Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Nesavienojamas nostādnes un Ķīnas faktors

Pirmdien Ženēvā noslēdzās ASV un Krievijas sarunu par stratēģisko drošību pirmais raunds, kura galvenais iznākums ir, ka sarunas (vai šajā gadījumā drīzāk jau diskusija) nebeidzās, tā arī īsti nesākušās. Vienlaikus atbildi uz jautājumu, vai starp abām lielvarām ir iespējamas arī kādas spriedzi mazinošas vienošanās, sarunas nesniedza.

Tieši šāds sarunu pirmā raunda iznākums, jāpiebilst, jau sākotnēji tika uzskatīts par pašu ticamāko. Lai arī ļoti augsta ranga (valsts sekretāra un ārlietu ministra pirmo vietnieku), taču ne pašu augstāko amatpersonu vadīto delegāciju uzdevums bija iepazīstināt oponentus ar savām nostājām un uzklausīt viņu argumentus, noskaidrot, vai sarunas ir iespējamas, kā arī pārrunāt tēmas, kuras nav pieņemts uzticēt papīram un apspriest preses konferencēs. Kā liecina abu pušu diplomātu publiskie izteikumi, vismaz kaut kādi kopsaucēji ir atrasti, un attiecīgi sarunu nākotne nav gluži bezcerīga, lai gan arī īpašu optimismu nedz Vašingtona, nedz Maskava nelolo.

Galvenais domstarpību avots šajā gadījumā ir radikāli atšķirīgās pamatnostādnes, no kurām nedz viena, nedz otra puse nav gatava atteikties. Maskavas pamata uzstādījums skan, ka izejas punkts ir ģeopolitiska vienošanās par stratēģisko drošību un vienlaikus par ietekmes zonām Eiropā (daļa no šīs vienošanās ir arī ASV atteikšanās no tālākas NATO paplašināšanās, kā arī atteikšanās no alianses Austrumeiropas valstu "militāras apgūšanas"). Atbilstīgi Krievijas nostājai nopietnas militāri tehniskas vienošanās par stratēģisko bruņojumu, armijas daļu izvietojumu, militārajām mācībām u. c. ir iespējamas tikai pēc ģeopolitiskās vienošanās noslēgšanas un izrietēs no tās.

Vašingtona tikmēr ir gatava runāt ar Krieviju par militāri tehniskiem jautājumiem, taču ne mazāk kategoriski atsakās slēgt ģeopolitisku vienošanos, jo tādas parakstīšana nozīmēs atklātu atteikšanos no principiem, kas rietumvalstīs tiek uzskatīti par aksiomu, un pirmkārt jau no tēzes, ka ikvienai valstij ir tiesības un iespējas pievienoties Ziemeļatlantijas aliansei. Savukārt pašu vienošanos nāktos slēgt, neņemot vērā Eiropas intereses un uz Austrumeiropas valstu drošības rēķina, kā arī atsakoties no iepriekš sniegtajām garantijām, un var tikai minēt, kādā bezdibenī šādā gadījumā iegāzīsies Vašingtonas starptautiskais prestižs.

Kopumā pozīcijas ir tik nesavienojamas, ka runāt it kā nav par ko, taču tikai it kā. Globālā mērogā aiz šīm sarunām kā neredzama ēna stāv Ķīnas faktors un Vašingtonas nepieciešamība mobilizēt spēkus konfrontācijai ar Pekinu, jo cīņai divās frontēs vienlaikus ar Ķīnu un Krieviju tai katastrofāli trūkst resursu. To lieliski apzinās arī Maskava, kura bez kādas kautrēšanās ir izstādījusi ultimatīvu prasību sarakstu, un apzinās arī ASV, kuras, kā uzskatāmi liecina tikšanās Ženēvā, vismaz daļēji ir gatavas runāt ar Maskavu. Kas rada bažas, ka abas lielvaras var arī atrast tieši sev izdevīgus kompromisus, paslēpjot tos aiz diplomātiskiem terminiem un formulējumiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē