Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Būtiskākais ir apzināties, ka demokrātija ir svarīga un saudzējama

Neaizmirst brīvības vērtību

Eiropas Parlaments nesen paziņoja, ka šogad Saharova balva ir piešķirta kinorežisoram no Ukrainas Oļegam Sencovam, kurš apsūdzēts "teroristiska rakstura nodarījumos" pret Krievijas okupācijas varu Krimā un kuram piespriests ilgs cietumsods. Jāatgādina, ka Saharova balvas mērķis ir godināt tos cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības, un ka šī ir starptautiskā mērogā ļoti prestiža balva. Galu galā balvu nepiešķir vis kāda viena nevalstiska organizācija, kultūras iestāde vai uzņēmums, bet gan Eiropas Parlaments, turklāt Saharova balva tiek pasniegta jau trīs gadu desmitus.

Saharova balvai ir dziļi simboliska nozīme ne tikai tās saņēmējiem, bet arī daudzu valstu iedzīvotājiem. Arī mums te, Latvijā. Šajā gadījumā nozīmīgi ir gan tas, ka Oļega Sencova liktenis ir norāde uz Krievijas agresīvo politiku, gan tas, ka Saharova balva pēc būtības ir atgādinājums par to, cik bezgala vajadzīga ir brīvība un demokrātija. Atcerēties to mums Latvijā ir svarīgi ne tikai kaimiņzemes Krievijas kontekstā, bet arī domājot par to, kas notiek te, mūsu pašu valstī.

Tā kā jaunievēlētās Saeimas sastāvs ir politiski fragmentēts, jau izskanējušas vaimanas par to, cik sarežģīta situācija izveidojusies.

Taču daudzu un dažādu politisko spēku iekļūšana parlamentā ir normāla situācija demokrātiskā daudzpartiju valstī.

Tas, ka politiķu vidū ir cilvēki, kuri, neraugoties uz savu cienījamo izglītību, plašajiem profesionālajiem sasniegumiem un augsto intelektuālo kapacitāti, diskusijas ar politiskajiem konkurentiem risina ķēķa kašķēšanās līmenī, protams, ir skumji. Un skumji ir arī tas, ka politiķu atšķirīgā izpratne par prioritātēm izglītībā, ekonomikā, reģionu attīstībā un citās jomās, kā arī atšķirīgās, piemēram, liberālās un konservatīvās, vērtības kļūst par iemeslu savstarpēju personisko apvainojumu lavīnai. Tomēr tas vien, ka pastāv nepilnības politiskās vides kultūrā, nav iemesls, lai vispār vērstos pret diskusijām, viedokļu daudzveidību un galu galā –  pret dažādu, arī ļoti atšķirīgu politisko spēku līdzāspastāvēšanu.

Jaunievēlētās Saeimas sadrumstalotību var uztvert ne tikai kā iemeslu žēlabām, bet arī kā apliecinājumu tam, ka demokrātiska daudzpartiju sistēma mūsu valstī ir nostiprinājusies. Var jau būt, ka ne vienam vien šķiet: "Nu kā gan draugi, tuvinieki, paziņas un vispār citi Latvijas pilsoņi varēja vēlēšanās izdarīt tik neapdomīgu izvēli, kā gan varēja tik dīvaini nobalsot?" Bet jāsaprot, ka uzskati ir un būs dažādi. Būtiskākais ir apzināties, ka demokrātija ir svarīga un saudzējama vērtība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē