Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Nesēsties pirmajās "konsolidētāju" kamanās

Partiju konsolidācija nav slikta lieta, bet, ja ap sevi konsolidēt citus apņemas partija, kuru vispār (jā, vispār) nevar atrast SKDS septembra reitingu tabulā, kā tas ir gadījumā ar Latvijas attīstībai (LA), tad ir jāņem lupa, lai tiešā un pārnestā nozīmē aplūkotu, kādi tarakāni paslēpušies zem šīs šokolādes glazūras.

Runa ir par LA līdera Jura Pūces, viņa kompānijā jau laimi atradušā, no Latvijas Reģionu apvienības (LRA) vadības ne tik sen aizgājušā Mārtiņa Bondara, Vienotības eiroparlamentārieša Arta Pabrika un Valkas mēra Venta Armanda Kraukļa pagājušās nedēļas paziņojumu – aicinājumu visiem progresīvajiem spēkiem apvienoties kopīgam startam nākamajās Saeimas vēlēšanās.

Tas, ko laimes meklētājiem no citām partijām var piedāvāt LA, ir spēja piesaistīt finansējumu vērienīgām priekšvēlēšanu kampaņām, kas, ja vajadzēs, arī iepelējušu gurķi ar putukrējumu iebaros un izdarīs to, i aci nepamirkšķinot, bez mazākās kautrības. 

Tiem politiķiem, kuri jau šobrīd ir Saeimas deputāti un raugās pēc vēlēšanu saraksta, no kura tiem būtu kādas izredzes kandidēt uz nākamo Saeimu vai veiksmes gadījumā būt noderīgiem citā kapacitātē pie valdības sastādīšanas, būtu vērts paskatīties, cik godīgs bija iespēju un solījumu samērīgums pirms un pēc ne tik senajām Rīgas Domes (RD) vēlēšanām.

No deviņiem, pateicoties masīvai priekšvēlēšanu kampaņai, RD ievēlētajiem LA un LRA kopsaraksta kandidātiem septiņi ir vai nu "attīstības" kadri, vai tās piesaistīti, bet viss, kas tika "reģionāļiem", ir mandāts Bondaram un viņa māsasdēlam Ansim Ansbergam, kurš no 27. starta vietas sarakstā pakāpās līdz 9. vietai. Nepamanīta, bet spilgta nianse, kas raksturo veidu, kā tiek veicināta "savu" cilvēku ievēlēšana.

Šīs "virtuves" pārzināšana gan jau ir tas, kas LRA ietilpstošās partijas Reģionu alianse līderim, Babītes mēram Andrejam Encem skaļo koppaziņojumu par konsolidāciju lika komentēt kā Bondara vienpersonisku izgājienu, kurā viņš var runāt tikai savā vārdā jeb vienkārši blefot. 

LA faktiski ir dažādu biznesa nozaru lobētāju kompānija, kas palīdusi zem politiskas partijas nosaukuma. Kompānijas kodola – Pūces, Edgara Jaunupa – specializācija ir "darbs ar uzņēmējiem". Vai tam ir kāds sakars ar viņu dzīvesbiedru un, piemēram, partijas valdes locekles Baibas Fromanes vadīto biedrību saņemtajiem milzu maksājumiem no azartspēļu un būvniecības milžiem, būtu jāizvērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). 

Nu, piemēram, ja RD kritika balstās neapmierinātībā ar iepirkto būvdarbu kvalitāti un izmaksām līdztekus aizdomu ēnām, ka kaut kas jau tajos iepirkumos nav tīrs, tad vai nav savādi, ka tā saucamā jaunā RD opozīcija ar Ušakova un Amerika būvniekiem arī sadzīvo kā cimds ar roku? Caur Pūces sievas biedrību pēdējos piecos gados izgājuši kopumā vairāk nekā 170 000 eiro no Rīgas domes būviepirkumu uzvarētājiem Re&Re, Binders (varoņdarbi Krišjāņa Barona ielā), mazākā īpatsvarā arī no Arčers un Moduls-Rīga.

Bet, tā kā KNAB izpratne, kapacitāte un ieinteresētība vēl aizvien ir gaismas gadu attālumā no partiju nu jau gadiem izmantotajām shēmām, sabiedrībai kopumā un apjukušajam vēlētājam individuāli būs vien jāpaļaujas uz savu spēju aiz frizūrām un frāzēm saskatīt patiesās intereses un sakarības.

Top komentāri

Trollis JT
T
Lai apvienotu politiskas partijas ir nepieciešamas POLITISKAS PARTIJAS.
Cits
C
Ne parko. Kaut otrais raksts šorīt par partiju konsolidēšanu. Ir kāds pasūtījums?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē