Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Runa ir par mēģinājumiem padarīt vides aizsardzību par jaunu globālo ideoloģiju

Ne tikai klimata jautājums

Kārtējā Ņujorkā notiekošajā ANO Ģenerālajā asamblejā neviens no pasaules vadošajiem politiķiem nepateica neko jaunu vai tādu, kas spētu piesaistīt plašu uzmanību, un šā iemesla dēļ par asamblejas galveno notikumu kļuva zviedru pusaudzes, ekoaktīvistes Grētas Tūnbergas kaismīgā un emocionālā uzstāšanās, veltīta cīņai ar klimata izmaiņām.

Lai arī ne galvenajā, taču ANO tribīnē Grēta, protams, nenokļuva nejauši. Par to, lai viņa izteiktos, kā arī par to, lai viņas vārdi iegūtu plašu rezonansi, rūpējās prāva komanda, tieši un pastarpināti saistīta ar tādām organizācijām kā Ala Gora, Džordža Sorosa un Bila un Melindas Geitsu fondi. Ja vienkāršoti, tad ar ļaudīm, kuri risinājumos cīņai ar klimata izmaiņām ir ieguldījuši milzīgus līdzekļus.

Jautājums par to, vai lielos investorus šajā gadījumā tiešām satrauc klimata izmaiņas vai arī ieguldījumi vienkārši paver daudzsološas peļņas iespējas, šajā gadījumā organiski atvirzās otrajā plānā. Priekšplānā tiek virzīts fakts, ka klimata izmaiņas ir problēma, kuru nepieciešams novērst vai vismaz mazināt, noklusējot, ka galvenie cīnītāji nav gluži nesavtīgi. Vai pavisam noteikti nav nesavtīgi, lai gan cenšas par tādiem uzdoties.

Jebkurā gadījumā Grētas kvēlā runa ļauj aktualizēt šai elites daļai vēlamo dienas kārtību, kas kopumā nav slikti, jo piesaista uzmanību gan problēmai, gan nepieciešamībai to risināt. Vienlaikus paralēli tiek aktualizēts arī cits jautājums, par kuru vairākums ekoaktīvistu, visticamāk, pat neiedomājas.

Runa ir par mēģinājumiem padarīt vides aizsardzību par jaunu globālo ideoloģiju. Līdzšinējā šāda ideoloģija, ultraliberālais globālisms, šobrīd piedzīvo norietu, pie dzīvības vēl turas tikai Rietumos, un arī tad pēdējiem spēkiem. Kopā ar ultraliberālismu aiziet nebūtībā arī Rietumu varenība un iespējas pasaules mērogā virzīt sev vēlamo dienas kārtību.

Vēsturiski dominējošo lielvaru un valdošo vērtību sistēmu nomaiņa, protams, nav nekas neparasts, tie ir pašsaprotami procesi. Tajā pašā laikā neviena elite savas pozīcijas nekad nav atdevusi bez cīņas, un arī šoreiz globalizāciju virzījusi elites daļa negrasās padoties. Izeja tiek meklēta, iznīkstošā ultraliberālisma vietā daļēji piedāvājot, daļēji uzspiežot visai radikālu ekosociālismu.

Tieši šādu vēstījumu, visticamāk, pati to pat nenojaušot, pasaules valstu līderiem nodeva Grēta. Un viņai ir piedodami nezināt, ka radikāla ideoloģija, it īpaši, ja tā tiek lielākā vai mazākā mēra uzspiesta, gandrīz vienmēr sola arī nevis kādu problēmu risinājumus, bet gan pavisam citas un diemžēl ievērojami radikālākas problēmas.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Bingo! Pilnīgi precīzi. Autors vēl varēja bez puķēm pateikt, ka šī ekofašisma mērķis ir totāla cilvēka kontrole. Ja patreiz cilvēks tiek kontrolēts politiski un ekonomiski liekot strādāt tam tik daudz, ka neatliek laika ne sev, nedz otram, nedz ģimenei, tad nākotnē uzliekot tam kaklā ekopavadiņu ar to varēs darīt pilnīgi visu. Nolems pasaules gudrie, ka tev pienākas kādi 15000 elpas ievilcienu sutkā un viss. Ja kāds gribēs elpot vairāk - lai maksā. Čips zem ādas un 5G - neko vairāk nevajag.
WTF
W
Sedlenieks ir viens no retajiem, ja ne vienīgais žurnālists, kas spēj saskatīt lietas un kopsakarības pasaulē tādas, kādas tās ir. Pārējie tik maļ apnikušo liberastiski genderisko propagandu. Malacis, precīzi par " Grētas fenomenu" un nožēlojami, ka aug paaudze, kas nespēj kritiski domāt, vērtēt un analizēt.
Liberaalais panelis
L
Grietu vinjas slimie vecaaki ir paardevushi ne tikai klimata biznesam, bet arii Antifas fashistiem. http://www.wrongkindofgreen.org/2019/09/18/the-manufacturing-of-greta-thunberg-for-consent-the-behavioural-change-project-to-change-everything-volume-ii-act-v/
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē