Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Nekļūt par statistiem Āboltiņas iestudējumā

Solvitas Āboltiņas iestudētais Vienotības gals, kas iestiepts turpmākajos 12 mēnešos, it kā neizraisa līdzjūtību vai izmisumu par politiskā vakuuma draudiem partijas aizņemtajā nišā. Arī veids, kā likvidēt partiju un sagādāt sev zelta izpletni, ar ko mīksti piezemēties vēstnieces statusā, it kā ir tikai gaumes jautājums. Tāpat kā dažam labam politologam un politikas komentētājam jau pasūtīta, nākamā gada maijā grāmatveikalos sagaidāma komplimentāra grāmata par neordinārās un nesaprastās politiķes Āboltiņas ērkšķaino ceļu.

Tas, ko nedrīkstētu atstāt nepieskatītu Āboltiņas vaļā, ir politiskais tirgus, ko šī kuluāru haizivs ir sākusi, lai iedzīvinātu plānu, kas caur vēstniecību Romā viņu reiz, teiksim, pēc gadiem sešiem, atgrieztu nevis kā izsvilptu politiķi, bet diplomāti, kas cienīga pretendēt uz Valsts prezidenta amatu. Iespējams, Āboltiņa, kura reiz partijas biedrus veda uz izrādi par Žannu d’Arku, lai tie labāk izprastu viņas pašiedomāto lomu, saskatījusies Fellīni Saldo dzīvi, sevi iedomājas izbrienam no Trevi strūklakas. Par vēstnieku norīkošanu atbildīgajiem Ārlietu ministrijai, Saeimas Ārlietu komisijai un Valsts prezidentam šajā Āboltiņas iestudētajā farsā nav jāieņem statistu lomas.

Andris Piebalgs, kuram tā arī neizdevās kļūt par kaut ko vairāk kā Vienotības formālo līderi, izkārtni uz laiku, par partijas un tās faktiskās līderes attiecībām kolēģiem reiz esot teicis: "Solvita ir tik stipra, cik mēs esam vāji." Acīmredzot Āboltiņas vietnieks Vienotības Saeimas frakcijas vadībā un pretendents uz partijas priekšsēdētāja amatu Edvards Smiltēns, piektdien paziņojot, ka ir gatavs izstāties no partijas, ja kolēģi viņam neuzticēs frakcijas vadīšanu, nav vēlējies kļūt par nākamo īslaicīgo izkārtni. Jo Piebalga neveiksme parādīja, ka Vienotības priekšsēdētājs ir kā bezpalīdzīgs pilots, kurš noskatās, kā partija autopilotā lido pa Āboltiņas nosprausto maršrutu, kamēr tieši Saeimas frakcijas vadītāja rokās koncentrētas reālās ietekmes sviras.

Tas, kas vēl nāks gaismā, neglaimos arī tiem, kuri, ar vienu roku solot jaunu politiku zem cita karoga, ar otru roku slēguši slepenus savstarpējās neuzbrukšanas paktus ar Āboltiņu. Cerībā saglabāt esošos un, iespējams, iegūt jaunus amatus parlamentā, kas ir laba platforma, no kuras startēt uz nākamo Saeimu, vismaz pagaidām dumpī pret Āboltiņu nav iesaistījies tā dēvētais Ilzes Viņķeles "piecnieks". Tuvākajās dienās būs redzams, vai atbilst patiesībai, ka apmaiņā pret Āboltiņas atbalstīšanu "piecniekam" solīts sagādāt frakcijas priekšsēdētāja vietnieka amatu Intam Dālderim un pacīnīties par Rīdzenes sarunu parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja posteni Andrejam Judinam.

Tas, ka, par spīti paziņojumam par izstāšanos no Vienotības un darbu pie jaunas partijas, savu komisijas priekšsēdētāja amatu izdevies saglabāt Viņķelei (Izglītības, kultūras un zinātnes komisija) un Lolitai Čigānei (Eiropas lietu komisija), jau ir noticis fakts. It kā jau loģiski, kaut ciniski, ka "piecnieks" palīdz Āboltiņai lēnām izlaist gaisu no Vienotības, kas nākamo vēlēšanu kontekstā būs politiskais konkurents, bet līdz tam jāpagūst izmantot kā pie mākslīgās elpināšanas pieslēgts mirējs.

Top komentāri

Mantrausis
M
Lasot tekstus, kas veltīti Solvitai (peinīti vai nepelnīti), gribas jautāt: Kas viņu radījis par "tik ietekmīgu"? Viņu nav interesanti klausīties, viņa ir tukša... Košums stilā, būšana daudz kur – jā! Bet ieguldījuma mūsu politikā nav... Līdz ar to man ir jautājums – vai jebkurš, kas labi izskatīsies, apģērbsies, tiks pie amata, uzreiz uzskatāms par ietekmīgu??? Ne tik sen "Ir" Āboltiņas intervijā minēja, ka ir lēmumi, kas parlamentā apstājušies pie viņas... Kuri? Kālab? Ņemoties ap trejpuisīšiem un Solvitu, aizmirst vienu – Ko tad īsti viņi ir vai nav padarījuši... To derētu saprast. Es saprotu naudas ietekmi, bet Āboltiņas???? Vai tas būtu ND amats????
Vārdu studijā
V
Lūdzu, lūdzu vārdu tam, kurš rakstīs grāmatu par Āboltiņu?! Bet par vēstnieces amatu viss skaidrs - Āboltiņa būs Latvijas vēstniece Honkongā. Kur vēl citur?
manuprāt,
m
par līderi cilvēks nevar kļūt tikai ar savu gribu, par līderi cilvēku atzīst vai neatzīst apkārtējie. Acīmredzot partijā nav spēcīgākas personības, kuru pārējie pieņemtu par līderi. Vatbūt Smiltēnam izdosies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē