Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Mini-BOT var kļūt par paralēlo valūtu, kas noderēs, ja Itālija izlems aiziet no eirozonas

Neiepriecinoša perspektīva

Eiropas Savienības (ES) mērogā nupat ievērojamu ažiotāžu izraisīja kāds šķietami mazsvarīgs notikums – Itālijas parlamenta budžeta komitejas priekšsēdētājs Klaudio Bordži publiskoja tā dēvēto mini-BOT dizaina gala variantu. BOT ir abreviatūra no Buoni Ordinari del Tesoro, kas tulkojumā nozīmē – "kases parastās obligācijas". Mini savukārt nozīmē, ka viena vērtspapīra lielākā vērtība būs ne vairāk par 100 eiro. Protams, gadījumā, ja mini-BOT vispār parādīsies apgrozībā.

Pēdējā piebilde ir svarīga, jo vismaz oficiāli runa pagaidām ir tikai par ieceri, kas tiek apspriesta Itālijas parlamentā un kura paredz mini-BOT izlaišanu 52 miljardu eiro vērtībā. Ar šīm obligācijām ieceres autori, viens no kuriem ir tieši Bordži, plāno atmaksāt Itālijas valdības parādus vietējiem uzņēmumiem un iedzīvotājiem. Jau pēc tam kompānijas un pilsoņi mini-BOT varētu izmantot nodokļu nomaksai, kā arī savstarpējiem norēķiniem, ja tam piekritīs darījumā iesaistītās puses. Faktiski mini-BOT ieviešana būs līdzvērtīga nodokļu likmju pazemināšanai.

Ieceres autori oficiāli kategoriski noliedz, ka mini-BOT būtu paralēla valūta, kuras ieviešana ir pretrunā ar ES likumdošanu. Itālijas amatpersonas apvienotās Eiropas līmenī arī apgalvo, ka valsts parlaments tikai "apspriež ieceri" un minētos vērtspapīrus ieviest neplāno, kamdēļ

ir pieņemts uzskatīt, ka mini-BOT ir viens no Romas ieročiem strīdā ar Briseli par ES budžeta noteikumu neievērošanu.

Jāatgādina, ka Itālijas eiroskeptiskā valdība, lai pildītu priekšvēlēšanu solījumus, ir paredzējusi lielāku budžeta deficītu, nekā paredz eirozonas noteikumi. Romā atsaucas uz ES likumdošanas punktiem, kas atļauj šādu rīcību kritiskās situācijās. Tomēr Briselē valda cits viedoklis, kamdēļ Itālijai tiek draudēts ne tikai ar soda sankcijām trīs, četru miljardu eiro apmērā, bet arī ar valsts finanšu pāriešanu tiešā apvienotās Eiropas uzraudzībā.

Pateicoties šādam fonam, mini-BOT gan nepavisam neizskatās pēc virtuāla argumenta, bet gan pēc praktiska pasākuma, kas var tikt operatīvi ieviests gadījumā, ja Brisele no vārdiem pāries pie darbiem. Ņemot vērā gaidāmo pievilcību nodokļu maksātāju acīs, mini-BOT arī ātri var kļūt par de facto paralēlo valūtu, kas lieliski noderēs gadījumā, ja attiecības sarežģīsies tik ļoti, ka Itālija izlems aiziet no eirozonas, pie viena dodot ja ne nāvējošu, tad graujošu triecienu apvienotās Eiropas valūtai.

Šobrīd galvenā problēma ir, ka neviena no iesaistītajām pusēm nav gatava piekāpties un katra stingri pastāv uz savu taisnību un savām tiesībām. Pat neraugoties uz visiem neiepriecinošajām nākotnes perspektīvām.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
"Ņemot vērā gaidāmo pievilcību nodokļu maksātāju acīs, mini-BOT arī ātri var kļūt par de facto paralēlo valūtu, kas lieliski noderēs gadījumā, ja attiecības sarežģīsies tik ļoti, ka Itālija izlems aiziet no eirozonas..." . . . Nevis var kļūt, bet noteikti par tādu kļūs. Koroče, apsveicu visus ar gaidāmo eiro devalvāciju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē