Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nesalaist visu grīstē!

Krīze, kuru šobrīd piedzīvojam, patiesībā aizvien vēl tā īsti nespējot aptvert tās reālos sagaidāmo seku apmērus, šķiet, būs lielākā, kādu abu brīvvalstu laikā esam pieredzējuši. Diemžēl galvenā problēma ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropas Savienībā ir, ka no pēdējo 30 gadu laikā piedzīvotajām dažāda lieluma un izcelsmes krīzēm tā īsti neesam mācījušies un izdarījuši attiecīgus secinājumus. Tas savukārt ļoti tieši atspoguļojas patlaban valdības centienos ar visiem pieejamiem līdzekļiem mīkstināt nu jau diezgan droši prognozējamo smago ekonomikas piezemēšanos.

Var patikt vai nepatikt pašreizējā valdošā koalīcija un tās ''savdabīgā'' rīcība dažādos jautājumos, tomēr patlaban savā ziņā var just līdzi šiem cilvēkiem, kuru rokās vara ir iekritusi šajā īpaši kritiskajā situācijā, un tāpēc nepamet cerība, ka viņi tomēr darīs maksimālo, lai vēstures grāmatās neiekļūtu kā valdība un parlaments, kuri ''nolaida plaukstošu uzņēmumu uz grunti''.

Pašreizējās aktivitātes gan ļauj secināt, ka valdībai un tai pietuvinātajiem ierēdņiem ļoti pietrūkst būtiskas īpašības – saprāta nepārcensties būt izcilniekiem.

Svarīgi šajā situācijā ir nevis strādāt ''daudz un smagi'', bet gan kompetenti, precīzi, izsvērti un apsteidzoši. Pašreiz, manuprāt, neviens valdības lēmums nav bijis pieņemts pēc apsteigšanas principa.

Un ir kāda bīstama nianse – šķiet, politiķi un atsevišķi augstākie ierēdņi aizvien sevi uzskata par visgudrākajiem Latvijā. Nenoniecinot viņu zināšanas, tomēr gribētos atgādināt – mums ir daudz spēcīgu ekonomistu, uzņēmēju, dažādu nozaru augstas kompetences ekspertu. Pārsteidz, ka premjers joprojām neuzskata par būtisku izveidot dažādu jomu uzņēmēju un zinātnieku darba grupu (līdzīgu Krīzes vadības padomei), kas operatīvi un kompetenti analizētu un prognozētu notikumu scenārijus un piedāvātu konkrētus, precīzus un mērķtiecīgus rīcības virzienus, turklāt nevis reaģējošā, bet apsteidzošā režīmā. Tostarp, lai brīdī, kad pamodīsies ES, Latvija varētu būt pirmā rindā ar konkrētiem plāniem un projektiem, lai iegūtu ES finansējumu, kas ļautu ātri atgūties mūsu tautsaimniecībai.

Un, starp citu, vismaz manuprāt, arī likumprojekts par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem diemžēl nevieš lielas cerības – tajā pārsvarā lasāmas visai deklaratīvas frāzes par kaut kādiem nodokļu atvieglojumiem un palīdzību pagaidām vēl neapjaustām krīzes smagi skartajām nozarēm.

Šķiet, valsts pārvalde tiešām nesaprot, ka šī nav finanšu krīze, kas var skart divas vai trīs nozares.

Tā skar pilnīgi visu tautsaimniecību. Un tāpēc vēlme vispār izdalīt kādus īpašos liecina vai nu par nekompetenci, vai bezkaunību. Vai arī abiem.

Top komentāri

Voss&Pelše
V
"Nepārcensties būt izcilniekiem"? Bet tā taču mūsu skola!
Pravietisnejaukais
P
Pats galvenais, ko šajā brīdī vajadzētu saprast - MĒS PIEDZĪVOJAM GARĪGU NOTIKUMU. Tas sūda mikrobs patiesībā ir tikai sīks instruments , ar kura palīdzību mums cenšas ATVĒRT ACIS.
Krējums Saldais
K
Jau sen salasts. Ja Bērziņš par Maximu Zoļikā teica, ka tā ir apzināta masu slepkavība, tad par situāciju Eiropā var teikt to pašu - apzināta inficēto izvazāšana pa Eiropas valstīm un kontinentu. Ir precīzi jānosaka, vai ES institūciju un to vadītāju rīcība sakarā ar vīrusu izplatību (atveram robežas un dzenam inficētos uz mītnes zemēm, neslēdzam robežu svešiem iebraucējiem) IR/NAV klasificējama kā noziegums pret cilvēci. Nu, kā Merkele teica kopš otrā pasaules kara...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē