Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nevajag noniecināt savējos

Vairāk nekā 78 tūkstoši jeb precīzāk – 78 230. Tik daudz oficiāli reģistrēto bezdarbnieku, pēc Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem, Latvijā bija šīs nedēļas sākumā.

No 1. līdz 29. jūnijam bezdarbnieku skaits audzis vismaz par 1790, vēsta NVA. Detalizēti dati par situāciju Latvijas pilsētās un novados 31. maijā rāda, ka vairākos novados bezdarba līmenis pārsniedzis 15% un, piemēram, Rēzeknes novadā tas bijis 16,3%, Ludzas – 16,6%, Viļānu – 16,8%, Kārsavas – 18,8%, Zilupes – 18,9%, bet Ciblas novadā – pat 21,6%.

Spriežot pēc NVA datiem, visai savdabīgs šķiet dažu lauksaimnieku apgalvojums, ka tad, ja Latvijā neieradīsies viesstrādnieki, šā gada raža paliks nenovākta. Maz ticams, ka vairāk nekā 78 tūkstošu bezdarbnieku vidū tiešām nav tādu cilvēku, kuru profesionālās iemaņas būtu saistītas ar fizisku darbu veikšanu un kuri būtu gatavi šādu darbu veikt, ja vien viņiem tiktu nodrošināti normāli darba apstākļi un par darbu tiktu maksāta Latvijas algu līmenim atbilstoša samaksa. Turklāt vēl jo vairāk negribas ticēt, ka šādi cilvēki nav atrodami nevienā no tiem novadiem, kuros bezdarba līmenis pārsniedz 15%. Protams, var teikt, ka citās nozarēs strādājošie cilvēki lauksaimniekus nesaprot, taču, ja lauksaimnieki apgalvo, ka augoša bezdarba apstākļos ir vajadzīgi strādnieki no ārvalstīm, tad tā kļūst par visai sabiedrībai aktuālu tēmu. 

Te arī jāuzsver, ka diskusijas par šo tēmu visai spilgti atklāj mūsu sabiedrībā pēdējā laikā vērojamās radikalizācijas tendences, no galēji labēja grāvja mētājoties galēji kreisā grāvī. Šajā gadījumā galēji labējais grāvis ir agresīva klaigāšana par to, ka bezdarbnieki paši ir vainīgi pie tā, ka ir bez darba, un ka tiem bezdarbniekiem, kas atsakās no darba piedāvājuma lauksaimniecībā, jāatņem visi iespējamie pabalsti, savukārt galēji kreisais grāvis ir tikpat agresīva klaigāšana par to, ka valsts pienākums ir katram bez darba esošajam cilvēkam, tā sakot, pienest klāt labi apmaksātu sapņu darbu un ka darba devējs, kurš nevar atrast nepieciešamos darbiniekus, pats pie tā ir vainīgs.

Raugoties racionāli un neļaujoties ne galēji labēju, ne galēji kreisu klaigātāju uzkurinātai panikai, ir vērts ņemt vērā, ka Ekonomikas ministrija prognozē: "Palielināsies darbaspēka pārpalikums ar vidējo vispārējo izglītību, pamatizglītību un zemāku izglītības līmeni. Līdz 2027. gadam šāda darbaspēka pārpalikums var sasniegt aptuveni 85 tūkstošus (ar vidējo vispārējo izglītību 24 tūkstošus, ar pamatizglītību un zemāku izglītību 61 tūkstoti)." Tātad steigties ar darba tirgus plašu atvēršanu mazkvalificētiem viesstrādniekiem tomēr nav pamata.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
"... pienest klāt labi apmaksātu sapņu darbu un ka darba devējs, kurš nevar atrast nepieciešamos darbiniekus, pats pie tā ir vainīgs." . . . . . . Ļoti cienījamā Magda, ir aizdomas, ka jūs ņirgājaties par cilvēkiem kopā ar tiem, kas jums liek rakstīt šādas rindas. Vai Melojat, kas ir vēl sliktāk. Paskaidrošu - Neviens neprasa "pienest klāt labi apmaksātu". Prasa tikai adekvātu samaksu par savu darbu. Ja mums cenas kā Vācijā, un vēl dārgākas, kāpēc algas nav kā Vācijā? Kāpēc visādām slimnīcu valdēm (spilgtākais ir Radars Rakusā, kurš atcēlis piemaksas par atvaļinājumā esošo kolēģu aizvietošanu) un daudziem citiem liekēžiem var maksāt Vācijas algas, bet kartupeļu vai zemeņu audzētājam nē?
Pareizaisjautājums
P
Pareizs ir secinājums par "grāvjiem"... bet mani interesē viena detaļa ... kurš grāvis bija pirmais - "kreisais" , vai "labais"? Es absolūti nejokoju. Kurš?
reptilis
r
Vispār,ļooti aktuāls raksts! Bet vajag asāk rakstīt varbūt nepareizi vai pareizi ,bet asāk,lai izsauc diskusiju.Savādāk,remdenos jau ASV sit!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē