Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Nesekosim politiķu viltus dienaskārtībai

Latviešu politiķu centieni uzsēsties astē pasauli pārņēmušajai pretrasisma jeb Black Lives Matter (BLM) kustībai variē no groteskas līdz bīstamiem mēģinājumiem radikalizēt sabiedrību. Latvijā, kur salīdzinoši mazā jaunās imigrantu paaudzes skaita dēļ rasisms ir margināla problēma, tā ir jārisina ar adekvātiem, piezemētiem līdzekļiem. Nevajadzētu palīdzēt partijām ekspluatēt vietējās sabiedrības intereses maz skarošu tēmu, tā veidojot viltus dienaskārtību.

Latvijā mēģinājumi noorganizēt kādas protesta akcijas vai vārda "melns" nevēlamu locījumu meklēšana pamatoti izskatās groteski. Bet, kas sabiedrības racionālajai, mērenajai daļai var šķist tikai tāda māžošanās, tas radikālāk un nacionālistiskāk orientētiem prātiem var būt kā uguns pakulās. Tas jau ir vērojams sociālajos tīklos un dažādos forumos, kur ne tikai ar partijām saistīti kūdītāji, bet arī vienkārši lietotāji kaislīgi apspriež pretrasisma kustību, tās izaicinātās problēmas piemērot Latvijas sabiedrības modelim un tā problēmām. 

Nacionālās apvienības politiķi akcentē ASV un Eiropas pilsētās protestējošo vardarbīgumu un pieminekļu demolēšanu. Par liberāļiem sevi dēvējošā Latvijas attīstībai/Par rīko grotesku tikšanos ar saldējuma ražotāju par nevēlamu vārda "black" jeb "melns" lietošanu produkta nosaukumā. Uz tā visa fona kaut kur top kāda interesēs bīdīti likuma grozījumi, tiek iecelta Latvenergo padome, tiek pieņemta administratīvi teritoriālā reforma, pret kuru Covid-19 ierobežojumu dēļ iedzīvotājiem un pašvaldībām nebija iespēju pilnvērtīgi realizēt tiesības uz līdzdalību, tostarp protestiem.

Partijas, protams, ir ieinteresētas kaut kur ārpus Latvijas spontāni radītu un jau gatavu problēmjautājumu neadekvāti padarīt par centrālu. Radīt viltus dienaskārtību. Tas, kurš šādās manipulācijās nav ieinteresēts, ir vēlētājs – gan liberāli, gan nacionālistiski noskaņots.

Cieš šajā situācijā, kā jau tas nereti notiek, sabiedrības mērenākā, ar kritisku domāšanu apveltītā daļa, kas sevi neredz ne pie radikāliem slēpta rasisma paudējiem, ne pie groteskiem viltus liberāļiem, kuri mākslīgo dienaskārtību izmanto dažādu politisku un saimniecisku jautājumu kārtošanai. 

Jā, skatoties uz pieminekļu gāšanu un veikalu izlaupīšanu vai uz to, kā ASV netiek nošķirta nepamatota policijas vardarbība no cietušā noziedznieka personības racionāla izvērtējuma, viņu pēc nāves ieceļot gluži vai svēto kārtā, protams, var rasties sašutuma pilna aizsargreakcija. Bet nedrīkst pieļaut loģikas kļūdu, paziņojot, ka šī, lūk, ir patiesā protestētāju seja. Demolētāji un varmākas.

Tiem, kuri uz protestu viļņa izmanto iespēju nesodītiem terorizēt veselas pilsētas, nav nekāda sakara ar tiem, kuriem tiešām rūp rasisma un nevienlīdzības izskaušana.

Tieši tāpat kā tiem, kuri, svilpdami un policijai ar pudelēm mezdami, rīko pretpasākumus, nav nekāda sakara ar to racionālo – vai sauksim to par kritisko – sabiedrības daļu, kura ne bez pamata uzskata, ka šī protestu kustība kļūst pārspīlēta un ka tai nāk līdzi daudzas politkorektuma blaknes, kā tumsonība, liekulība un pārspīlējumi.

Top komentāri

jānis
j
Eiropā dažādos pretīgos pasākumos, tai skaitā gāžot dažādus pieminekļus, demolējot pilsētas, piedalās cilvēces stulbākās un neizglītotās būtnes. Vai tie ir cilvēki? Manuprāt vairāk izskatās pēc dzīvniekiem.
Pareizaisjautājums
P
Ir nobriedusi akūta nepieciešamība pārdēvēt mellenes! Bet kādā vārdā???
Nacionaļnijs
N
Latviešiem padoties nevajadzētu. No padošanās vairāk mīnusu nekā plusu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē