strādājošo pietiek. Savukārt tādus uzņēmumus, kuros, iespējams, shēmo ar algām un nodokļiem, nav normālu darba apstākļu un kuriem ir slikta reputācija visos aspektos, strādājošie ātri vien atstāj un darba meklētāji ignorē.

Protams, šādu redzējumu nevar absolutizēt, jo ir arī cienījami uzņēmumi, kuri strādā korekti un maksā lielas algas, bet kuriem tik un tā trūkst strādājošo. Taču uzskats – darbinieku trūkums uzņēmumus no aplokšņu algu maksāšanas var atradināt ātrāk nekā Valsts ieņēmumu dienesta kampaņas, jo patlaban darba devēji konkurē par darbiniekiem, – ir vērā ņemams. Un tiešām var izrādīties – konkurence par darbiniekiem nospēlē pozitīvu lomu uzņēmējdarbības vides sakārtošanā un visnegodīgāko biznesmeņu atsijāšanā.

Treškārt, pats neapstrīdamākais faktors, ko jau nesusi situācija «nav cilvēku, kas strādā», ir tas, ka plaši ienāk modernās tehnoloģijas. Cilvēku darba aizstāšana ar tehnoloģijām patlaban vērojama daudzās valstīs, turklāt ne tikai Eiropā, bet arī citur pasaulē. Tas, ka notiek moderno tehnoloģiju uzvaras gājiens, vienkārši ir jāpieņem, un brīdī, kad kāds uzņēmējs publiski sūdzas, ka trūkst darbinieku, viņa konkurents varbūt jau ir ieviesis inovatīvus tehnoloģiskos risinājumus.

Līdzīgi gan ir arī ar valstu savstarpējo konkurenci. Nereti tiek uzsvērts, ka Igaunija apsteigusi Latviju inovāciju jomā. Patlaban moderno tehnoloģiju ieviešana kļuvusi aktuāla ne tikai uzņēmumiem, bet arī valsts sektoram un pašvaldībām.

Top komentāri

reptilis
r
Reālā tirgus ekonomikā nav darbinieku trūkuma.
Ubalts
U
Ražotājiem trūkst verdziski lēta darbaspēka, bet Riekstiņa ir spītīgi ieciklējusies un turpina aizsāktio meldiņu.
mantra ''produktivitāte''
m
Divas meitenes strādā kafejnīcās - Žaklīne Parīzē, bet Līga tepat Latvijā. Kafijas automāti tie paši, kafija tā pati, apmeklētāju skaits salīdzināms. Kāpēc Žaklīnes alga ir reizes lielāka, lai gan viņai nav 6 rokas, viņa neatrodas 3 kafejnīcās vienlaicīgi un Francijā diennaktij nav 72 stundas? Neviens ražīguma sludinātājs nav varējis atbildēt uz šo jautājumu! Tālāk. Ja Līga dabū darbu tajā pašā kafejnīcā, kur Žaklīne, tad viņas alga pēkšņi pieaug vairākas reizes, lai gan viņas darbā nenotiek nekādas pārdabiskas izmaiņas, un viņa arī nav ieguldījusi nekādu naudu ''ražīguma celšanā'', izņemot varbūt franču valodas kursus, bez kuriem francijā pat tūristam grūti. Kurš oligarhu apmaksātais skribents var atbildēt, kas ir šis mīstskais ''ražīgums'', kurš Žaklīnei ir, bet Līgai nē, kamēr Līga atrodas Latvijā, un no kurienes Līgai pēkšņi rodas ražīgums, ja viņa iemācās franču valodu un pārceļa uz Franciju?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rail Baltica kā šīs koalīcijas kapracis

Nenorimstošo runu par izmaiņām valdības koalīcijā fonā nepietiekama uzmanība pievērsta Rail Baltica parlamentārās izmeklēšanas komisijas (PIK) konstrukcijai, kurā skaidri nolasās gan valdības koalīc...

ASV demokrātu nominācija

Pēc 27. jūnijā ASV notikušajām prezidenta amata kandidātu, republikāņa Donalda Trampa un pašreizējā prezidenta demokrāta Džo Baidena, televīzijas debatēm ASV nerimstas kaislības ap jautājumu, ka de...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē