Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Nelojalitātes mezglu ar papīru nepārcirst

Par Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīvu, kas Latvijas simtgades kontekstā izskatās pēc pašcieņas pilnas vēlmes beigt "ražot" nepilsoņus, man tomēr ir viens tehniskas dabas jautājums: vai iemest Saeimas logā bruģakmenī ievīstītu likumprojektu ir pareizais veids, kā iztaustīt politisko atbalstu šai normai un noargumentēt šo ideju sabiedrībai?

Protams, sabiedrībā vienmēr ir un būs kontroversāli jautājumi, kuros lēmumi nevar tikt bezgalīgi atlikti. Tāpēc jau ir nepieciešama leģitīma, visu sabiedrības grupu akceptēta valsts vara, kurai jābūt pietiekamai drosmei un arī pietiekamai autoritātei (!) šādus lēmumus argumentēt un pieņemt. Riskējot būt nepopulāriem. Valsts nākotnes vārdā.

Es pat nezinu, kas ir biedējošāk. No vienas puses, diagnoze status quo situācijai valstī vai vecāki, kuri, visticamāk, paši, ja ne dzimuši, tad auguši jau neatkarību atguvušā Latvijas Republikā, bet tomēr valodas nepietiekamu zināšanu dēļ (visticamāk) vai, kas vēl bīstamāk, apzināti izvēlas neiegūt pilsonību sev un nepieprasa to saviem jaundzimušajiem bērniem. No otras puses, politiski apzināta šī nelojalitātes mezgla pārmantošana jau nākamajā paaudzē. Kas ir bīstamāks? Ar likumprojektu uz vienas papīra lapas, bez politiskas aizkulišu cīņas Vējonim to nepārcirst.

Vai prezidentam Vējonim ir nepieciešamā autoritāte sabiedrībā un partiju spicēs, lai šādas drosmīgas likumdošanas iniciatīvas virzītu? Un vai, tā teikt, visas pasaules autoritātes pietiktu, lai šādā – okupācijas sekas zināmā mērā skarošā – jautājumā nosliektu Nacionālo apvienību šādu iniciatīvu atbalstīt? Jau otrais retoriskais jautājums, uz kuru grūti dot citādu atbildi kā vien noliedzošu. Tomēr veids, kādā Vējonis šo likumprojektu par Latvijas pilsonības automātisku piešķiršanu nepilsoņu ģimenēs jaundzimušajiem bērniem ir izvēlējies virzīt, iepriekš nepanākot tam politisku atbalstu koalīcijā, rada neizpratni un ķecerīgas versijas.

Prasās ironisks jautājums, vai jaunpartiju un Saskaņas kopkoris, atbalstot šo iniciatīvu, izraisīs tādu pašu paranoju par "sarkanās ēnu koalīcijas āža kāju", kāda parasti seko pret valdības koalīcijas vai citām "nepareizajām" partijām, ja kādā balsojumā tām saskanējusi pozīcija ar saskaņiešiem. "Par" Vējoņa iniciatīvai draudzīgi jau izteikusies Saskaņa, Viņķeles–Pavļuta Kustība Par, Jaunupa–Pūces Latvijas attīstībai (LA).

"Nē", tomēr galīgi neaizcērtot durvis tālākai diskusijai par Vējoņa iniciatīvu, Jaunās konservatīvās partijas vārdā Dienai pauda Jānis Bordāns – ja pilsonības automātiska piešķiršana nepilsoņu bērniem vispār apspriežama, tad "vienīgi komplektā ar bērnu audzināšanu pašvaldību bērnudārzos tikai latviešu valodā, tādējādi nodrošinot integrāciju". Bordāna atbilde, protams, ir arī ļoti interesanta no tālākas partiju sadarbības viedokļa, jo nesadedzina tiltu iespējamai diskusijai ar iniciatīvas atbalstītājiem Par un LA.

Tā, protams, ir tikai mežonīga hipotēze, bet kādam varētu rasties nepieklājīgs minējums, vai Vējonis, kura pirmā termiņa beigās Saeimā jau varētu būt diezgan atšķirīgs politiskais salikums, gadījumā netaustās pēc savstarpēju simpātiju fundamenta ar partijām, kuras varētu iegūt pārstāvību nākamajā Saeimā?

Top komentāri

auditors
a
es to jau esmu vairākkārtīgi , visi Latvijas pilsoņi apmeklē skolas valsts valodās, tātad pāriet uz izglītibas finanseešanu tikai un vienīgi valsts valodā , citādāk pie lojāliem krievu izcelsmes pilsoņiem netiksim ,
politiskais atbalsts
p
nodevīgām idejām nav panākams. Vismaz no manas puses, jo es uzreiz pajautāšu Vējonim - 1. Pasakiet, prezidenta izstrādājum, kāpēc man 1991. gadā pilsonību piešķīra tāpēc, ka mani vecāki ir bijuši pilsoņi, bet šodien jūs iesakāt naturalizēties negribošu nepilsoņu bērniem piešķirt pilsonību par to, ka viņu vecāki skaļi un histēriski kliedz? 2. Kurš šajā situācijā ir ''otrās šķiras pilsonis''? 3. Kāpēc jūs domājat, ka nelojāls, atklāti naidīgs lielkrievu šovinists pēkšņi kļūs par paraugpilsoni un audzinās par tādiem savus bērnus, ja valsts viņa bērniem obligātā kārtā piešķirs pilsonību? 4. Kāpēc nevienā Eiropas Savienības valstī, kur dzīvo un strādā latvieši, viņiem neuzbāžas ar pilsonību un ļauj pašiem izlemt, kādas valsts pilsoņiem būt?
valsts vai vecāku izvēle?
v
Te vienkārši ir jātiek skaidrībā, kam attiecībā uz bērna pilsonību ir jābūt lielākai noteikšanai - vecākiem vai valstij? Kaut kā esam pieraduši uzspiest valsts (ierēdniecības u.c. amatpersonu) viedokli. Bet, manuprāt, šis jautājums ir jāatstāj vecāku ziņā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē