Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Olimpiskais izaicinājums

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmums atļaut nākamgad Parīzē plānotajās olimpiskajās spēlēs neitrālā statusā piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem ir kārtējais pārbaudījums gan demokrātijas principiem, gan arī pasaules lielvaru principu robežām, proti, cik tālu demokrātiskā pasaule ir gatava mainīt – kā tagad moderni teikt – novilktās sarkanās līnijas.

Loģiski, ka SOK lēmums izraisīja plašu negatīvu rezonansi un gan jau ne tikai Baltijas valstīs. Arī virkne citu valstu ne tikai kritizēs, bet arī centīsies ietekmēt, lai tiktu anulēta organizācijas izsniegtā caurlaide faktiski Krievijas un Baltkrievijas dalībai olimpiskajās spēlēs.

Manuprāt, pat ja SOK turpinās argumentēt, ka šo valstu sportisti olimpiādē varēs piedalīties "pelēkos sporta tērpos bez jebkādām atpazīstamības zīmēm", tā būs tikai un vienīgi liekuļošana un pasaules demokrātiskās sabiedrības mānīšana. Jāsaka tieši – atļauja Krievijas sportistiem jebkādā neitrālā, neidentificējamā vai vēl sazin kādā statusā startēt olimpiskajās spēlēs būtu tas pats, ja ar tādu pašu statusu ļautu tur piedalīties teroristiskā grupējuma Hamās kaujiniekiem.

Un ir arī vēl kāda nianse. Nebūsim tiešām naivi – ikviena Krievijas (SOK interpretācijā – neitrālā statusā esošo) sportistu iegūtā augstā vieta pilnīgi noteikti būs gremojams un pārgremojams materiāls Krievijas (un arī Baltkrievijas) propagandas mašīnām par šo valstu (jā, tieši šo valstu) pārstāvju augstajiem sasniegumiem starptautiskā līmenī. Pat vēl vairāk – jau tas vien, ka šo valstu sportisti (te es domāju – tie neitrālā statusa sportisti, kuru kabatās joprojām ir Krievijas vai Baltkrievijas pases) tiks ielaisti sporta svētku stadionā, tiks nemitīgi tiražēts propagandas kanālos, gan jau uzsverot, ka tā ir varbūt nedaudz slēpta, taču būtībā abu valstu atgriešanās starptautiskajā apritē.

Nenoliedzami, nedrīkst jaukt sportu ar politiku (ko tik ļoti patīk uzsvērt arī abu valstu propagandai), taču ikvienam sportistam – arī Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes – jāizdara izvēle – sports vai viņa valsts īstenotā politika.

Tiem Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, kuri patiešām iestājas par demokrātiju un nosoda Krievijas un Baltkrievijas agresīvos režīmus, sporta vārdā bija gana daudz laika izdarīt izvēli un nostāties demokrātiskās pasaules pusē, skaidri un nepārprotami nodemonstrējot, ka viņiem nav pa ceļam ar agresoriem. Pagaidām par šo 11 diskutabli vērtēto sportistu attieksmi pret agresoriem un demokrātiju nekas nav skaidri zināms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē