Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nespēja mainīties

Uzmanību piesaistīja divi skandāli. Katrs, kā saka, no savas operas, bet ar vienojošu iezīmi. Latvijas Vēstneša un Dzintara bēdu stāsti.

Atgādināšu, ka pašreizējais Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboliņš vēl pirms darba padomē, kad Tieslietu ministriju vadīja Dzintars Rasnačs (NA), bija sagatavojis projektu par to, kā no finansiālajām grūtībām izķepuroties valsts oficiālajam izdevumam Latvijas Vēstnesis. Vislielāko ažiotāžu raisīja projekta autora ideja, ka Latvijas Vēstneša paspārnē jāveido valsts kontrolēta ziņu aģentūra, lai ietekmētu sabiedrības viedokli un informāciju medijos.

Otra ziņa – tiesa 5. novembrī skatīs pieteikumu par kosmētikas ražotāja a/s Dzintars pasludināšanu par maksātnespējīgu. Internetā virmoja kaislības gan par to, ka uzņēmums nav ilgstoši maksājis nodokļus, gan, ka Dzintara zīmols, preču zīmes un visi patenti kā nemateriālais īpašums pieder uzņēmuma īpašniekam Iļjam Gerčikovam.

Abos gadījumos vērojami izmisīgi centieni glābt kaut kādu iepriekšējo lietu kārtību, nevēlēšanās mainīties laikam līdzi, savukārt publikas uzmanība vairāk tiek piesaistīta kaut kādām ar personālijām saistītām norisēm, nevis lietas būtībai.

Ja Latvijas Vēstnesis darbojas neefektīvi, ir taču nevis jāizdomā kaut kādi kādam obligāti apmaksājamie pakalpojumi, bet gan beidzot jāķeras pie rūpīgas izvērtēšanas, kuras no tā funkcijām valstij tiešām nepieciešamas (likumu izsludināšana, oficiālie sludinājumi, paziņojumi u. tml.), un attiecīgi jānosaka tā finansēšanas kārtība, savukārt no visa liekā atsakoties.

Līdzīgi jau sen bija jānotiek Dzintarā. Nu mums vēsta, ka bijuši gatavi pārdot nevajadzīgās ražošanas telpas, vien nepieticis laika utt. Piedodiet, to varēja un vajadzēja darīt jau sen. Bija jāoptimizē visi ražošanas procesi, jāatsakās no liekā "balasta", jāpiesaista investīcijas ražošanas modernizācijai, tad nebūtu nonākuši līdz tai situācijai, kādā nu ir. Vai šajā situācijā slikti, ka zīmolu īpašnieks cenšas pasargāt no maksātnespējas procesa? Domāju, ka labi. Maksātnespējā tam ir nulles vērtība, taču nošķirtam no šī procesa – vērtība zīmolam saglabājas lielāka (vai vismaz kaut kāda) un to iespējams realizēt ne tik daudz ar domu gūt peļņu, bet gan cerībā, ka būs investori, kas to izmantos pilnīgi no jauna veidotā uzņēmumā.

Tātad jāorientējas būtu uz rezultātu. Ka valsts veidota struktūra ir maksimāli efektīva, vienlaikus nebūdama par finansiālu slogu nodokļu maksātājiem. Savukārt biznesam ir jāattīstās, nodrošinot arī turpmāk gan darbvietas, gan nodokļu ieņēmumus. Pārējais, kas ap to, – vien putu kulšana.

Top komentāri

Dauņeksterminators
D
Paskaidrojiet man tā, lai es saprotu... ja publiskajā telpā ir pieejama informācija, kas reāli kaitē cilvēkiem, ja ir pieejama informācija, kuru producē konkurējošas un pat naidīgas valstis un personas... kāpēc nevar pastāvēt arī kāds avots, kur valsts iedzīvotāji var iegūt informāciju tieši no valsts? Vai tiešām ekskluzīvas tiesības uz vārda brīvību ir tikai neliešiem? Mēs taču esam lieli "dažādības" cienītāji!
:):):):):):):):)
:
Par izvērtēšanu - piekrītu! Valsts varai IR jānosaka, kas ir un kas nav vajadzīgs valsts pastāvēšanai! Gribētu vēl tikai zināt žurnālista (?)Meļņika viedokli par to, kas ir un kas nav efektīvs un kā to mēra!!!!
P
P
Pēdējais,kas palicis no Pirmās Brīvvalsts- Ķeguma HES.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē